Waarom recruiters AI voorlopig niet hoeven te vrezen: gpt-vetting

imageGisteren kreeg ik een link doorgestuurd naar een nieuwe AI-toepassing die op zijn minst de suggestie heeft te zijn gebouwd op Chat-GPT: gpt-vetting. Het achterliggende bedrijf is micro1. Yahoo!Finance (oktober 2023) zegt hier het volgende over:

the innovative AI-driven platform revolutionizing the way top engineering talent is sourced and vetted globally, is thrilled to announce an oversubscribed $1.3 million investment. This funding, coupled with the initial $2 million pre-seed investment, has propelled the company’s valuation to an impressive $30 million.

Oke, met het geld zit het voorlopig wel goed. Maar wat is de skinny on Micro1?:

Micro1 was born out of Ali Ansari’s [the visionary founder], extensive experience in the tech industry. During his time at UC Berkeley, he founded ‘moontek’, a successful software development agency that attracted numerous clients seeking pre-vetted engineers. This endeavor laid the foundation for micro1, which quickly outgrew its predecessor, prompting Ali to focus his efforts entirely on the platform. Since its launch, micro1 has gained significant traction, becoming profitable within three months of securing its initial funding.

Dus die toko gaat als een raket, volgens dit bijzonder lovende artikel in Yahoo!Finance. En ook VentureBeat doet een duit in het zakje:

Our secret sauce is that we get 200 applications a day and quickly source through them using GPT Vetting powered by GPT-4 and Whisper,” said Ansari. “We then conduct multiple rounds of manual interviews before certifying each candidate.

Het is dus met groot ontzag dat ik, met licht bevende vingers, de url van Micro1 invoer. Klik:

gtp-vetting: Homepage
gtp-vetting: Homepage

Dat is tenminste een belofte. Het snel inhuren van software engineers die grondig aan de tand zijn gevoeld. Wie wil dat nou niet? En dan staat er in de global navigation ook nog eens Hire top 1% engineers. En dat gaat zo:

gtp-vetting: Hire top 1% engineers
gtp-vetting: Hire top 1% engineers

Ho, wacht eens even? Krijg ik als werkgever nou een top 1% engineer, of blijft hij/zij/x bij Micro1 hangen? Volgens mij het laatste:

gtp-vetting: de belofte van Micro1
gtp-vetting: de belofte van Micro1

Die engineers kosten mij als opdrachtgever $38/uur? Daar komt een 1% engineer misschien de glazen voor wassen, maar meer ook niet. Hoe kan Micro1 de top, top, top, top, top, top engineers beloven als ze dus nog minder dan $38/uur betaald krijgen? Dit lijkt me een hallucinatie.

En hoe denkt Micro1 die top, top, top, top, top, top engineers aan zich te binden? Nou, zo:

gtp-vetting: de belofte aan de 1% engineers?
gtp-vetting: de belofte aan de 1% engineers?

Serieus, die 1% engineers moeten naar gtp-vetting komen om te solliciteren?

En dat solliciteren is wel een interessant proces, want nadat ik zo’n beetje al mijn contactgegevens aan gpt-vetting heb overgedragen (inclusief mijn LinkedIn url), moet ik ook nog mijn cv plakken. Wat overigens niet zo gek is, gezien LinkedIn’s wereldwijde actie om het publieke profiel vrijwel helemaal dicht te zetten. Bij het plakken van mijn cv verschijnt er een checkbox met de tekst: I accept terms & conditions. Als ik dan op de link terms & conditions klik, krijg ik dit te zien:

image
gtp-vetting: Terms & Conditions pagina

Gezien de achtergrondkleur kan je dit het beste als een zwart gat karakteriseren, als engineer kan je er wel ingaan, maar er uitkomen is uitgesloten.

Mijn eerste en enige vraag is: Als je (maar) $3 mio aan funding hebt, hoe lever je dan op je belofte (top 1% engineers)? Waar haal je die vandaan? Die komen niet vanzelf aangevlogen. Die zijn aan het werk. En ze hebben meestal een hekel aan recruiters, en waarschijnlijk nog meer aan artificële recruiters. En voor een salaris onder van minder dan $35 per uur krijg je alleen volbloed masochisten. De rest ligt in een stuip van het lachen.

Maar misschien ben ik te snel in mijn oordeel. Want gpt-vetting maakt een hoop lawaai over haar sollicitatieproces, of meer in het bijzonder de interviewer die al dat top talent gaat interviewen. Nahhh… dat blijkt een AI interviewer te zijn. Dat zal dat top talent wel overtuigen! Sterker nog, jet top talent mag zijn eigen avatar kiezen:

gpt-vetting: select your avatar
gpt-vetting: select your avatar

Dat is fijn, ik mag kiezen welk masker er over een electronische stem gehangen gaat woorden. Klik:

gpt-vetting: interview
gpt-vetting: interview

En zo ziet het interview er uit. En aangezien het om developers gaat zit er ook nog een testje in:

gpt-vetting: test
gpt-vetting: test

Ik ben geen developer, maar ik heb toch nadrukkelijk het gevoel dat dit een redelijk gemakkelijke test is voor een 1% engineer.

Gelukkig is er ook nog een mens betrokken:

gtp-vetting: vervolginterview(s)
gtp-vetting: vervolginterview(s)

En aan het eind is er dan een nieuwe top, top, top, top, top, top engineer aan boord (bij Micro1?):

gtp-vetting: Overzicht medewerker
gtp-vetting: Overzicht medewerker

Een top 1% engineer, full-time voor $5.000, werkend voor bedrijven in Silicon Valley. Yep, gtp-vetting is een hallucinatie.

Slotopmerking
Ik krijg een extreem sterke BranchOut vibe van Micro1/gtp-vetting. BranchOut was een LinkedIn kloontje op Facebook met een oprichter met een vreselijk grote mond. Die voor een reeds op voorhand ten dode opgeschreven venture toch nog tientallen miljoenen dollars naar binnen hengelde en deze vervolgens weer net zo snel uitgaf. Een crash & burn traject. Maar voor de burn had zelfs LinkedIn vrees van deze bully. Hoewel er echt helemaal niets te zien was.

Geef een reactie