People aggregator Eightfold.ai is een beetje verlegen

In onze serie over people aggregators is het vandaag de beurt aan Eigthfold. En Eightfold is een beetje vreemde eend in de bijt. Want Eightfold loopt niet te koop met haar scraping prowess. Dit in tegenstelling tot people aggregators hireEZ, HeroHunt en SeekOut, naast 8vance. Bij Eightfold draait het allemaal om talent. En AI:

Eightfold: homepage
Eightfold: homepage

Ik heb me een rotje gezocht op de Eightfold site om iets te vinden dat naar scraping riekt, maar ik ben niet verder gekomen dan deze zinsnede:

Eightfold: Products: Talent Management
Eightfold: Products: Talent Management

Maar zegt dit dat Eightfold actief persoonsprofielen scrapet? Nee, het zegt alleen dat ze een global talent set (en de grootste nog wel!) gebruiken, dus dat kan ook van een derde partij zijn. Pas in de kleine lettertjes van de privacyverklaring vind ik duidelijkheid:

Personal Data Obtained from Third Party Sources: We may obtain information about potential job candidates from (i) third parties who provide data they have collected from various sources commercially and (ii) publicly available sources where job candidates have made available their professional information including resumes, such as professional social networks or employment-related search engines for job listings. The Personal Data obtained from these sources generally includes contact information, professional and educational backgrounds, and information included in resumes. Obtaining this information helps our Customers locate individuals who are the right fit for their employment needs and helps those potential job candidates find new job opportunities that may interest them and/or be a better fit for their professional skills.

Daar staat het, in keurige bewoordingen. Maar daarmee niet minder fout, althans onder de AVG. Het interessante is dat Eightfold misschien wel een samengestelde database met persoonsprofielen heeft, deels afkomstig van derden en deels op basis van eigen scraping. En als Eightfold claimt de grootste global talent data set te hebben dan zitten daar dus meer dan 1 miljard persoonsprofielen in. Waaronder ongetwijfeld de nodige Europese persoonsprofielen…

Ook goed om te weten is dat Eigthfold een Hotel California fan is: We keep Personal Data for as long as reasonably necessary for the purposes described in this Privacy Policy, while we have a legitimate business need to do so, or as required by law (e.g. for tax, legal, accounting or other purposes), whichever is the longer.

Maar ondanks het feit dat Eightfold hier letterlijk aangeeft zelf persoonsprofielen te scrapen, claimt het bedrijf immuniteit binnen de Europese Unie:

Our processing of Personal Data may be subject to certain privacy laws, such as the EU General Data Protection Regulation (“GDPR”) or the California Consumer Privacy Act, as amended by the California Privacy Rights Act (“CCPA”). Additional information for California residents regarding the CCPA may be found here. Where the GDPR applies, Eightfold is a data controller for the processing of Personal Data described in the Our Website section and, except as otherwise indicated, a data processor acting on behalf of our Customers for the processing described in the Our Services section.

En de Our Services sectie is het onderdeel hierboven waarin Eightfold beschrijft dat ze persoonsprofielen scrapen. Ik heb daarom Eightfold bij herhaling een vraag daarover gesteld:

E-mail aan Eightfold
E-mail aan Eightfold

En verder ben ik zeer benieuwd of Eightfold al binnen de EU actief is. Ik heb als klanten LG, EY, Booking.com, Bayer, Arcadis en Vodafone gevonden.

Geef een reactie