Bullhorn’s rationale voor de overname van Textkernel

Logo BullhornBullhorn heeft de recente overname van Textkernel gecommuniceerd via een tweetal blog postings (Bullhorn acquires Textkernel to accelerate its AI strategy, Bullhorn, a Salesforce Summit Partner, acquires Textkernel to advance AI solutions for Salesforce customers) op haar eigen site. Er is voor zover mij bekend geen persbericht geweest.

In de eerstgenoemde blog posting is onder meer dit te lezen:

Textkernel and Bullhorn share a crucial strategic goal: empowering recruiters to digitally transform their business for the future and maximize the use of AI in the industry. This acquisition accelerates our AI strategy and furthers our mission of powering organizations to put the world to work.

Ik zie twee doelen staan, waarbij het tweede strategische doel: maximize the use of AI in the industry de wereld op zijn kop lijkt te zetten.  Bullhorn (en Textkernel) willen het gebruik van AI binnen de recruitment sector maximeren. Een hulpmiddel (lees: AI) wordt hiermee tot doel verheven, en nog wel een strategisch doel. Ik vind dit de wereld op zijn kop. En feitelijk kan dat ook gezegd worden van het eerste strategische doel: digitally transform their business for the future.

De missie is daarentegen een stuk logischer. De Bullhorn + Textkernel combinatie wil producten/diensten leveren voor de temp en perm sectoren, inclusief corporate recruitment. Dan zijn ze al lekker onderweg…

Er lijken drie belangrijke redenen te zijn geweest voor Bullhorn om Textkernel te kopen:

Textkernel’s parsing technology is second to none and will be critical to our AI strategy. Their matching technology is used by some of the largest enterprises in the world, both inside staffing and talent acquisition. Textkernel’s Labor Market Insights solution boosts agency business development and growth strategies, a critical lever in the current job short market.

Oftewel cv (en vacature) parsing, search & match en wat tegenwoordig Jobs Data heet (Jobfeed) heet. Dat zijn de kroonjuwelen. Maar daar blijft het niet bij:

The acquisition of Textkernel significantly accelerates our AI strategy and unlocks the next chapter of solutions we can offer customers. 

Oftewel, mogen we een versnelling van de ontwikkeling van (AI) producten en diensten verwachten? Ik heb nog wel een lijstje… Ik hoop overigens niet dat Bullhorn de dark side van recruitment gaat verkennen, oftewel het verzamelen van data van werkzoekenden. Ik heb namelijk een wat onrustbarende slide gevonden in de presentatie van Art Papas (CEO Bullhorn) :

image

Dit ruikt, beweegt en maakt geluid als een people aggregator en is in ieder geval in Europa een absolute no-go (AVG/GDPR en AI-Act). Zie ook (Eightfold, hireEZ, HeroHunt en SeekOut, 8vance).

De tweede blog posting van Bullhorn gaat overde meerwaarde van Textkernel voor Salesforce klanten van Bullhorn. En in deze blog posting lees ik iets verontrustends:

Sourcing AI has been a huge focus for Bullhorn. In today’s competitive landscape, finding suitable candidates, whether from within a recruitment agency database or externally, presents a significant challenge. Talent acquisition remains a top three priority in our annual GRID industry survey. Textkernel’s parsing technology is unparalleled, and its matching technology is used by many of the largest recruitment agencies in the world. The combination of Textkernel and Bullhorn will substantially help our Salesforce customers solve their talent-sourcing challenges.

Ik lees niets over een candidate database, maar de ambitie van Bullhorn lijkt me wel duidelijk (solve their talent-sourcing challenges). Dat worden spannende tijden! In de VS wel te verstaan, want in Europa wordt iets anders gekeken naar het recht op privacy.

Geef een reactie