VONQ komt met Direct Apply functie

Logo(type) VONQIn de periode 2010 – 2015 was er een, vrijwel onzichtbare, strijd aan de gang om buitengewoon waardevolle data af te vangen: de sollicitatie van een kandidaat. Achtereenvolgens kwamen LinkedIn (medio 2011), Indeed (begin 2012), XING (maart 2013), Monster e.a. met een Apply with <xyz> knop. LinkedIn kreeg meerdere partijen aan boord, zoals Bullhorn, Jobvite, Peoplefluent, Jobscience en Smartrecruiters. De knop werd door de aanbieders gepositioneerd als een frictieverlager; het proces van solliciteren werd tenslotte simpeler, ook al geef je als sollicitant (zonder dat overigens te weten) de nodige waardevolle informatie aan de aanbieder van de Apply with <xyz> knop. En de vraag is natuurlijk: hoeveel Apply with <xyz> knoppen kan één vacature dragen? Stel dat zoiets aanslaat, dan hebben sites een kerstboom aan Apply with <xyz> knoppen nodig en dat gaat het sollicitatieproces niet vereenvoudigen. Dit leidde ertoe dat een aggregatie Apply with <xyz> knop werd gebracht eind 2014, door Textkernel. One button that rules them all. Of zoiets. En daarna werd het stil. Heel stil. Gedurende een lange, lange tijd.

Tot ik enkele weken geleden over de Direct Apply functie van VONQ struikelde.

En waar Textkernel in 2014 nog een groei van het sollicitatievolume van 300% voorspiegelde laat VONQ de teller pas bij een groei van 700% stilstaan. Wat een paar jaar verschil kan uitmaken, wat maakt technologie ons bestaan tot steeds beter…. En als dit waar is dan zitten de recruitmentafdelingen van bedrijven die dit gaan gebruiken per direct in zwaar weer. Een tsunami aan sollicitatie komt op hen af; wat te doen? Ohh, wacht, dan is er deze oplossing van VONQ: VONQ. komt met grote woorden en mogelijk grote daden. Maar laat ik het niet te complex maken.

Dit is wat VONQ zegt over haar Direct Apply functie:

Designed for large organizations, ATS partners, and job board providers, Direct Apply functionality integrated in VONQ streamlines the recruitment process. It enables candidates to apply with a single click directly on job boards, instantly transferring their information to the ATS. This seamless integration cuts out redundant steps and bypasses the complexity of navigating through ATS systems, enhancing efficiency across the board. Direct Apply simplifies the application process, benefiting not just candidates but also significantly boosting application rates. This meets the needs for rapid hiring and managing large volumes of applications, making both ATSs and job boards more appealing and effective for their users.

Los van de marketing termen klinkt dit als iets waar je als ATS of job board aan mee wil doen. En als je nog twijfelt brengt VONQ dat nog wat duidelijker in beeld:

Voordelen van VONQ Direct Apply
Voordelen van VONQ Direct Apply

En voor alle zekerheid ook nog even per doelgroep uitgesplitst:

Voordelen van VONQ Direct Apply, 2
Voordelen van VONQ Direct Apply, 2

Als achterdochtige Nederlander ben ik op zoek naar de catch. Als ik hem vind, laat ik het nog even weten…

Er is voor mij wel één groot vraagteken. En dat is is de vraag hoe met de persoonsgegevens van de sollicitanten wordt omgegaan. Is VONQ voornemens om een people aggregator te worden? Daar kon ik niets over vinden in de online informatie en daarom heb ik dat meer even aan VONQ zelf gevraagd. Vrij vertaald komt het op het volgende neer:

De gegevens van sollicitanten worden door VONQ niet opgeslagen; de gegevens van een sollicitant zijn tijdens het verzenden door de vacaturesite naar het ATS weliswaar aanwezig in het RAM geheugen van VONQ maar uitsluitend met als doel om deze gegevensoverdracht succesvol te laten verlopen. Na (niet)succesvolle afronding zijn de gegevens verdwenen, bij niet-succesvolle afronding wordt er een retry gedaan.

Ik ben gerustgesteld, de Autoriteit Persoonsgegevens hoeft niet wakker te worden gemaakt.

Er is nog maar één onzekerheid, en dat heeft te maken met die eerdere poging van 10 jaar geleden. Is het grote verschil dat een integrator deze functie gaat aanbieden voor aangesloten ATS-en en vacaturesites? Dan is er een zeer grote kans op succes. Is/zijn er andere redenen waarom het de vorige keer niet is gelukt? Dan is er reden tot voorzichtigheid. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie