Verhoogt ambiguiteit aantal/kwaliteit aan/van sollicitaties?

Logo StepstoneStepstone is na de fusie van Monster + CareerBuilder zo’n beetje de laatste, grote klassieke vacaturesite in de wereld. Tegelijkertijd is Stepstone (KKR) net als Monster + CareerBuilder (Apollo Global Management) speelgoed voor partijen die uitsluitend gericht zijn op het verdienen van zoveel mogelijk geld in een zo kort mogelijke tijd. KKR figureert in die hoedanigheid in de onverbiddelijke bestseller Barbarians at the gate, de non-fictie thriller van Bryan Burrough en John Helyar. Een echte nagelbijter over de val van RJR Nabisco waar de koude rillingen je over de rug lopen.

Maar ik wijd teveel uit, ik wilde het namelijk over een deel van de journey van een werkzoeker op Stepstone hebben. Een journey die mij verbaasde, maar waar Stepstone mogelijk duidelijkheid in kan verschaffen.

Als ik namelijk vanuit een vacaturezoekresultaat naar een specifieke vacature toe spring, dan krijg ik dit te zien:

Vacaturedetailpagina Stepstone
Vacaturedetailpagina Stepstone

Waar het mij om gaat, is de knoptekst Ik ben geïnteresseerd >. De optimale knoptekst zou in mijn optiek Solliciteer moeten zijn. Een duidelijke en ondubbelzinnige actie in enkelvoud (er kijkt tenslotte maar één paar ogen op dit moment naar de vacature). Waarom kiest Stepstone voor Ik ben geïnteresseerd >? Dit is geen ondubbelzinnige aanduiding, iedere werkzoeker kan hier zijn eigen invulling aan geven. Of misschien verder scrollen, op zoek naar een solliciteer knop. Die overigens niet te vinden is. Hoe is Stepstone zover gekomen dat zij voor deze knoptekst heeft gekozen?

Mijn verwarring wordt nog groter als ik even een check doe bij Stepstone kloontje Totaljobs (vroeger een vooruitstrevende vacaturesite in de UK):

Vacaturedetailpagina Totaljobs
Vacaturedetailpagina Totaljobs

Kijk, dat is tenminste duidelijk! Gewoon Apply. Met daar achter dat volstrekt overbodige “>” teken, alsof dat de actiebereidheid van een werkzoeker zou vergroten… Maar waarom dan in het Nederlands knoptekst Ik ben geïnteresseerd > hanteren terwijl we daar het fraaie Solliciteer zouden kunnen zien…

Maar de ambiguïteit eindigt hier niet. Want als ik op de knop Ik ben geïnteresseerd > klik, dan krijg ik dit te zien:

Inlog/aanmeld/solliciteer scherm Stepstone
Inlog/aanmeld/solliciteer scherm Stepstone

Het begint rechtsbovenin met in kleine lettertjes de tekst Je solliciteert voor. Nou breekt mijn klomp! Ben ik me nu aan het interesseren voor deze vacature of ga ik nu ineens wel solliciteren. En waarom staat dit in kleine lettertjes waardoor de kans levensgroot is dat de werkzoeker dit niet eens ziet? Maar is meer, want ineens ben ik op een soort inlog/registratiepagina terecht gekomen. Waarom? Met nogal sneaky, minder opvallend, een geitepaadje naar een vervolg zonder inlog of aanmelding (Verder als gast)

En ik word ook nog eens voor een serie voldongen feiten gesteld:

Door je aan te melden, verklaar je je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden. Lees ook ons privacybeleid. Ter uitvoering van de gebruikersovereenkomst e-mailen wij je passende vacatures en maken we je profiel en CV zichtbaar voor werkgevers, zodat je actief door hen gevonden wordt. Op elk gewenst moment kun je je afmelden voor e-mails en services waarvoor je eerder toestemming had gegeven of kun je je profiel op onzichtbaar zetten.

Herinneren we ons nog dat we alleen maar op een knop Ik ben geïnteresseerd > hebben geklikt? En nu ‘moet’ ik me aanmelden, heb ik een gebruiksovereenkomst geaccepteerd, krijg ik passende(?) vacatures toegestuurd en word ik zichtbaar voor werkgevers. Een hele kerstboom aan ongevraagde diensten krijg ik over me heen uitgestort. Wat een onzin!

Het is voor Stepstone te hopen dat werkzoekers inderdaad de kleine lettertjes niet lezen.

Geef een reactie