1 oud lijk + 1 oud lijk = 1 opgewarmd lijk

Logo en logotype RandstadGisteren sloeg het nieuws bij mij in als een bom: Monster and CareerBuilder to combine, creating stronger job board for talent and employers. Twee van ‘s werelds ooit iconische merken binnen het domein(tje) van vacaturesites gaan hun ‘krachten’ bundelen.  Maar de verbijstering maakte al snel plaats voor hilariteit, vooral na het lezen van deze alinea van het persbericht:

The combination of Monster and CareerBuilder brings together two strong, trusted and complementary brands to create a job board with greater scale and reach. As the world of work continues to evolve, this combination will allow both businesses to benefit from shared resources and solutions to deliver greater value and opportunities to both talent and employers. Together, both companies can more effectively respond to prevailing trends in the market to deliver enhanced growth.

Toegegeven, het zijn nog steeds twee bekende merken, maar wel twee merken waar een sterke spruitjeslucht uit opstijgt. En ik vraag mijn lezers om in hun geheugen te graven en één voorbeeld in de afgelopen 4 jaar op te duikelen waarin CareerBuilder of Randstad greater value and opportunities to both talent and employers heeft geleverd. En dan tel ik deze niet mee, zoals je wel kan begrijpen.

Randstad kocht Monster in 2016, sindsdien is het uitsluitend bergafwaarts gegaan met deze eens zo indrukwekkende vacaturesite:

Ik heb hier eens een berekeningetje op losgelaten, en op basis van een omzet van 100% in 2017 blijft daar in 2023 nog maar zo’n 42% van over (aannames: double digit is –15%, low single digit is 4%). 42%, en dat na 7 jaar herstructureren, alignen en weet ik wat voor andere bestuurlijke nonsens. Probeer je eens te bedenken wat je in zeven jaar zou kunnen bouwen. Vanaf scratch! In plaats daarvan is de waarde van Monster onder het leiderschap van Randstad meer dan gehalveerd. Sal Iannuzzi zou er trots op zijn geweest.

Van zo’n prestatie ga je in je bed liggen, in foetushouding, met je duim in je mond. Maar schaamtegevoelens zijn Randstad blijkbaar vreemd, hoewel deze actie met CareerBuilder natuurlijk niets minder is dan palliatieve zorg met als nadrukkelijke wens een snelle en pijnloze dood voor Monster. Maar dit terzijde.

En wat hebben de twee CEO’s (van Monster en CareerBuilder te melden? Nou, dit:

Scott Gutz, CEO of Monster, said: “Through the combination of Monster and CareerBuilder we bring together two trusted brands and best-in-class solutions to create a stronger job board for our talent and employers. Together we are well positioned to benefit from the rapid growth and evolution we are seeing in the talent acquisition space to help both candidates and employers find the right fit.”

Best-in-class solutions? Really? Ik kan me voorstellen dat je enigszins oogkleppen op moet hebben, maar dit is zo’n gebrek aan realiteitszin dat je je ernstig moet afvragen of dit CEO materiaal is. En die rapid growth and evolution? Waarom heeft Monster daar sinds 2016 dan niet van geprofiteerd? Acht jaar indolentie, en nu gaan we het ineens wel goed doen? Lachwekkend..

En dan CareerBuilder:

Jeff Furman, CEO of CareerBuilder, said: “We are thrilled to make this announcement; bringing together two industry leaders to create a force in the market. This strategic move will harness the strengths and expertise of both organizations, enabling us to deliver even greater value to our customers and stakeholders. By uniting our innovative teams and leveraging our complementary capabilities, we are poised to help shape the future of the industry. Together we are stronger and better equipped to meet the evolving needs of the marketplace.”

Dit is hooguit een consolidatie in een krimpende markt. Hopelijk zijn of schaalvoordelen te bereiken een daarmee lagere kosten. Maar daar is niet zoveel strategisch aan. Hoe kan het dat we geen output hebben gezien van die strengths and expertise alsmede innovative teams (??) in de afgelopen 5 – 10 jaar? En dat gaat nu ineens wel gebeuren? Color me sceptic.

Overigens gaat CareerBuilder de regie voeren in deze joint-venture:

Under the terms of the agreement, existing CareerBuilder investors, including Apollo Funds, will collectively hold a controlling interest in the joint venture, and Randstad will hold a minority equity interest. The transaction has no material financial impact for Randstad. The management team of the combined entity will comprise senior leaders from both companies. Additional decisions regarding the combined company, including branding, will be determined in due course.

Hieruit wordt wat mij betreft duidelijk dat Randstad een zucht van oplossing heeft geslaakt. En ze heeft haar handen weer vrij. Om nooit meer een vacaturesite te kopen, zoveel is zeker.

En verder ben ik zo benieuwd met wat voor vernieuwingen deze fusie gaat komen! Een goed werkende zoekfunctie? Dat zou pas baanbrekend zijn!

Geef een reactie