Breaking news: aantal vacatures in augustus 2024

BlijWe zetten de ‘eeuwigdurende’ serie over het online vacaturevolume onverdroten voort met de cijfers van augustus 2024. Augustus is geen recordmaand geworden, en levert eeen relatief laag een fors vacaturevolume op: net boven 300.000 vacatures. De hoogste score was in augustus 2022 toen de teller stil bleef staan op ruim 322.000 vacatures.

Laten we eens wat dieper in de cijfertjes duiken. Leest u even mee?


Vacaturevolume in augustus
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in de maand augustus sinds 2008:
Aantal nieuwe online vacatures in de maand augustus, 2008 – 2024. Bron: Jobs Data
Aantal nieuwe online vacatures in de maand augustus, 2008 – 2024. Bron: Jobs Data

Het is voor de tweede keer sinds 2008 dat het online vacaturevolume deze maand boven de 300.000 uitgekomen. En dat voor een maand waarin heel Nederland op vakantie in. Dus dat is behoorlijk hoog met een vaag en ongemakkelijk gevoel dat een dergelijk vacaturevolume niet erg realistisch is.

Ik kan me niet voorstellen dat dit het nieuwe normaal is, maar naspeuringen van Textkernel hebben geen aanwijzingen gegeven voor ghost vacatures. Maar er is something rotten in the state of Denmark. En ik kan het weten, want ik heb mijn vakantie daar doorgebracht. Prachtig land, trouwens!

Vacature aantallen in 2023 en 2024
Voor de volledigheid ook nog onderstaande grafiek:
Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2023 en 2024 Bron: Jobs Data
Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2023 en 2024 Bron: Jobs Data

De vacaturevolumes per maand zijn consequent hoger in 2024, vergeleken met 2023. Zelfs als we ervan uitgaan dat er sprake is van vacatureinflatie dan is die inflatie naar alle waarschijnlijk min of meer vergelijkbaar over de afgelopen twee jaar. En dat zou betekenen dat onze economie iets lijkt te verbeteren ten opzichte van 2023. Hoewel uitzenders het daar collectief mee oneens zijn.

Vacaturevolume in de afgelopen 15 jaar
Om het vacaturevolume van augustus 2024 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is zowel het online vacaturevolume t/m december als het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden
Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden

De stijging zet zich door en dat is natuurlijk een goede ontwikkeling. Tenminste, als het om echte banen gaat. En vervolgens dat er mensen zijn die deze banen kunnen en willen invullen. Want onze beroepsbevolking is grotendeels maxed out. En de emotie rondom arbeidsmigranten is op dit moment behoorlijk negatief. Tenzij we kinderarbeid toestaan is er verdomde weinig wat er aan de huidige situatie kan gebeuren.

Tot volgende maand!

Geef een reactie