Nationale Vacaturebank laat zich niet van haar beste kant zien

In een wereld van consolidatie (Monster en CareerBuilder), afgeblazen IPO’s en sanering (Stepstone en Totaljobs) en zichzelf opnieuw uitvinden (Indeed) lijkt Nationale Vacaturebank (NVB) een baken van rust. Maar schijn bedriegt, al zijn de geconstateerde veranderingen van een totaal andere orde dan de drie genoemde voorbeelden.

Maar het zijn wel onwenselijke veranderingen vanuit het perspectief van een werkzoeker. NVB heeft twee manieren op te solliciteren: solliciteren op website van werkgever of solliciteren. En het gaat mij hier om de tweede manier. Als ik op de knop solliciteer klik krijg ik een pop-up te zien:

Nationale Vacaturebank (NVB): Pop-up na klikken op knop “solliciteer”
Nationale Vacaturebank (NVB): Pop-up na klikken op knop “solliciteer”

Ik ga als werkzoeker persoonsgegevens invullen maar NVB laat geen link naar een privacyverklaring zien. Ik weet niet wat NVB met mijn gegevens doet, maar ik moet het blinde vertrouwen hebben dat dat wel goed zit?  Een vreemde manier van doen. Daarnaast heeft deze wizard blijkbaar vier stappen en dat suggereert dat ik heel wat gegevens moet invullen.
Maar die suggestie blijkt achteraf incorrect, de meeste gegevens worden in de eerste stap uitgevraagd. Zo blijkt als we in stap 4 zijn aangekomen:

Nationale Vacaturebank (NVB): pop-up stap 4
Nationale Vacaturebank (NVB): pop-up stap 4
Dat valt dan weer mee.

Maar de rest valt zeker niet mee, want in een veel te klein lettertype is het volgende te vinden:

Door het versturen van deze reactie geef je deze werkgever toegang tot jouw profielgegevens. Nationale vacaturebank bewaart jouw sollicitatie voor analysedoeleinden. Meer informatie vind je in ons privacy statement.

Blijkbaar maakt NVB een profiel aan op basis van mijn input en geeft de werkgever daar toegang toe, terwijl ik in de veronderstelling was dat ik solliciteerde op een vacature van bedrijf XYZ. Dat is nogal onbehoorlijk. Verder zegt NVB dat ze mijn gegevens bewaard voor analysedoeleinden. Dat is ook onbehoorlijk. En ik word voor meer informatie doorverwezen naar de privacyverklaring. Terwijl NVB met dezelfde moeite de essentiële informatie van de privacyverklaring (in relatie tot de gemelde informatie) direct zichtbaar had kunnen maken zodat de werkzoeker weet waar hij/zij/x aan toe is wanneer op de knop verzenden sollicitatie wordt geklikt.

Uit nieuwsgierigheid zou ik overigens graag willen weten of NVB een wizard zonder stappen heeft getest, dus eigenlijk de pop-up in het tweede scherm.

Geef een reactie