Is ghosting een generatiedingetje of een AI-dingetje?

Daar bleef ik me zitten nadat een diepgaande discussie op LinkedIn (voor mij nog niet kent, dit is cynisch bedoeld) tussen twee van de titanen van het recruitment domein (voor wij mij nog niet kent…), Geert-Jan Waasdorp en Bas Westland een soort van 1 – 1 stand had bereikt. Het leek me zinvol om dit eens fundamenteel-wetenschappelijk te benaderen  (voor wie mij …)  en na grondig onderzoek ben ik tot onderstaande conclusie gekomen:

De mate van ghosting is een factor van de mate van automatisering
De mate van ghosting is een factor van de mate van automatisering

De in mijn ogen meest briljante blogger van Nederland en omstreken, Dirk Goossens, heeft hier al een zeer fraai vooruitziend blogje over geschreven. Zonder de inhoud te verklappen (ik begrijp namelijk zelden meer dan één syllabe van zijn teksten): heeft hij in dit artikel wel een aantal zeer fraaie plaatjes (AI-generated) getoond, waarvan ik de meest dystopische graag wil delen, zonder zijn toestemming overigens:

Voor de niet-lezer, dit s een gebouw, opgebouwd uit cv’s en omringd door aanvullende hoeveelheden cv’s. Het idee is namelijk dat een werkzoeker zonder aanvullende inspanning tegenwoordig oneindig veel cv’s kan versturen. Die cv’s kunnen op haar beurt alleen maar verwerkt worden door toenamende/vergaande automatisering van de recruitment afdeling. Wat aanleiding kan geven tot een vorm van een wapenwedloop om elkaars groeiende publicatiecapaciteit het hoofd te bieden. En gaat het individuele contact onvermijdelijk verloren.

Generatiegedoe
En dan hebben we natuurlijk die eeuwige discussie over verschillen tussen generaties. Waarbij onderstaande generaties een rol spelen met betrekking tot de arbeidsmarkt:

  1. Babyboomers – Geboren tussen 1946 en 1964. Deze generatie is opgegroeid tijdens de naoorlogse geboortegolf en heeft belangrijke sociale veranderingen zoals de burgerrechtenbeweging meegemaakt.

  2. Generatie X – Geboren tussen 1965 en 1980. Deze generatie is opgegroeid tijdens een tijd van veranderende familiedynamieken en economische onzekerheid, vaak aangeduid als de “latchkey” kinderen.

  3. Millennials (of Generatie Y) – Geboren tussen 1981 en 1996. Deze generatie heeft de opkomst van het internet en de digitale technologieën meegemaakt, wat hen sterk heeft beïnvloed in hun opvoeding en vroege volwassenheid.

  4. Generatie Z – Geboren tussen 1997 en 2012. Deze jongere generatie is de eerste die met technologie en sociale media is opgegroeid vanaf jonge leeftijd en wordt vaak gezien als digitaal zeer vaardig.

De verschillen tussen generaties zijn een luxeprobleem, een stevige recessie, al dan niet gekoppeld met wat klimaatdingetjes en oorlogsdingetjes maakt zogenaamde verworvenheden al heel snel vloeibaar. En daarmee smelten verschillen als sneeuw voor de zon. Verschillen openbaren zich in tijden van voorspoed.

Verder leg ik al jaren aan mijn Gen Y dochters uit dat we niet van mening verschillen maar dat zij simpelweg nog niet voldoende levenservaring hebben opgebouwd.  Een argument dat zij achteloos terzijde werpen, maar ja, dat komt weer door dat gebrek aan levenservaring. QED

Geef een reactie

1 Comment
  • Bas Westland
    says:

    Ha, ha, dit was nav een echte discussie op Emerce Recruitment gehost (niet geghost) door Veerle Martens van PlaytoWork, die echt wel wat van GenZ weet. En nav een nog te houden discussie op het Recruiters United Kickstart Event morgen! Geert-jan en ik zitten dan beide in een panel, en, zoals je weet Marc, is het heel saai om naar een panel te luisteren wat het eens is met elkaar, vandaar dat ik zo verheugd was – en Geert-Jan denk ik ook, dat we een stelling hadden gevonden, waar het niet over eens zijn. Overigens vond ik zijn AI argument wel een interessante. Kom morgen lekker meedoen in Diligentia!