New Work (XING, kununu) wordt van de beurs gehaald

Logo XINGHet is nog geen half jaar geleden dat ik aandacht besteedde aan XING en haar moeder New Work, en het lijkt er op dat er nieuwe ontwikkelingen te melden zijn. Burda, de moeder van New Work, heeft de intentie uitgesproken om New Work van de beurs te halen. Burda doet alle resterende aandeelhouders een voorstel om aandelen te verkopen aan Burda voor EUR 66.25 per aandeel, ongeveer de prijs waarop het aandeel op 3 juni sloot. Burda heeft op it moment 74% van de aandelen in handen.

Een opmerkelijke ontwikkeling voor New Work, zeker omdat ze minder dan 5 maanden geleden nog het volgende zei:

As part of the investment program, the repositioning of the XING platform as a jobs network, which began in 2023, is to be accelerated through additional marketing expenses from the current year 2024. The company also intends to invest further in the employer review platform kununu to expand its strong market position.

Is Burda niet tevreden met de veranderingen tot dit moment? Betekent het dat we veranderingen in het management van New Work tegemoet kunnen zien? Het zou me allemaal niets verbazen. Wat Burda zelf zegt is overigens hilarisch:

In dieser Phase alle drei Monate die Bücher öffnen zu müssen, in der Rivalen wie etwa der zu Microsoft gehörende Rivale LinkedIn dies nicht tun müssen, sei eher kontraproduktiv, heißt es in Hamburg.

Hahaha, concurrent LinkedIn… Je moet het maar hoog in je bol hebben. XING is in de DACH*-regio verpletterd door LinkedIn en is om die reden gepivot naar een vacaturesite.

Buiten het zicht van de beurs kan er mogelijk harder worden ingegrepen, bij New Work, XING en (mogelijk) kununu. Hoewel laatstgenoemde zich aanzienlijk beter weert dan XING. Maar Burda heeft dan geen pottenkijkers meer die elk kwartaal lastige vragen kunnen stellen.

Overigens komt XING ook nog met een productaankondiging want vanaf begin juli

[…] können auch Besucher ohne vorherige Anmeldung die umfangreichen Funktionen und Inhalte von XING nutzen, um sich u.a. über potenzielle Arbeitgeber, Gehälter-, Karriere- und Bewerbungs-Tipps zu informieren, in den Kontakt mit Recruitern zu treten und favorisierte Jobs direkt zu speichern sowie Job-Empfehlungen von Unternehmen zu erhalten – Services, die bislang nur den mehr als 22 Millionen Mitgliedern der Plattform vorbehalten waren.

Je kan ook lezen dat obstakels voor breed gebruik worden weggenomen, want dat is wat er feitelijk aan de hand is. Een verandering van zakelijk sociaal netwerk naar een vacaturesite is nogal een klus. Eind oktober 2023 heb ik nog een uitgebreide walkthrough gepubliceerd van de vernieuwde site die mij niet imponeerde.

Voor een uitgebreide marketing versie van de vernieuwingen van XING verwijs ik graag naar dit artikel.

DACH-regio = Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland

Geef een reactie

1 Comment