Entelo, een people aggregator uit de ‘oude’ doos

Logotype EnteloMijn eerste blog posting over people aggregators ging over TheSocialCV, medio 2011. Dit was in mijn optiek de eerste people aggregator die persoonsgegevens verzamelde van sociale media en deze combineerde tot een enkel profiel. Dat combineren ging niet altijd goed; soms werden profielen van meerdere personen samengevoegd tot één profiel (Monster van Frankenstein syndroom) en soms werden profielen van één en dezelfde persoon niet altijd als zodanig herkend waaroor er ten onrechte meerdere profielen bleven bestaan (Meervoudig persoonlijkheidssyndroom).

In de daarop volgende jaren verscheen er een waaier aan concurrenten, zoals: TalentWunder, Crystal, TalentBin (by Monster), Connectifier, Gild Source, Entelo, 3Sourcing, Connect6, Swoop, HiringSolved en Careerbuilder’s Recruitment Edge. Inderdaad in dat rijtje staat ook Entelo. Deze people aggregator kwam bijna 2 jaar na TheSocialCV op de markt, en de markt was op dat moment al een stuk drukker geworden. Want people aggregators bleken in een behoefte te voorzien en dat was natuurlijk niet gek. Met een traag maar gestaag teruglopend aanbod aan arbeidskrachten en een nog weinig ontwikkeld bewustzijn rondom privacy als grondrecht van ieder natuurlijk persoon waren people aggregators (als point solution) een prachtige tool.

In het nieuwe decennium lijkt er niet langer plaats te zijn voor point solutions en dat is natuurlijk geheel begrijpelijk. Het proces is king en dus moet een sourcing database worden ingebed in een sourcing/recruiting proces. Een bijkomend voordeel is dat je de database vol gescrapete persoonsprofielen wat beter kunt verbergen, want wet- en regelgeving (althans binnen de EU) is niet blij met partijen die persoonsprofielen scrapen om ze vervolgens aan te bieden als geschikte (maar volstrekt ontwetende) kandidaten. Het lijkt me een kwestie van tijd tot dit principe wordt uitgeroeid, maar in de tussentijd is er een rijtje aan aanbieders (Eightfold, hireEZ, HeroHunt, SeekOut, 8vance) die proberen de handen in onschuld te wassen. En ook de nieuwe incarnatie van Entelo valt in deze categorie.

 Entelo: Candidate Search
Entelo: Candidate Search

Entelo heeft een betrekkelijk klein volume aan persoonsprofielen (+500 miljoen) in vergelijking tot sommige van haar concurrenten, maar 500 miljoen is nog steeds om 500 miljoen ongevraagde schendingen van de privacy.

Zo langzamerhand groeit het rijtje van aanbieders dat binnen hun totaaloplossing een cv database van gescrapete persoonsprofielen aanbiedt, en er zijn er vanzelfsprekend nog meer. Ben je zo’n aanbieder tegengekomen die nog niet in het huidige rijtje van behandelde people aggregators voorkomt, laat het me weten.

Ten aanzien van privacy geeft Entelo’s privacyverklaring weinig duidelijkheid:

Our legal basis under the GDPR for collecting and using the personal information described above will depend on the personal information concerned and the specific context in which we collect it.  However, we will normally collect personal information from you only where we have your consent to do so, where we need the personal information to perform a contract with you, or where the processing is in our legitimate interests and not overridden by your data protection interests or fundamental rights and freedoms

Ga er maar vanuit dat de legitimate interests op de database met gescrapete persoonsprofielen van toepassing is. Deze situatie heb ik al in de bespreking van een whitepaper van 8vance behandeld. Entelo noemt nergens een scraping activiteit, maar wel de situatie waarbij persoonsgegevens worden betrokken van derde partijen. Met de volgende geruststelling:

We only collect this personal information  where we have checked that these third parties either have your consent or are otherwise legally permitted or required to disclose your personal information to us. 

Je kan dus rustig slapen…

Geef een reactie