Als een donderslag bij heldere hemel: Textkernel overgenomen door Bullhorn

Logo BullhornDit is wat je noemt een donderslag bij heldere hemel: het bericht dat Textkernel, één van ‘s Neerlands toonaangevende recruitment tech-bedrijven, wordt overgenomen door Bullhorn, een Amerikaans recruitment tech-bedrijf. Net als Textkernel is Bullhorn een slordige 25 jaar geleden opgericht; de headcount van Bullhorn is 1.400, bijna zes keer meer mensen dan Textkernel.

Bullhorn heeft in haar relatief korte historie maar liefst 16 bedrijven overgenomen en is daarmee een fanatiek kralenrijger. Zeer recent heeft Bullhorn nog het Nederlandse Mployee (2024) overgenomen, enkele jaren geleden het eveneens Nederlandse Connexys (2017). Andere min of meer bekende overnames zijn Able, Erecruit, Invenias en Sendouts.

Textkernel werd medio 2015 door CareerBuilder overgenomen in wat op dat moment een ferme kans leek om de Amerikaanse markt te veroveren. Maar zoals altijd blijkt de werkelijkheid een stuk weerbarstiger want kort na die overname kwam CareerBuilder in zwaar weer terecht; uiteindelijk werd Textkernel in Q3 van 2020 door Main Capital gekocht en was het weer ‘onafhankelijk’.

Vanaf dat moment heeft Textkernel zelf de nodige kralen geregen met de overnames van Sovren (eind 2021), Akyla (medio 2022), WiseGuys en Joboti (Q1 2023). Zeer recent heeft Textkernel deze kralen nog binnen een één nieuwe look & feel proberen onder te brengen.

Na het ‘mislukte’ avontuur met CareerBuilder gaat Textkernel dus voor de tweede keer met een Amerikaanse moeder de toekomst in. Het is overigens wel een moeder die als zeer bekend mag worden veronderstelt gezien de integraties tussen de toepassingen/services van beide partijen, waaronder deze. Maar is deze nieuwe combinatie meer dan de som der delen? En gaat de naam Textkernel verdwijnen ten faveure van de oranje(!) stier? De toekomst gaat het uitwijzen.

Tot die tijd wens ik Textkernel en al(?) haar medewerkers een behouden vaart!

Persoonlijke noot: Overigens maak ik me wel zorgen over de continuiteit van mijn gebruik van Jobs Data (voorheen Jobfeed). Als dit wegvalt kan het de maandelijkse rapportage van het vacaturevolume en de kwartaalrapportage van de misère-/jubelindex in gevaar kunnen brengen, nog los van allerlei ad-hoc artikelen over een waaier aan aspecten rondom het Nederlandse vacaturevolume.

Persoonlijke noot2: Dit is een nostalgisch moment en daarom één verhaaltje uit de oude doos. Ik kan me als de dag van gisteren herinneren dat Jakub Zavrel (mede-oprichter Textkernel) als kakelverse entrepreneur een presentatie bij Adecco (waar ik op dat moment werkzaam was) kwam geven, ergens in de loop van 2000. Hij toonde ons de nieuwe en veelbelovende wereld van cv-parsing en we waren verbijsterd (in positieve zin). En dat bleven we ook, ondanks Zavrel’s wetenschappelijk correcte formulering over “most shallow parsing” waarmee hij zijn cv-parser dacht aan te prijzen. Mooie tijden…

Later vast meer…

Geef een reactie