De vragen zijn simpel, waar blijven de antwoorden? Deel 6

Logo en logotype 8vanceHet is wederom een week zonder antwoorden van 8vance. En daarom is dit aflevering 6 van de zoektocht naar antwoorden op enkele simpel te beantwoorden vragen die aan 8vance zijn gesteld in de persoon van Laurens Waling (Chief Evangelist 8vance):

 1. Van welke publieke bronnen kopieert 8vance profielen en hoe vaak worden deze ververst?
 2. Welke zijn de grootste arbeidsbemiddelaars die software van 8vance gebruiken?

Waarom is dit belangrijk? Omdat 8vance het bedrijf is dat de UWV tender voor het leveren van een bemiddelingsservice heeft gewonnen. En daarmee heeft 8vance fors aan legitimiteit gewonnen, want de gedachte zal zijn dat er door UWV wel heel grondig zijn gekeken naar zaken zoals privacy (spoiler alert: dat heeft UWV (volstrekt) onvoldoende gedaan). Omdat 8vance stelt dat ze profielen van publieke bronnen kopieert is privacy in potentie een levensgroot issue. En dat is dan ook de reden van de tweede vraag, want het zou betekenen dat naast UWV ook de andere grootste arbeidsbemiddelaars zich mogelijk te weinig zou aantrekken van privacy.

Vraag 1. Van welke publieke bronnen kopieert 8vance profielen en hoe vaak worden deze ververst?

Waling reageerde nog dezelfde dag (4 februari 2024) dat hij mijn vraag heel graag wil beantwoorden, maar dat hij dit antwoord even juridisch wil laten checken. Dat ‘even’ blijkt een rekkelijk begrip te zijn, want tot op heden heb ik nog geen volledig antwoord gekregen. Wel dat LinkedIn de voornaamste bron is (no shit Sherlock). Maar geen woord over andere publieke bronnen.

Tweet Waling

Wel een verwijzing naar de privacy verklaring, waar geen aanvullende informatie over bronnen is te vinden, wel dat 8vance halfjaarlijks haar profielen ververst. Overigens kom ik op de privacyverklaring op zeer korte termijn in detail terug. Stay tuned.

Vraag 2. Welke zijn de grootste arbeidsbemiddelaars die software van 8vance gebruiken?

In een recent webinar van Werf& gaf Waling aan dat 8vance voor de grootste arbeidsbemiddelaars van Nederland werkt. Dat was voor mij een reden om Waling de vraag te stellen wie die arbeidsbemiddelaars zijn. Dat leverde de volgende reactie op:

X(Twitter) interactie met Laurens Waling

Dat is geen antwoord natuurlijk. Ten eerste heb ik niet gevraagd om de klantenlijst van 8vance, maar om de namen van de grootste arbeidsbemiddelaars. En contracten met grote arbeidsbemiddelaars zijn natuurlijk sales & marketing pareltjes voor zakelijke dienstverleners is de arbeidsmarkt. Zoals het contract dat 8vance met UWV heeft. Maar waar UWV wel wordt gebruikt, blijft 8vance dood- en doodstil over andere arbeidsbemiddelaars.

Omdat Waling geen antwoord heeft gegeven, heb ik zelf maar even een bel/mailrondje gedaan langs de 5 grootste arbeidsbemiddelaars van Nederland: Randstad, Adecco, Manpower, RGF Staffing (het vroegere USG) en Young Capital. Ik heb aan alle partijen gevraagt of zij gebruik maken van de software van 8vance. Het antwoord was een eensluidend en ondubbelzinnig: Nee.


Resumerend

De vraag over de grootste arbeidsbemiddelaars heb ik zelf maar beantwoord en het blijkt dat de claim van Waling op niets is gebaseerd. Het lijkt me dan ook gepast dat 8vance zich niet meer laat voorstaan over het hebben van niet-bestaande klanten.

Verder krijg heel graag een antwoord op een volstrekt redelijke vraag over de publieke bronnen die door 8vance worden gescraped. Naast LinkedIn wel te verstaan.

Geef een reactie

1 Comment
 • Laurens Waling
  says:

  @Vraag 1: Wij indexeren openbare profielen op zakelijke netwerksites, zoals LinkedIn. We vinden het niet nodig de lijst te delen, omdat we die zorgvuldig hebben samengesteld en deze ons concurrentievoordeel geeft. Op al deze platformen delen mensen hun zakelijke profiel bewust openbaar. Hierbij slaan we niet het volledige profiel op. Alleen de info die relevant is voor matching met werk. Voor onze training anonimiseren we profielen. Voor onze search-engine minimaliseren we de data, tot het minimum wat nodig is voor de match en verwijzen we altijd naar de bron, waarop iemand zich openbaar heeft gemaakt.

  @Vraag 2:
  Naast UWV, werken meerdere andere partijen ook met ons of testen onze matchingtechnologie in pilots. Het is aan deze partijen zelf om bekend te maken op welke schaal en waar zij ons inzetten. Het kan zijn dat jouw contactpersoon daar niet van op de hoogte is.