Hondsbrutale people aggregator hireEZ claimt 1 miljard “candidate profiles”

imageEerder heb ik al aandacht besteed aan people aggregators HeroHunt en SeekOut, naast 8vance natuurlijk. Vandaag sta ik stil bij hireEZ/HireTeamMate (voorheen Hiretual), een people aggregator die meer dan 1 miljard persoonsprofielen claimt te hebben. Die hireEZ eufemistisch “candidate profiles” noemt, hoewel de personen daarachter ongetwijfeld onwetend zijn over het feit dat ze kandidaat zijn.

Eerder deze maand heeft hireEZ Sourcing Hub gelanceerd:

Sourcing Hub uniquely leverages partnerships with job boards to provide hireEZ users with direct access to active talent profiles within its platform, creating a one-stop shop to source job candidates. With Sourcing Hub, recruiters can source from over one billion candidates on the open web, applicant tracking systems (ATS), and job boards all in one place.

Ik ga er gemakshalve vanuit dat hier sprake is van een federated search en dat er geen overdracht van persoonsprofielen van een cv-database van een vacaturesite naar hireEZ. Maar met Sourcing Hub denkt hireEZ waarschijnlijk een one-size-fits-all oplossing te kunnen bieden. Steven Jiang, co-founder and CEO at hireEZ zegt daarover het volgende:

Sourcing Hub streamlines workflows by integrating active talent from job boards with passive candidates from hireEZ and ATS databases, eliminating the need for recruiters to stitch together their candidate search from multiple sites.”

Active talent betreft (voor zover ik dat kan beoordelen) profielen van werkzoekers binnen de cv-databases van vacaturesites en de passive candidates (die dat dus zelf niet weten) zitten in de grote vergaarbak van 1 miljard van hireEZ. Ik ben overigens wel heel benieuwd of hireEZ de moeite neemt om tussen die zoekresultaten te dedupliceren; en dus alle resultaten in één overzicht tonen. Want anders moet je als gebruiker per bron alsnog kijken wat het zoekresultaat is en kan je tegen duplicaten aanlopen. Ik weet het niet zeker, maar ik heb zo’n vermoeden dat hireEZ niet consolideert, maar gewoon een ordinaire, ouderwetse federated search toont.

HireEZ claimt meer dan 45 platforms te scrapen, alleen al voor die actie is er een noodzaak tot het voorkomen van meerdere profielen per persoon. Waarbij je dan ook nog eens Monster van Frankenstein profielen moet voorkomen, oftewel een profiel dat is samengesteld uit meedere natuurlijke personen. Omgekeerd is het ook onwenselijk om meervoudige persoonsstoornissen te creeëren door het niet samenvoegen van daadwerkelijk één en dezelfde natuurlijke persoon.  Hoewel hireEZ claimt meer dan 45 platformen te scrapen laat ze op haar site een aanzienlijk kleiner aantal zien:

hireEZ: Advanced AI Sourcing
hireEZ: Advanced AI Sourcing

Het is overigens niet zo dat hireEZ niets om passive candidates geeft, tenslotte zorgen zij voor een ongetwijfeld relevant deel van de omzet ook al zijn ze ontwetend van hun rol daarin. hireEZ heeft in een miniscuul lettertype in de footer nog wat ruimte vrijgemaakt voor de passive candidates, ook al zullen ze die opties waarschijnlijk nooit zien:

hireEZ: footer area
hireEZ: footer area

Het is altijd verbazingwekkend om de privacyverklaring te lezen van een partij die de grondrechten van natuurlijke personen met voeten treedt. En ook de privacy verklaring van hireEZ stelt daarin niet teleur.

Om mee te beginnen, deze schoonheid:

Response to Do-Not-Track Signals

The Sites do not respond to web browser “do not track” signals.

Dat is in ieder geval zeerduidelijk. hireEZ trekt zich niets aan van Internet etiquette… Do not respond is een eufemisme voor “ik trek me er geen reet van aan”.

En dan is er dit onderdeel van de privacyverklaring:

11. Candidate Access Right and Your Right to Opt Out of Our Talent Database

The Talent Database is a searching and sourcing service that we offer to users through the hireEZ Site […]. We respect your control over your personal information and, upon request, we will confirm whether we hold or are processing information that we have collected or gathered about you. If we have collected your personal information, we will provide you with a copy of that information. You may also amend or update inaccurate or incomplete personal information, request deletion of your personal information, or request that we no longer use it. Under certain circumstances we will not be able to fulfill your request, such as when it interferes with our regulatory obligations, affects legal matters, we cannot verify your identity, or it involves disproportionate cost or effort. In any event, we will respond to your request within a reasonable timeframe and provide you an explanation of our course of action.

Het vergt toch een nieuw niveau van arrogantie om eerst het hele Internet te scrapen om vervolgens te beweren “We respect your control over you personal information”. hireEZ respecteert helemaal niets, integendeel. Ongevraagd worden allerhande sites leeggeroofd van persoonlijke data die daar in ieder geval niet is geplaatst voor piraten als hireEZ. Maar daar trekt hireEZ zich niet van aan.

En als je als slachtoffer van hireEZ dan verlangt om de gegevens te verwijderen dan nog claimt hireEZ allerlei omstandigheden waaronder het bedrijf dat verlangen terzijde kan leggen. Maar ze sturen wel altijd een reactie… Goeie god, wat een kanjers…

Dit heeft hireEZ nog te melden aan het Californische contigent wiens data wordt geroofd:

hireEZ CCPA Do not sell my personal information
hireEZ CCPA Do not sell my personal information

hireEZ doet nog even de aanname dat mensen waarvan de data zonder toestemming wordt gekopieerd weleens passief op zoek kunnen zijn naar een vacature. Het is toch te gek voor woorden. En dat een bedrijf die zich totaal niets aantrekt van privacy durft te zeggen: hireEZ respects your choices is toch echt hondsbrutaal. hireEZ heeft het werkwoord respecteren een heel nieuwe betekenis gegeven…

Er is één scherm binnen de hireEZ site die als een heel klein doekje voor het arteriële bloeden kan worden gezien:

hireEZ DIY privacy bescherming
hireEZ DIY privacy bescherming

Dit hoort natuurlijk niet thuis bij de boosdoener, maar dient op een andere manier te worden geregeld. Bijvoorbeeld met een nationaal register met alle natuurlijke personen binnen de leeftijdsgrenzen van de beroepsbevolking, waarbij de default is dat een persoon niet benaderd of verzameld mag worden voor werkdoeleinden tenzij de persoon daar in het register expliciet toestemming heeft gegeven. Kan de Autoriteit Persoonsgegevens dit even regelen graag?

Geef een reactie