Is Textkernel overgelopen naar de dark side?

Logo BullhornIn een recente aflevering van de Chad & Cheese podcast spraken Chad Sowash en Joel Cheesman met Matt Fischer, een C-level executive bij Bullhorn (de nieuwe eigenaar van Textkernel). Het interview kabbelde vriendelijk voort, tot ik Fischer dit hoorde zeggen:

…they [MD: Textkernel] get that sea of data [MD: van Bullhorn] I was talking about, that very specific, huge, enormous data set that we have, that they can now train their models on all of the profiles and the outcomes that we have in Bullhorn, which is something they have not had. […] we’ve got all of this data that says, we know how they progress through the funnel and who ended up fundamentally going to work. And now we can use all of that data to go train their models.

Hier gingen in één klap alle alarmbellen af. Want hier had ik al eerder voor gewaarschuwd, kort na de aankondiging van de overname van Textkernel door Bullhorn:

Ik hoop overigens niet dat Bullhorn de dark side van recruitment gaat verkennen, oftewel het verzamelen van data van werkzoekenden. Ik heb namelijk een wat onrustbarende slide gevonden in de presentatie van Art Papas (CEO Bullhorn) :

slide uit presentatie Bullhorn tijdens Engage Boston 2024

Dit ruikt, beweegt en maakt geluid als een people aggregator en is in ieder geval in Europa een absolute no-go (AVG/GDPR en AI-Act).

Met 22 miljard datapunten en 800 miljoen persoonsprofielen durf ik het wel aan om een wedje te maken dat hier de nodige profielen tussen zitten van Europese ingezetenen. En daarmee wil de nieuwe combinatie van Bullhorn + Textkernel blijkbaar Bullhorn’s ambitie invullen om (ook) een people aggregator te worden. Waarmee ze de concurrentie aangaan met de vele, vele people aggregators die de recruitment wereld ‘verrijken’ met hun aanwezigheid.

Maar tegenover deze vloedgolf aan people aggregators staan twee wetten (AVG/GDPR en AI-Act) in de weg om in Europa business te doen. En dat niet alleen, de AI-Act maakt het ook onvermijdelijk dat Bullhorn en Textkernel (als leveranciers van hr/recruitment-oplossingen met AI) er bij de nodige bedrijven in Europa uitgegooid moeten gaan worden. Waarbij het me niets zou verbazen als dit sowieso al het geval is met Bullhorn in de huidige situatie, gezien het feit dat zij deze persoonsgegevens waarschijnlijk nu al misgebruiken en niet wachten tot de integratie met Textkernel volledig is afgerond.

Geef een reactie