Hoe staat het met de creative destruction van beroepen?

CyborgSinds 2013 kan niemand meer zeggen dat ze onbekend zijn met het risico van de creative destruction van banen als gevolg van zich ontwikkelende computertechtechnologie (Frey & Osborne, 2013. THE FUTURE OF EMPLOYMENT: HOW SUSCEPTIBLE ARE JOBS TO COMPUTERISATION?). Deze angst is recent vergroot en verdiept door de komst van generatieve AI, de zogenaamde LLM’s. Het IMF heeft hier een verhandeling over geschreven (Cazzaniga, et.al., 2024. Gen-AI: Artificial Intelligence and the Future of Work) waar ik in deze blog posting aandacht aan heb besteed.

Een super korte samenvatting is dat heul, heul veel banen (deels) gaan verdwijnen. Om dit in beeld te brengen heeft (onder meer) NPR (in 2015) en Bundesagentur fur Arbeit (Job Futuromat, 2024) een tooltje gemaakt waarmee je kan zien in welke mate een bepaalde functie (over)gevoelig is om te verdwijnen door computertechnologie. De NPR variant is gebaseerd op de dat van Frey & Osborne en heeft geen weet van LLM’s. De Job Futuromat variant is gebaseerd op de LLM ‘revolutie’.

Het leek me leuk om deze twee varianten eens te vergelijken. Laat ik beginnen met een beroep met een schunnig uurtarief: advocaat. Dit is de inschatting volgens Frey & Osborne:

image

10 jaar geleden dachten advocaten dus nog dat ze veilig waren. Maar wat zegt Job Futuromat:

image

Kijk eens aan! In tien jaar tijd is de kans op creative destruction van de advocaat functie vertienvoudigd. Tijd voor nieuwe prijsonderhandelingen, zou ik zo zeggen. Of ik laat me binnenkort vertegenwoordigen door Claude…

Dan een wat triestig beroep: acccountant

imageimage

NPR liet er 10 jaar geleden al geen gras over groeien en Futuromat maakt er definitief gehakt van; accountants gaan volledig ten onder en kunnen maar beter omscholen. Er worden veel leerkrachten gezocht, vooral in de exacte vakken!

Laten we nog een groep bekijken; software developers:

imageimage

Zij volgen dezelfde weg als advocaten, alleen tegen een volledig andere tariefstelling.

En dan het beroep waar iedereen natuurlijk op heeft zitten wachten, de bovenbaas, CEO, managing director:

imageimage

Toe maar! Van grofweg geen enkel risico naar een risico van 55% in minder dan 10 jaar. Dat gaat wat betekenen voor de buitennissige salarissen en buitenproportionele aandelenpakketten en bonussen. CEO zijn ineens normale mensen geworden in plaats van unicorns! Ze kunnen in de tussentijd misschien wel wat development werk gaan proberen. Daar heeft het bedrijf in elk geval meer an.

Dat waren vier beroepsgroepen die er geen van allen goed vanaf komen, waarbij accountants maar beter heel snel kunnen gaan omscholen. Advocaten en software developers hebben nog wel even, tenzij AGI om de hoek staat. En CEO’s mogen zich eens stevig achter de oren krabben.

Het waarheidsgehalte van deze tooltjes is natuurlijk volstrekt onbewezen, maar laten we ze ook niet op voorhand bij het grofvuil gooien. Een beetje spelen kan nooit kwaad en geeft misschien interessante inzichten in jouw beroep. En beide tools geven ook nog aanvullende informatie die ik hierboven niet heb opgenomen. Dus waar wacht je nog op?

Geef een reactie