Instaffo gaat een revolutie ontketenen. Met EUR 10 miljoen…

image

Jawel, er is weer eens een wereldveranderaar opgestaan, dit keer in Duitsland. Het bedrijf Instaffo zegt over ichzrlf het volgende:

Instaffo revolutioniert den Recruiting-Markt im gefragten Tech- und Sales-Bereich mit einer talent-fokussierten Plattform.

Instaffo klinkt heel erg als een uitzender, maar dat kan geheel aan mij liggen. Overigens stelt Instaffo dat ze innovatief zijn, en dat klopt weer helemaal niet als een uitzender:

Mit 10 Millionen Euro von Crosslantic Capital stärkt Instaffo seine Rolle als Innovationsführer im Recruiting-Markt. Die Investition fließt in die Weiterentwicklung der Plattform, den Ausbau der bestehenden Geschäftsfelder und die Expansion in neue Job-Kategorien.

We weten nu in ieder geval dat ze EUR 10 miljoen hebben gekregen en dat ze de recruitmentmarkt (in Duitsland) revolutionair gaan innoveren. Maar wat/wie is Instaffo eigenlijk, en wat heb ik er aan als werkzoeker?

De homepage
Dit is de homepage van Instaffo:

Instaffo: homepage
Instaffo: homepage

Op Instaffo staan blijkbaar verkoop, marketing en tech-banen. Check. En ik kan me kostenloos aanmelden. Dus ik ben het product. Check. Klik:

Instaffo: Registratiepagina
Instaffo: Registratiepagina

Daar word ik nou blij van, een checkbox waarmee ik expliciet kan aangeven dat ik de Terms & Conditions en de Privacy Policy accepteer. Daar kan Jobrapido nog wat van leren. Aan de andere kant, in deze setting is die checkbox ook een fopknop, want als ik de checkbox niet aanvink kan ik me niet registreren. En dan kan ik niet meedoen in de revolutie van Instaffo.

Instaffo legt in de rechterkant van het scherm nog even uit waarom we voor Instaffo moeten kiezen. En daar staat al één van de vier punten dit:

You only see jobs that fit you. Your salary expectations, skills and work experience are taken into account.

Dus ik kan niet zelf bepalen wat ik wil zien? Nee, dat kan niet. Zoals hieronder zal blijken. En dit klinkt heel erg als de match-engine fallacy, waarbij de techniek denkt het beter te weten dan ik. En dat ik om de één of andere reden niet zelf kan ZOEKEN!

Ik ben wel geïntrigeerd door de call-to-action Sign up with LinkedIn op de registratiepagina en daar klik ik dus maar op:

Instaffo: profielinvoerpagina, 1
Instaffo: profielinvoerpagina, 1

Dit gaat een lange zit worden, zelfs als mijn opleidingen en werkervaringen uit LinkedIn overgenomen gaan worden…

Tussendoor krijg ik ook een vormgegeven e-mail van Instaffo met het verzoek om mijn e-mail te bevestigen:

Instaffo: e-mailadres bevestigen
Instaffo: e-mailadres bevestigen

Uniek is de mogelijkheid om op dit moment contact op te nemen met Instaffo. Dat is serieuze customer care.

Er volgen nog zoveel profielinvoerpagina’s dat het te ver voert om deze als schermen te laten zien,

  • Profielinvoerpagina 2: Verhuisbereidheid
  • Profielinvoerpagina 3: Maximale woon-werk verkeer
  • Profielinvoerpagina 4: Functies
  • Profielinvoerpagina 5: Relevante werkervaring
  • Profielinvoerpagina 6: Salarisverwachting
  • Profielinvoerpagina 7: Skills
  • Profielinvoerpagina 8: Talen

Mogelijk heb ik nog een scherm hier en daar vergeten…

En dan is er uiteindelijk dit:
Instaffo: profielinvoerpagina, 9
Instaffo: profielinvoerpagina, 9

We gaan aan de import van mijn LinkedIn profiel beginnen. Kijken we mee, 8vance?

Instaffo: profielinvoerpagina, 10
Instaffo: profielinvoerpagina, 10

En dan, na al dat werk, ben ik zo benieuwd naar de vacatures die helemaal op maat voor mij zijn!

Instaffo: resultaatscherm
Instaffo: resultaatscherm

He-le-maal niets! Na al het werk wat je in het samenstellen van een profiel stopt, is dit het resultaat. Zwaar teleurstellend en het doet mij terugdenken aan al die starry-eyed match-engines die ik in de loop van de afgelopen 18 jaar heb getest en dezelfde teleurstelling gaven. Nu is er weer een plek bij met een volledig profiel waar ik niets aan heb. De zoveelste silo.

Slotopmerkingen
Instaffo heeft een aantrekkelijke site, dat moet gezegd worden. Maar voor een werkzoekende is het alsnog een frustrerende ervaring om na een lang invoerproces geen vacatures te zien. Werkzoekenden zijn tegelijkertijd prima in staat om op eigen kracht naar vacatures te zoeken. Daar zou Instaffo toch ook maar eens aan moeten denken.

Geef een reactie