Breaking news: aantal vacatures in september 2024

UitgelatenWe zetten de ‘eeuwigdurende’ serie over het online vacaturevolume onverdroten voort met de cijfers van september 2024. September is geen recordmaand geworden maar levert alsnog een fors vacaturevolume op: ruim 310.000 vacatures. Maar in september 2022 was dat nog ruim 343.00 vacatures, zo’n 10% meer.

Laten we eens wat dieper in de cijfertjes duiken. Leest u even mee?


Vacaturevolume in september
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in de maand september sinds 2008:
Aantal nieuwe online vacatures in de maand september, 2008 – 2024. Bron: Jobs Data
Aantal nieuwe online vacatures in de maand september, 2008 – 2024. Bron: Jobs Data (Textkernel)

Een online vacaturevolume van (net) boven de 300.000 lijkt een plateau te zijn voor de maand september, waarbij 2023 als (negatieve outlier fungeert. Voor een maand na de traditionele vakantieperiode van juli en augustus is dat weliswaar een behoorlijk hoog vacaturevolume maar in het nieuwe normaal is het niet uitzonderlijk te noemen.

Vacature aantallen in 2023 en 2024
Voor de volledigheid ook nog onderstaande grafiek:
Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2023 en 2024 Bron: Jobs Data
Aantal nieuwe online vacatures per maand, 2023 en 2024 Bron: Jobs Data (Textkernel)

De vacaturevolumes per maand zijn consequent hoger in 2024, vergeleken met 2023. Zelfs als we ervan uitgaan dat er sprake is van vacatureinflatie dan is die inflatie naar alle waarschijnlijk min of meer vergelijkbaar over de afgelopen twee jaar. En dat zou betekenen dat onze economie iets lijkt te verbeteren ten opzichte van 2023. Hoewel uitzenders het daar collectief mee oneens zijn.

Vacaturevolume in de afgelopen 15 jaar
Om het vacaturevolume van september 2024 in een nog breder perspectief te plaatsen is het goed om ook de langere termijn in ogenschouw te nemen. In onderstaande grafiek is het 12-maands gemiddelde van het maandvolume over de afgelopen jaren weergegeven:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden
Gemiddeld (12-maands) online vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – heden

De stijging van het online vacaturevolume blijft zich doorzetten en dat is in principe een goede ontwikkeling. Tenminste, als al die vacatures echte banen vertegenwoordigen en ik durf er wel een weddenschap op af te sluiten dat dat natuurlijk niet het geval is. Maar stel dat al deze vacatures echte banen zijn, waar zijn dan de mensen die deze banen moeten gaan invullen? Er zit nauwelijks rek in onze beroepsbevolking tenzij kinderopvang aanzienlijk goedkoper wordt gemaakt (lees: gratis). En ook dan komen we er waarschijnlijk nog niet, maar de (politieke) emotie rondom arbeidsmigranten is niet best. Nog even los van praktische zaken zoals huisvesting, waar we nu al tegen gigantische tekorten aankijken. Een onontwarbare kluwen, althans zo lijkt het.

Tot volgende maand!

Geef een reactie