Shell en automatische e-mails? Brrrr…

image

Hoe zit het met de automatische e-mail response op een online sollicitatie? Die vraag heb ik mij pas geleden gesteld. En vandaag is er dan de eerste aflevering in wat een lange reeks beloofd te worden.

En aan Shell de dubieuze eer om de spits af te bijten.

Achtergrond
Bij Shell werken wereldwijd meer dan 100.000 medewerkers. Dat betekent dus een natuurlijk verloop van ongeveer 10.000 mensen per jaar. Dat zijn een heleboel mensen.

Om de automatische e-mail response van Shell te beoordelen heb ik voor de functie van HR Advisor Talent and Learning Processes gekozen. Klinkt behoorlijk goed.

Maar hoe goed is de automatische e-mail ter bevestiging van mijn sollicitatie? We gaan het zien.

Kijk ook nog even hier voor een overzicht van wat ik zoal aan zou willen treffen.

Duidelijk?
Het onderwerp van de e-mail is duidelijk:
Application to HR Advisor Talent and Learning process position.

Beter was het alsde bedrijfsnaam erbij was vermeld, maar het geeft in ieder geval duidelijk aan dat ik heb gesolliciteerd en op welke functie dat is geweest.

Met het taalgebruik is het helaas minder gesteld; vaag en nietzeggend. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze zin:
Your application is being given our careful consideration and we will contact you again as soon as possible.

Dat zijn dus 18 woorden die met elkaar helemaal niets zeggen! Als ik iemand wil afschepen zeg ik: Het heeft mijn continue zorg en aandacht. Bovenstaande zin is geen haar beter.

Aan duidelijkheid had het zeker beter gekund.

Persoonlijk?
Helaas, het begint heel droevig. Met het e-mail adres van de afzender: SI-DoNotReply@shell.com.

Gedverdemme! Het donotreply virus heeft ook de recruitment afdeling van Shell te pakken. Wat een ellende is dit toch. Bestaan er geen recruiters van vlees en bloed bij Shell? Hebben die geen e-mail adres? Blijkbaar niet, want ook in de afsluiting van de e-mail is geen naam te bekennen. Slechts: Kind regards, Shell

De aanhef van de e-mail is wel weer persoonlijk (Dear ...) maar daarna houdt het direct op. Want wat staat er in de allereerste zin:

Thank you for your application to Shell.

Ja, en waarom niet even nog een keer de functie vermelden waar ik op heb gesolliciteerd? Dat is toch niet zo ingewikkeld? En wel zo duidelijk!

En dan komt er vervolgens een heel stuk gericht aan Students and Graduates. Maar dat ben ik niet en ik heb ook niet op een studentenbaan gesolliciteerd! Waarom staat dat dan in mijn e-mail?

Nergens in de tekst van de e-mail krijg ik het gevoel dat iemand tegen mij ‘praat’. Het is een kille berg onpersoonlijke informatie. Die naar iedereen die solliciteert wordt gestuurd. Zonder onderscheid.

Een gemiste kans.

Informatief?
Er is aan de ene kant teveel informatie, die ook nog eens irrelevant is (zie hierboven). En dan ontbreekt informatie, die wel relevant zou kunnen zijn.

Zoals welke stappen er in het sollicitatieproces zijn en wanneer die stappen worden genomen.
En zoals bijvoorbeeld iets over de arbeidsvoorwaarden, de afdeling en wie weet zelfs wel over de collega’s. Niet alleen buitengewoon informatief, maar ook nog eens lekker persoonlijk.

Maar helaas, niets van dat al.

Met links?
Ja, eentje: If you would like to learn more about us please visit our website www.shell.com/careers

Maar meer had ik er ook niet verwacht, want als je geen informatie geeft, is er ook geen mogelijkheid om links te geven.

Jammer…

Conclusie
Van de automatische e-mail response van Shell krijg ik bepaald geen warm gevoel. Integendeel; ik krijg er koude rillingen van.

Bepaald geen prettige start van een nieuwe serie. Volgende keer een andere Nederlandse reus onder de loep. Tot dan.

Geef een reactie

5 Comments