Was verleden week een dip, dan is het deze week een dubbele dip. Vooral omdat de grootste banenmotor van allemaal naar beneden gaat. En dat heb ik het natuurlijk over West-Nederland, die fors naar beneden gaat. En dat is niet waar we op zitten te wachten.
Maar helaas trekken de vacatures zich daar niets van aan. Die gaan hun eigen gang. Waardoor we deze week met een wat treurige situatie zitten. Niet echt superslecht, maar zeker ook niet goed.
En dat ziet er zo uit:
Dat is vervelend! West-Nederland maakt een aardige duikeling, en dat hakt er natuurlijk in. Verder blijft het allemaal redelijk in balans:
- Zuid: +0,0%
- West: -0,3%
- Oost: +0,1%
- Noord: -0,1%
De verschillen met vorig jaar worden overigens steeds kleiner. Oost- Nederland zit al bijna op het niveau van vorig jaar, en zelfs Zuid-Nederland begint in de buurt van 2008 te komen. Ondertussen steekt Noord-Nederland met kop en schouders boven de resultaten van vorig jaar uit.
Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:
Ja, dat ziet er niet fijn uit voor West-Nederland. Jammer. De rest blijft een beetje op hezelfde niveau hangen wat ook niet zo goed is als je kijkt naar vorig jaar. Want vorig jaar ging het allemaal nog omhoog tot medio november. Laten we maar hopen dat het dit jaar ook gebeurt.
Achtegrond: Werkloosheid per regio
Als achtergrondinformatie ook nog even de grafiek waarin het percentage werkloosheid per regio en kwartaal is weergegeven:
Voor het opstellen van deze grafiek is gebruik gemaakt van de
cijfers van CBS, waarbij voor de omvang van de beroepsbevolking per regio de aantallen uit 2006 zijn gehanteerd.
Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:
- Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
- West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
- Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
- Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente
Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.