Rekruteur, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

Vanochtend werd de doorgaans rustige recruitmentwereld opgeschrikt door een e-mail blast die zich richt op (potentiële) freelance recruiters. En die e-mail ziet er zo uit:

image

Rekruteur vergeet uit te leggen hoe ze aan de e-mail adressen van de ontvangers is gekomen, dat lijkt me toch wel een dingetje. Verder bindt ze het spek op de niet-freelance recruiter door te suggereren dat naar kandidaten kan worden gezocht met het eigen netwerk of database. Dat lijkt me niet erg fatsoenlijk, en verder vergeet Rekruteur gemakshalve dat een fatsoenlijke recruiter hiervoor contact moet opnemen met de kandidaat. Het spek is een (netto? bruto?) vergoeding tot 3%-5% van het jaarsalaris met een maximum van EUR 1.000 per plaatsing (uit te keren als de kandidaat na een maand nog in dienst is bij de nieuwe werkgever). Dat maximeert op 3% van EUR 30K, alles daarboven zijn extra inkomsten voor Rekruteur. En er zijn de nodige vacatures boven de EUR 30K op de site van Rekruiter te vinden…

Alles aan deze e-mail ruikt als een get rich quick schema, waarbij de rechten van de kandidaat geen rol van enige betekenis spelen. Maar aan een e-mail valt niet alles af te lezen, dus heb ik ook even de site bezocht:

Homepage Rekruteur
Homepage Rekruteur

Een kleurig logo met allemaal gestyleerde mensjes, dat geeft een prettig gevoel. Evenals de vriendelijk lachende recruiter/kandidaat/manager/anders (doorhalen wat niet van toepassing is) voor een vaag zichtbare groepje collega’s/volstrekte vreemden. Geen vuiltje aan de lucht.

Maar dat vuiltje komt als snel naar beneden dwarrelen als ik naar de footer van deze homepage scroll:

Homepage Rekruteur, footer

Homepage Rekruteur, footer

Het gaat hier vooral om wat ik niet zie: een privacyverklaring. Maar dat zou ik nog kunnen wegredeneren als ik er vanuit ga dat Rekruteur weliswaar vacatures op haar website toont, maar geen sollicitatiemogelijkheid voert.

Alleen gaat die vlieger niet op, en het ‘sollicitatieformulier’ ziet er als volgt uit:

Vacaturedetailpagina Rekruteur, reactiemogelijkheid

Vacaturedetailpagina Rekruteur, reactiemogelijkheid

Rekruteur vraagt een kandidaat om persoonsgegevens in te vullen, maar toont geen link naar een privacyverklaring! Wel moet de kandidaat akkoord gaan met het volgende:

Door het gebruik van dit formulier ga je akkoord met het opslaan en behandelen van je gegevens door deze site.

Hoe kan een kandidaat akkoord gaan met het opslaan en behandelen als er niets wordt uitgelegd over wat Rekruteur met deze gegevens doet, hoelang de gegevens worden opgeslagen, op welke wijze(n) de kandidaat de gegevens kan (laten) wijzigen, verwijderen, etc.? Inderdaad, dat kan niet. Daar vinden de Autoriteit Persoonsgegevens en de AVG/GDPR wat van.

Ik heb geen KvK-nummer kunnen achterhalen, Ik heb geprobeerd om telefonisch contact op te nemen met Rekruteur, maar er wordt niet opgenomen. Maar via Whatsapp kwam ik tot onderstaande interactie:

Whatsapp interactie met Rekruteur
Whatsapp interactie met Rekruteur

Kijk, daar wordt de positivo in mij nou blij van. Alles sal reg kom. Nu maar in de gaten houden wanneer de website (vandaag) down gaat. En wanneer de excuusmailtjes (vandaag) in de brievenbussen van de ongevraagd benaderde recruiters vallen. En natuurlijk wanneer de site opnieuw ontwaakt.

Geef een reactie