AI voor kandidaten: race to the bottom

Logo en logotype LazyApply

Collega-blogger Dirk Goossens is zoals te doen gebruikelijk nogal voorlijk met zijn voorspellingen en inzichten. Zo ook toen hij eind 2023 een apocalyptisch beeld schetste van LazyApply, een browser plugin voor werkzoekenden (of spammers) waarmee het sollicitatieproces wordt geautomatiseerd op de platforms van LinkedIn, Indeed, ZipRecruiter, Glassdoor, Careerbuilder, Monster, Seek, Dice, Foundit en SimplyHired.

Dit is wat LazyApply over zichzelf zegt:

Apply to 100’s of jobs in just one click… Automate your application for Job with the lifetime job application system LazyApply.

LazyApply Job application bot will save you hours by automating the tedious parts of applying for jobs. You can use it to automate your job application process and automatically on 100’s of jobs in single click. Automate Job applications with LazyApply

En dit alles natuurlijk met behulp van ‘geavanceerde AI algoritmes’. What else? Niet dat er vroeger geen sollicitatie-mitrailleurs bestonden, maar AI voegt daar wel een dimensie aan toe.

Maar genoeg gefilosofeerd, laat ik eens LazyApply van dichtbij bekijken:

Homepage LazyApply
Homepage LazyApply

Okay, laat ik voor de zekerheid ook even kijken in de Chrome extensies winkel:

Google Chrome: LazyApply extensie
Google Chrome extensies: LazyApply

LazyApply heeft een Chrome extensie die ondertussen  20.000 installaties claimt te hebben. Maar als ik naar de meest recente reviews van LazyApply kijk is er bijzonder weinig enthousiasme te vinden bij de gebruikers die deze extensie hebben geinstalleerd:

Google Chrome extensies: Reviews LAzyApply extensie
Google Chrome extensies: Reviews LAzyApply extensie

Ontluisterend om te lezen, en het is te hopen dat gebruikers dit wel doen voordat ze voor één van de betaalde opties kiest die LazyApply biedt. Als terzijde, hieronder de reviews die LazyApply op haar site toont:

LazyApply: recensies
LazyApply: recensies

Ik heb ervoor gekozen om de extensie toch te installeren, en dat levert deze pagina op:

Homepage LazyApply voor ingelogde gebruiker
Homepage LazyApply voor ingelogde gebruiker

Maar voor ik hier wat kan doen moet ik eerst een cv uploaden. Mijn geuploade cv is geparsed op een redelijk gebrekkige manier

LazyApply: Geparsed cv
LazyApply: Geparsed cv

Werkervaringen en opleidingen moeten zelf worden ingevuld terwijl deze volledig in het cv aanwezig zijn, en dan is er nog deze uitvraag door LazyApply:

LazyApply: invoervelden
LazyApply: invoervelden

Hier kunnen snowflakes behoorlijk van in de stress raken, denk ik zo.

En dan ben ik klaar, en wil natuurlijk als een dolle gaan solliciteren. Maar dat gaat niet zo snel. Als ik op de homepage op de knop Start Applying klik, krijg ik deze pagina te zien:

LazyApply: Abonnementsalternatieven
LazyApply: Abonnementsalternatieven

Hoe meer ik bereid ben te betalen, des te meer sollicitaties kan ik doen. Hoezo kwaliteit? Kwantiteit is de enige norm. Inundeer intermediairs en/of werkgevers met sollicitaties.

Ik ben niet bereid ook maar $1 te betalen voor deze service, dus hier eindigt mijn review van LazyApply

Slotopmerkingen

Gemak dient de mens, en vanuit dat opzicht is LazyApply een enorm risico. Want als je zo gemakkelijk kan solliciteren als LazyApply voorstelt dan kan het weleens code rood worden bij uitzenders en werkgevers die hun vacatures op , Indeed, ZipRecruiter, Glassdoor, Careerbuilder, Monster, Seek, Dice, Foundit en SimplyHired plaatsen. Zie je een ongecontroleerde groei van het volume aan sollicitaties dan weet je dat LazyApply of één van haar concullega’s actief is geworden binnen jouw domein. Ik ga er overigens van uit dat deze platforms niet met de armen over elkaar blijven toekijken hoe LazyApply hun brand molesteert.

Tegelijkertijd lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat LazyApply een succes gaat worden. Zij vragen een ferm bedrag voor hun diensten en als ik één ding heb geleerd dan is het dat je de consument niet moet laten betalen voor een dienst. En LazyApply naait je ook nog een oor aan, want waar ze op de prijzenpagina nog spreken van $99 (éénmalig?, per jaar?, per maand?) voor de goedkoopste optie is dat bedrag opgelopen $120 op de pagina waar je gaat afrekenen. Er komt namelijk nog BTW bij… Niet zo netjes van LazyApply en waarschijnlijk nog een reden voor werkzoekers om dit maar niet te gaan gebruiken.

Tegelijkertijd kan solliciteren en zeer frustrerende ervaring zijn voor werkzoekenden. Een gestage stroom aan afwijzingen kan zeer demotiverend werken en zelfs tot mentale problemen leiden. Tegen die achtergrond kan een tool als LazyApply als een tegenwicht tegen alle hoepels worden gezien, waar sollicitanten worden geacht door heen te springen. De wapenwedloop tussen sollicitanten en recruiters is met de komst van AI toepassingen binnen het recruitmentdomein een nieuwe en niet bepaald hoopvolle fase ingegaan. Misschien, heel misschien is de menselijke interventie die broodnodige balans waarmee de rust kan worden hersteld.

Ik laat je achter met één van de prachtige AI-gegenereerde afbeeldingen die Dirk Goossens in zijn blog posting had opgenomen. Deze afbeelding geeft een indruk van de tsunami aan sollicitaties die een bedrijf kan verwachten als werkzoekenden zich bewapenen:

Tsunami aan cv's

Geef een reactie