HeroHunt lanceert UWI. En de privacy wordt weer met voeten getreden

Vandaag kreeg ik onderstaand berichtje in mijn LinkedIn stream:

LinkedIn bericht HeroHunt

Kijk aan, een jonge ondernemer die enthousiast de start van een nieuw product meldt. Er is wat gedoe over LLM AI, maar mijn blik blijft plakken op 1 miljard profielen van het wereldwijde web. Dit klinkt als een aggregator. En dat is het ook. Want ik heb al eerder over deze partij geschreven en toen vooral de wenkbrauwen heftig opgetrokken over de wijze waarop HeroHunt naar privacy kijkt.

En wie zou denken dat HeroHunt in de tussentijd schoon schip heeft gemaakt komt bedrogen uit. HeroHunt heeft wel een vrolijke slidedeck over de GDPR op haar site gezet. Waaronder deze pareltjes:

HeroHunt and the GDPR, 1

De overbekende public fallacy, waarin HeroHunt stelt dat alleen publiek beschikbare persoonsgegevens wordt gescrapet en dat die publiek beschikbare persoonsgegevens daar bewust en actief door de achterliggende natuurlijke personen is geplaatst. Zoals we uit de 8vance saga al hebben geleerd is dat ronkende onzin. Nog even los van het feit dat HeroHunt, net als 8vance, volstrekt voorbijgaan aan de ToS van de sites waarvan massaal persoonsgegevens worden gescraped.

Maar er is meer:

HeroHunt and the GDPR, 2

Hoeveel data subjects (lees: natuurlijke personen) zullen vrijwillig, bewust en enkelvoudig hun goedkeuring hebben gegeven om in de database van HeroHunt te bivakkeren? Het woord ‘verwaarloosbaar’ borrelt spontaan bij mij op.
En ook op deze slide doet HeroHunt het voorkomen alsof de natuurlijke personen er bewust voor hebben gekozen om hun profiel publiek te maken. Spoiler alert: dat is niet zo. Uit het voorbeeld van LinkedIn blijkt ondubbelzinnig dat een nieuwe LinkedIn gebruiker niet door LinkedIn wordt geinformeerd dat zijn/haar/x profiel deels publiek wordt gemaakt.

De voorlaatste sheet laat dit zien:

HeroHunt and the GDPR, 3

En dat is dus wat ik heb gedaan, ook al heeft HeroHunt geen functionaris gegevensbescherming benoemd in haar Privacyverklaring. Ik heb een e-mail gestuurd met het verzoek om mij te informeren of, en zo ja, welke informatie over mij in de database van HeroHunt zit. Uiterlijk 13 juni komt er dus een vervolg.

Geef een reactie