De braakbal van de week: Adzuna

En tussen de bedrijven door pak ik ook even mijn derde braakbal mee: Adzuna. Voor wie het nog niet weet, de braakbal van de week is een serie waarbij ik privacy praktijken van vacature-aggregatoren onder de loupe neem. En dan gaat het natuurlijk in het bijzonder om de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het online recruitment domein zit tjokvol overtreders van deze wet. Begin sarcasme: Waar de overheid natuurlijk strak op handhaafd /Einde sarcasme.

Vandaag is dus de dubieuze eer aan Adzuna, een van oorsprong Engelse braakbal, ook wel barfball genoemd. En ik begin hier:

Homepage Adzuna
Homepage Adzuna

Je zou niet zeggen dat Adzuna een vacature-aggregator is, maar schijn bedriegt. Het is wel duidelijk waar het Adzuna om te doen is; het verzamelen van persoonsprofielen. Maar dat is natuurlijk niet strafbaar.

Ik voer mijn locatie in een druk op de knop Zoekopdracht (? wat een merkwaardig knoplabel. Waarom niet gewoon: zoek?). Anyhow, na de klik op de knop krijg ik dit te zien:

Zoekresultaatpagina Adzuna
Zoekresultaatpagina Adzuna

Een klassieke zoekresultaatpagina, net als bij Jobrapido maar ongelijk aan Indeed want die voert de combinatiepagina. Maar ik dwaal af.

Ik een vacature met daarbij een (fop)knop EENVOUDIG SOLLICITEREN. Zonder nadenken klik ik op die (fop)knop:

Vacaturedetailpagina Adzuna
Vacaturedetailpagina Adzuna

Dat is een tegenvaller, van eenvoudig solliciteren naar gewoon Solliciteren via één klik… Dan maar op de knop Solliciteren geklikt:

Pop-up vacature alert
Pop-up vacature alert

Krakkk… Daar gaat de user experience. Ik krijg een stopbord te zien waarbij getracht wordt mij een e-mailadres te ontfutselen. Het is niet alleen niet erg netjes maar het is ook nog eens heel dom! Dan heb je een gebruiker die de intentie toont om te willen solliciteren maar die frustreer je (willens en wetens) om een e-mailadres te scoren… Zou de vacaturehouder op de hoogte zijn van dit soort afperspraktijken?

Gelukkig is dit niet mijn eerste bezoekje aan een braakbal en enig naspeurwerk levert de link: Nee bedankt, breng me naar de baan. Wel een heel gekke link, want ik ben toch al bij de baan? Klik:

Pop-up inloggen Adzuna
Pop-up inloggen Adzuna

Niente baan, een andere pop-up, dit keer met de eis om in te loggen in Facebook, Google of Adzuna. Maar ik heb geen Facebook, ik ga mijn Google gegevens niet delen met Adzuna. Dus klik ik op de link Registreren:

Pop-up registreren bij Adzuna

Pop-up registreren bij Adzuna

Dit is de pop-up om te registreren bij Adzuna. Met een vette, groene knop en het label Maak account. En wat zien we onder de vette groene knop? Een tekstje in grijs en in een kleiner lettertype:

Door te registreren bij Adzuna ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden, Privacyverklaring en gebruik van Cookies.

En hoewel er twee links in deze tekst zitten zie je ze niet, Adzuna heeft ze bewust verborgen… Als dat geen braakbal is dan weet ik het ook niet meer.

Ik heb er het volste vertrouwen in dat onze slaperige privacy-waakhond er direct actie op gaat ondernemen om deze overtreding van de AVG direct met wortel en tak uit te roeien. Net zoals de Autoriteit Persoonsgegevens met haar prompte optreden richting Jobrapido en Indeed heeft laten zien hoe het moet. Ik put er rust en vertrouwen uit dat het AP zo totaal anders reageert dan alle andere uitvoeringsorganisaties van Nederland.

Eerdere afleveringen in deze serie:

De braakbal van de week: Jobrapido

De braakbal van de week: Indeed

Geef een reactie