Gisteren publiceerde mijn Duitse collega Wolfgang Brickwedde het volgende bericht op LinkedIn: Breaking News: neue Jobbörse t-online.jobs – müssen sich Stepstone, Indeed, LinkedIn, XING & Co. jetzt warm anziehen? waarin hij de komst van een nieuwe vacaturesite in het Duitse media-landschap beschreef. Een nieuwe vacaturesite is op zich niet echt nieuwswaardig, maar als de eigenaar T-online heet, is het toch een iets ander verhaal. T-online, geboren uit Deutsche Telekom, is een dominant online nieuwsportaal in Duitsland en dan vraag je je automatisch af of de lancering van een vacaturesite een landgrab kan zijn ten opzichte van de bestaande spelers.
Om die reden heb ik kort gekeken naar de gebruikservaring van een werkzoeker met een aantal grote Duitse vacaturesites: stepstone, Indeed, LinkedIn, XING, stellenanzeigen.de, en natuurlijk t-online.jobs. Hoewel die laatste (nog) geen grote vacaturesite is natuurlijk. Ik heb daarbij alleen gekeken naar de vacature zoekresultaat pagina en de vacature detailpagina danwel de combinatiepagina, met natuurlijk de hoop dat alle vacaturesites uitsluitend gebruik maken van de combinatiepagina. Spoiler alert: dat is niet het geval… 2e spoiler alert: T-online.jobs doet het wel…
Wie is de grootste?
Voordat ik een aantal schermen van de verschillende vacaturesites met elkaar vergelijk eerst even een vergelijk van de vacaturesites zelf, afgezien van stellenanzeigen.de en t-online.jobs:
“Populariteit” van de zoektermen Stepstone, Indeed, XING en LinkedIn, 1 januari 2020 – heden, Google Trends
LinkedIn is de bovenbaas in Duitsland, gevolg door Indeed. XING en StepStone volgen op respectabele afstand, waarbij XING op weg lijkt naar de uitgang en Stepstone het nauwelijks beter doet.
En dan nu even doorbijten terwijl ik door de verschillende schermen loop.
T-online.jobs – combinatiepagina
De nieuwe vacaturesite maakt gebruik van het tegenwoordig dominante gebruik van de combinatiepagina:
Vacature combinatiepagina – T-online.jobs
Het is een combinatiepagina, en daarmee is wel zo’n beetje alles gezegd. De informatie in het zoekresultaat is onvoldoende om een werkzoeker een overwogen keuze te laten maken en ook de zichtbare informatie in het vacaturedetail gedeelte is te beperkt. Als laatste zijn er bijzonder weinig filtermogelijkheden en geselecteerde filteropties blijven niet beschikbaar.
LinkedIn – combinatiepagina
Dit is de combinatiepagina van LinkedIn:
Vacature combinatiepagina – LinkedIn
Bam! Dat is andere koek. Waarbij ook duidelijk is dat LinkedIn ondertussen meerdere jaren ervaring heef in het gebruik van de vacature combinatiepagina. Het is een zeer strakke pagina die overigens wel hapert als je kijkt naar het aantal criteria dat bij een vacature in het zoekresultaat wordt getoond (ik mis bijvoorbeeld het aantal uur/week, een opleidingsniveau en een salaris).
Indeed
Dit is de combinatiepagina van Indeed:
Vacature combinatiepagina – Indeed
Hoewel deze pagina niet in de slagschaduw kan staan van LinkedIn is het wel een combinatiepagina. Een soort budgetversie. Overigens laat Indeed werkzoekers in de kou staan zodra ze op een vacature willen solliciteren, want dan dwingt Indeed de bezoeker tot het aanmaken van een account…. Laat ik het maar content phishing noemen, want Indeed wil aan elke werkzoeker verdienen.
stepstone
Dit is… de vacaturezoekresultaat pagina van stepstone:
Vacature zoekresultaatpagina – stepstone
Hier stijgt de weeë geur van te lang gekookte spruitjes uit op. Bezoeker worden ertoe veroordeeld om voor elke vacature waarvan ze de detail willen bekijken, naar een andere pagina te springen en vervolgens weer terug te springen voor eventueel volgende vacature(s). Omslachtig, en onnodig (want vacature combinatiepagina).
Het voert in deze context te ver om deze achterhaalde opzet te beoordelen, geinteresseerde lezertjes verwijs ik graag naar de volgende artikelen, geschreven in 2023, waar ik de teleurstellende make-over van stepstone behandel:
stepstone-een-nieuwe-interface-zonder-enige-vernieuwing-1
stepstone-een-nieuwe-interface-zonder-enige-vernieuwing-2
stepstone-een-nieuwe-interface-zonder-enige-vernieuwing-3
XING
Dit is… de vacaturezoekresultaat pagina van XING:
Vacature zoekresultaatpagina – XING
XING is in oktober 2023 gepivot van een zakelijk social netwerk naar een … banennetwerk (aka vacaturesite). En de bijbehorende rebranding was kort gezegd een aanfluiting. Net als stepstone dwingt ook XING haar bezoekers tot vermijdbare schermwisselingen tijdens het evalueren van vacatures.
Stellenanzeigen.de
Dit is de vacature combinatiepagina van Stellenanzeigen.de:
Vacature combinatiepagina – Stellenanzeigen.de
Eigenlijk is er niet veel over Stellenanzeigen.de te zeggen. En misschien is dat wel het ergste wat je kan zeggen.
Slotopmerkingen
Op basis van deze zeer summiere beoordeling van de vacature pagina’s van de verschillende sites is het niet verwonderlijk dat LinkedIn trots bovenaan staat. Want hoewel haar vacature combinatiepagina nog wel wat verbeterpuntjes mag ondergaan, is het met afstand de beste pagina voor werkzoekers.
En daarom verbaasd het me ook niet dat stepstone en XING in bovenstaande grafiek de twee slechtst presenterende vacaturesite zijn. Beide sites zijn weliswaar redelijk recent van een nieuwe jas voorzien maar daarbij is niet overgestapt op de combinatiepagina voor het tonen van vacatures, waardoor werkzoekers zich eenvoudiger door een lijst van vacatures heen kunnen werken. Een causale relatie is niet te maken, maar een zeker invloed mag hier wel worden veronderstelt. Een vélocipède is een stuk ingewikkelder in het gebruik dan een fiets.
T-online.jobs heeft wat dit betreft een betere start gemaakt dan stepstone en XING. Maar met een vacature combinatiepagina red je het natuurlijk niet. Zaken zoals SEO en een voldoende vacature-aanbod dienen natuurlijk ook op orde te zijn.
Afsluitend
Voor een aanzienlijk diepgravender behandeling van de vacature zoekresultaatpagina, vacature detailpagina en de vacature combinatiepagina verwijs ik graag naar onderstaande artikelen:
Hoe hoort het eigenlijk: lessen in etiquette voor recruitment sites. Aflevering 8: het zoekresultaat
Er zijn nog veel meer afleveringen in deze reeks “Hoe hoort het eigenlijk“, elk vol pareltjes van kennis en ervaring waarmee aspirant vacaturesite-bouwers hun voordeel kunnen doen, met tevreden bezoekers tot gevolg…