Ik moet AI serieus gaan nemen. Er is namelijk een AI-only vacaturesite geboren

We weten dat we een trend serieus moeten gaan nemen als de trend ervoor zorgt dat er verticale vacaturesites ontstaan. En dus moet ik AI serieus gaan nemen nu er een AI vacaturesite is geboren met de naam Next AI Jobs. Dit is de homepage:

Homepage Next AI Jobs
Homepage Next AI Jobs

Het gaat om een superlange homepage, want Next AI Jobs laat alle beschikbare vacatures zien en daaronder nog een aantal filters (plus alle filter opties per filter)… Deze site moet je niet op je mobiel willen bekijken.
Een simpele zoekfunctie ontbreekt, en dat is toch wel heel erg vreemd. Want nu wordt je gedwongen om door een echt eindeloze lijst vacatures te navigeren of, als je ooit zover komt, één optie van één filter te selecteren. Usability level is per direct zwaar onder het vriespunt terecht gekomen.

Maar ik word afgeleid door de intrigerende vraag Will AI Replace My Job? in de global navigation. En daar heb ik natuurlijk subiet op geklikt!:

Next AI Jobs: Will AI Replace my Jobs?
Next AI Jobs: Will AI Replace my Jobs?

Kijk, het lijkt erop dat Google’s LLM Gemini wordt gebruikt.

De vraag is overigens wel hoeveel niet-AI rakkers op deze pagina terecht gaan komen, maar je kan in ieder geval even de verwachte levensduur van je huidige rol opzoeken, en nog veel meer. Voor mijn oude ‘beroep’ als business consultant leverde mij dit op:

image

Omdat LLM’s de neiging hebben om voor elke simpele vraag een enorme braakbal aan woorden op te hoesten heb ik vrijwel alle tekst onder de (tussen)kopjes verwijderd en ook nog eens de tussenkopjes subtiel laten inspringen. Het oordeel van Gemini voor business consultants is verwarrend, het risico dat AI dit beroep gaat eliminieren varieert tussen High risk en Moderate risk. Ik besluit daar niet wakker van te liggen en voortaan als business AI consultant door het leven te gaan. Daar ga ik mijn pensioen wel mee halen.

Maar laat ik terug gaan naar de vacaturesite. Waar ik via het landen filter op Jobs in the Netherlands terecht kom:

Next AI Jobs: Vacaturezoekresultaatscherm voor Nederland
Next AI Jobs: Vacaturezoekresultaatscherm voor Nederland

Vier vacatures, dat is bijzonder mager… Het is duidelijk dat Nederland (en Europa) gigantisch achterlopen in de AI hype. Maar niet getreurd, ik heb altijd al Senior MLOPS Engineer voor een dental toko willen worden dus klik ik fluks op deze vacature:

Next AI Jobs: Vacaturedetailscherm
Next AI Jobs: Vacaturedetailscherm

Om te kunnen solliciteren moet ik inloggen/registreren. Hier heb ik altijd zo’n weerzin tegen. Dit is pure phishing en niets minder. Maar als ik mijn droom als Senior MLOPS Engineer wil kunnen verwezenlijken dan zal ik wel moeten (als ik tenminste niet kan bedenken dat ik misschien maar even op de site van de vacaturehouder moet gaan buurten…). Klik:

Google: Choose an account
Google: Choose an account

Ik klik op mijn accountnaam:

Sign in to Next AI Jobs
Sign in to Next AI Jobs

Ik ga er vanuit dat ik via Google me registreer en inschrijf bij Next AI Jobs, en dat Google heeft geverifieerd dat de Privacy Policy bestaat en akkoord is bevonden. Maar voor de zekerheid klik ik toch nog ook even op de link Privacy Policy:

Privacyverklaring Next AI Jobs/http 404 error
Privacyverklaring Next AI Jobs/http 404 error

Niet dus… Nu is het donderdag en ik heb recent wat extra online beveiliging geinstalleerd dus ik voel me veilig en klik op de kop Continue:

Next AI Jobs: Vacaturedetailscherm, 2
Next AI Jobs: Vacaturedetailscherm, 2

Kijk, daar is een knop Apply Now verschenen. Ik kan verder nergens zien of ik nu geregistreerd en/of ongelogd ben bij Next AI Jobs, en dat is toch wel redelijk vreemd. Maar geheel in de roes van mijn imaginaire veiligheid klik op de knop:

Next AI Jobs: het grote, witte gat
Next AI Jobs: het grote, witte gat

Hij is fijn. Ik ben klaar, en ik neem met pijn in mijn afscheid van van droombaan als Senior MLOPS Engineer. En laten we een teleurgestelde werkgever niet vergeten.

Slotopmerkingen

Een vacaturesite die onderscheidend is in de zin dat de elementaire functionaliteit ontbreekt, er geen privacyverklaring is en ik niet kan solliciteren. Dat is een behoorlijke prestatie. Succes lijkt op dit moment nog zeer ver weg.

Geef een reactie