Clearview heeft een indrukwekkende stapel boetes uit de EU

Logo Clearview AIGisteren meldde de Autoriteit Persoonsgegevens dat zij een ferme boete aan people aggregator Clearview heeft opgelegd:

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt Clearview AI een boete op van 30,5 miljoen euro en dwangsommen met een maximum van ruim 5 miljoen euro. Clearview is een Amerikaans bedrijf dat gezichtsherkenningsdiensten aanbiedt. Clearview heeft onder meer illegaal een database aangelegd met miljarden foto’s van gezichten, waaronder van Nederlanders. De AP waarschuwt dat het ook verboden is om de diensten van Clearview te gebruiken.

Maar AP is niet de enige uitvoeringsorganisatie in Europa die Clearview heeft beboet. Sinds 2020 is er voor een bedrag van meer dan EUR 100 miljoen aan boetes opgelegd door Nederland, Frankrijk (2 maal), Griekenland, de UK, Italië en Duitsland:


Boetes in EU verband opgelegd aan het bedrijf Clearview, sinds 2020

Boetes in EU verband opgelegd aan het bedrijf Clearview, sinds 2020

Clearview is een private organisatie, waardoor er geen ondubbelzinnige omzet- en winstcijfers zijn te vinden. Ik ben dan ook benieuwd waar de uitvoeringsorganisaties de boete aan Clearview op baseren.

Overigens bevat het persbericht van de AP nog deze nugget:

Wolfsen waarschuwt: maak geen gebruik van Clearview. ‘Clearview overtreedt de wet en gebruikmaken van de diensten van Clearview is daarmee illegaal. Nederlandse organisaties die Clearview gebruiken, kunnen dan ook fikse boetes van de AP verwachten.’

Dit biedt in mijn optiek een uitstekend houvast om alle people aggregators aan te pakken die denken hun diensten in de EU aan te kunnen bieden. Een (voorlopig) lijstje van deze overtreders vind je hier. Overigens dienen alle bedrijven dit ter harte nemen, bijvoorbeeld Arcadis.


Geef een reactie