“Tinder voor werknemers”: SMRT.bio. Nee toch, niet weer één…

Logo en logotype SMRT.bioAnderhalve maand geleden schreef ik een stukje over de startup Vactise, die zichzelf onder meer dacht te kunnen vergelijken met Tinder. Ondertussen lijkt bij Vactise te zijn ingedaald dat ze hiermee een veel te grote broek, van de verkeerde kleur, hebben aangetrokken. Good for them, nou nog een behulpzame applicatie maken… Maar wat schetst mijn verbazing toen ik via mijn krankzinnig uitgebreide netwerk van bezorgde recruitment rakkers (m/v/x) een nieuwe zelfbenoemde Tinderkloon kreeg toegespeeld. Met de bizarre naam: SMRT.bio. Ik dacht eerst een circulaire renewable uit de bio-industrie toegespeeld had gekregen, maar nee. Dit is een recruitment tech bedrijf…

[SMRT.bio kan] Door middel van kunstmatige intelligentie precies de banen vinden die optimaal passen bij de passies en vaardigheden van kandidaten. Of een concreet opleidingsplan bieden om te zorgen dat hun vaardigheden nog beter aansluiten op de banen waar in hun regio behoefte aan is. Dat zijn in het kort de mogelijkheden die de slimme arbeidsmarkttool SMRT.bio uit Helmond biedt.

Dat is mooi toch? Reden voldoende om ze een bezoekje te brengen, hoe vaak kom je tenslotte tegenwoordig nog een slimme arbeidsmarktool tegen? En dan nog wel met AI?


De homepage
Dit is de (niet zo lange) long homepage van SMRT.bio:

SMRT.bio homepage
Homepage SMRT.bio

Allereerst, ik kan hier nauwelijks actionable informatie vinden maar wel een aantal grandioze gemeenplaatsen:

Your passion, strengths, skills and experience sets you apart. SMRT.bio is the one place that sees the whole you, offering jobs that suit you, the skills you need and a path to get there.

We see a future where each person’s growth contributes to a brighter, more inclusive world.

We boost growth, sharpen skills and light up the journey of our users to excellence at scale and speed, ultimately mobilizing all talents and assets in participating Regions.

Dan nog één kleine opmerking, entrepreneurship is verkeerd geschreven…

Account aanmaken, plus de snippers
Laat ik maar op CREATE ACCOUNT klikken:

Homepage? (profiel) SMRT.bio
Homepage? (profiel) SMRT.bio

SMRT.bio is geen fan van ondersteunende content. Laten we dit maar een super masculien scherm noemen. Dingen doen, zonder dingen te lezen. Want er valt niets te lezen. En de zelfverklarende kleuren zijn ook een mysterie voor mij. Hoewel de balken Passion, Strength en Agility drie tests lijken te verbergen. Maar ik schijn (door trial & error ontdekt) als eerste een plan te moeten maken. Een plan? Ik klik op Start designing :

Pagina? SMRT.bio
Pagina? SMRT.bio

Kan iemand mij dit uitleggen? Ik snap er in ieder geval niets van. Ik druk in stille verbijsteriing op de knop DESIGN YOUR PLAN NOW (waarom NOW?):

Voeg een plan toe pagina SMRT.bio
Voeg een plan toe pagina SMRT.bio

Waarom?? En waarom zou ik members willen toevoegen?? Anyhow, ik heb een plan gemaakt, en daarbij ook allerlei persoonsgegevens in moeten vullen die mijns inziens volstrekt onnodig zijn. En daarna heb ik de drie tests gedaan; meer dan 100 vragen/schermen  doorlopen terwijl de temperatuur in mijn werkkamer rond de 30 graden schommelt. Heerlijk. En hier is dan het samengebalde eindresultaat:

Testresultaten SMRT.bio
Testresultaten SMRT.bio

Heel erg fijn allemaal, maar ik wil nu eindelijk wel eens voor mij passende vacatures zien.

Vacatures?
Dit zijn de enige vacatures die ip op de site heb kunnen vinden…:

SMRT.bio vacaturelijstscherm

SMRT.bio vacaturelijstscherm

Na al dat werk is er niet meer dan een handvol vacatures waar ik mee “match”. En dan ook nog eens bedroevend slecht. Het was eerlijker geweest als SMRT.bio dit aan het begin van het proces had gezegd, want nu lijkt de hele exercitie op een extreem gevalletje phishing! En het feit dat je je profiel niet kan verwijderen via de online applicatie versterkt dat beeld nog eens. SMRT.bio is een hotel California applicatie.

Maar goed, laat ik eens net doen of ik gek ben en de moederschap vacature nader bekijken. Klik:

Vacaturedetailscherm SMRT.bio
Vacaturedetailscherm SMRT.bio

Oftewel, hoe smeer ik een minimale hoeveelheid content zoveel mogelijk verticaal uit…

Verder werd ik vrolijk van de tekst: Unpaid salary wat betekent dat nu eigenlijk. Wordt er wel salaris opgebouwd maar nog niet uitgekeerd? Of is het gewoon vrijwilligerswerk…

De passion profielen komen redelijk overeen, dus waar komt die 23% match dan vandaan? Natuurlijk is er geen uitleg, dat is een beetje het ding van SMRT.bio

Maar ik ga door, en klik op APPLY NOW (waarom NOW?):

Scherm? SMRT.bio
Scherm? SMRT.bio

Twee schuifjes verplaatsen en op CONTINUE klikken:

Homepage(?) met overlay SMRT.bio
Homepage(?) met overlay SMRT.bio

Godverdegodver, dat de vacature geen skills heeft wist SMRT.bio natuurlijk allang. Past wel weer keurig in de phishing modus!

Ik ben er nu wel helemaal klaar mee; zelden tot nooit zo’n slechte applicatie binnen het recruitmentdomein gezien. Maar natuurlijk wel met… AI!

Slotopmerkingen
Wat een hemeltergend slechte applicatie is SMRT.bio. Deze applicatie had natuurlijk nog helemaal niet gelanceerd mogen worden en is niets minder dan een klap in het gezicht van werkzoekenden. Was er maar een instantie waar je applicaties als SMRT.bio zou kunnen rapporteren en dat er dan ook nog eens actie werd ondernomen…

En dan is er nog dit:

SMRT.bio richt zich voornamelijk op het midden- en kleinbedrijf. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is ongeveer negentig procent van alle ondernemingen kleiner dan twintig medewerkers. In totaal zijn ze goed voor 45 procent van alle arbeidsplaatsen. ,,Bij deze bedrijven zit heel veel innovatiekracht, dus als we het personeel dat daar zit helpen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen richting wat de economie en het bedrijf nodig heeft, hebben we daar veel impact. Bovendien ondersteunen we zo de kleinere ondernemers bij een HR-taak waar ze zelf vaak geen tijd of de vaardigheden niet voor hebben.”

Het bedrijf ziet voor zichzelf een grote kans in de Brainportregio, waar de komende tijd veel nieuw technisch personeel nodig is. Maar SMRT.bio is buiten Nederland nu al veel groter, meldt Takkenkamp. ,,Vooral in Afrika. Hier draaien we projecten met steeds 150.000 tot 300.000 deelnemers en er zijn veel regio’s die economisch willen groeien. Zo wil Rwanda een ICT-hotspot worden.

Wat gebruiken ze dan voor applicatie in Afrika? Het zal niet de applicatie zijn waar ik me doorheen geworsteld heb, of ik heb een volledig verkeerde voorstelling van de capaciteiten van mijn Afrikaanse medemens. 


Als laatste ook nog even de raison d’être van SMRT.bio:

,,Stel dat Jeroen Dijsselbloem (burgemeester van Eindhoven, red.) morgen besluit dat er op de Strabrechtse Heide een lanceerinstallatie voor raketten komt, dan gaan wij alvast nadenken. Zijn er straks misschien astronauten nodig of technici die raketten kunnen bouwen? Hoe mooi is het dan, dat we met onze tool alvast kunnen kijken welke vaardigheden daarvoor nodig zijn en mensen daarvoor gaan opleiden? Als het platform dan over zes jaar klaar is, is er ook meteen al het benodigde personeel. Nu gaan we daar pas over nadenken als de mensen echt nodig zijn en komen we dan tot de conclusie dat we het benodigde talent niet hier in huis hebben”

Oké, dat is een use case die zeker wel één keer in de 10.000 jaar zal voorkomen… Overigens zal blijken dat SMRT.bio misschien zelf wel die zes jaar nodig zal hebben om tot een fatsoenlijk platform te komen, maar dat terzijde. Zeker als je bedenkt dat de oprichter van SMRT.bio in zijn LinkedIn profiel een startdatum in 2003 heeft staan voor SMRT.bio. Dat is meer dan 20 jaar geleden… Gek genoeg is SMRT.bio Global BV op 9 mei 2023 opgericht, en is één van de twee andere participanten sinds 2015 actief voor SMRT.bio. Ik ben het spoor volledig bijster.

Geef een reactie

1 Comment