8vance weet wat LinkedIn en LinkedIn gebruikers willen. Of toch niet?

In een reactie op zijn laatste artikel in Werf& (zie hier mijn evaluatie) geeft Laurens Waling (Chief Evangelist 8vance) op LinkedIn een inkijkje hoe 8vance de online wereld ziet:

image

8vance weet wat de LinkedIn gebruiker wil! Ze wil gevonden worden!! Want anders zou je je profiel toch niet openbaar plaatsen??? Ehh… dit zegt LinkedIn hier echter het volgende over:

Generally, your profile is fully visible to all LinkedIn members who’ve signed in to LinkedIn.com or our apps. You can control what appears on your profile, notifications to your network, and your profile privacy preferences under the Profile privacy section of the Settings & Privacy page.

Dus… de standaard setting van je LinkedIn profiel is “fully visible”? Ja! Wat onder normale omstandigheden betekent dat een LinkedIn gebruiker deze setting niet aanraakt, voornamelijk omdat deze gebruiker niet weet dat deze setting bestaat.

En 8vance weet ook wat LinkedIn wil! Ze wil gescraped worden!! Zolang het maar de openbare data is!!! Ehh.. LinkedIn Terms of Service (8. LinkedIn Do’s and Don’ts) over het verzamelen van profielen zegt hier onder meer het volgende over:

2. [Don’t] Develop, support or use software, devices, scripts, robots or any other means or processes (including crawlers, browser plugins and add-ons or any other technology) to scrape the Services or otherwise copy profiles and other data from the Services.

11. [Don’t] Rent, lease, loan, trade, sell/re-sell or otherwise monetize the Services or related data or access to the same, without LinkedIn’s consent;

Dus… LinkedIn wil niet dat je de openbare data kopieert en ze wil zeker niet dat je deze data vervolgens commercieel uitbuit. Althans niet zonder toestemming van LinkedIn.  8vance kopieert persoonsprofielen en ze baat deze vervolgens commercieel uit. En dat mag allebei niet!

Waling en 8vance blijven wrijven in een inktvlek. Goedbedoeld advies: stop daarmee. Het wordt zo alleen maar erger.


Geef een reactie

2 Comments
 • Edwin de petwin
  says:

  “…kopieert persoonsprofielen en ze baat deze vervolgens commercieel uit. En dat mag allebei niet!”

  Als dit opgedoekt wordt flikkeren denk ik 90% van alle ATS-sen die BINNEN organisaties gebruikt worden om.

  Helemaal eens met je crusade overigens, pertinente leugenaren moeten sowieso opgeknoopt worden. Of gewoon duidelijk zijn over je intenties. Niks mis mee om inderdaad een bunsiness te draaien, maar wees gewoon duidelijk 🙂 #bekind

 • Laurens Waling
  says:

  LinkedIn gebruikers kunnen er voor kiezen om hun profiel publiek zichtbaar te maken. Er staat dan “All LinkedIn members on or off LinkedIn. Your content could be visible in search results (Google, Bing, etc.).” Wij gebruiken alleen die profielen die openbaar gedeeld zijn.

  LinkedIn zelf heeft hier niets over te zeggen, want de publiek gepubliceerde data is niet van hen maar van de gebruiker. Er is veel jurisprudentie op dit vlak. Belangrijke redenatie hierbij is ook het voorkomen van een monopolie-positie van LinkedIn op deze data.