Als je een in Amerika in deze tijd een krant uitgeeft dan heb je het slecht, zoveel is ondertussen wel bekend. Maar de malaise beperkt zich niet tot de classifieds in kranten. Als Monster tenminste model kan worden gesteld voor de Amerikaanse vacaturesites.
Want volgens Jeetil Patel laat Monster in mei een dramatische daling in het aantal vacatures zien in vergelijking met dezelfde maand in 2007: -21%.
Alsof je een emmer leeggooit! Dat is dus nog erger dan de gerapporteerde dalingen van de kranten in het afgelopen halfjaar.
Het is natuurlijk de vraag of andere vacaturesites dezelfde daling laten zien. Of is er bij Monster in Amerika net zoiets aan de hand als recent in Nederland het geval was?
Monsterboard had haar tellertje op de oude site namelijk opgevoerd. Door vacatures die in meerdere regio’s werden geplaatst dubbel te tellen…
In de tijd van grenzeloos Internet incasseert Monsterboard namelijk nog wat Euro’s meer door klanten extra te rekenen als een vacature in meerdere regio’s zichtbaar moest worden…
Extra Euro’s en een opgepompt vacaturetellertje. Dubbel voordeel dus. Voor Monsterboard wel te verstaan. Klanten en werkzoekers werden gewoon genept.
Dankzij Marktplaats is in ieder geval duidelijk geworden waar Monsterboard werkelijk staat. En dat wordt ook nog eens bevestigd door de wekelijkse rapportages over het aantal nieuwe vacatures in Nederland.
Bas van de Haterd
says:Ben het met Nienke eens dat we soms de werkzoeker nog wel eens overschatten. De digitalisering is nog niet zo ver doorgedrongen als wij denken. Ja, we weten wel dat ze online staan, die vacatures, maar hoe we die moeten vinden, dat is voor enkelen een raadsel. Vacaturebanken zijn ook niet super gebruiksvriendelijke en makkelijk doorzoekbaar, door de kwantiteit is de kwaliteit wat weg.
@Chris: natuurlijk heb je dat risico, net zo goed als je dat heb bij de algemene vacaturebanken. Immers, lang niet iedereen adverteert op Monster en NVB en StepStone en ga zo maar door.
Het voordeel is wel dat ze door hun focus beter doorzoekbaar zijn.
Chris Stapper
says:Wat is dat toch met het doodverklaren van media? Ik zie het nog niet! Vacaturebanken zijn makkelijk want ze hebben alle vacatures op 1 plaats. Het is ontzettend lomp dat zowel kandidaten als opdrachtgevers worden afgezet met slinkse trucjes, maar toch heeft het ook wel iets om op 1 website alle mogelijke vacatures te vinden.
Het probleem met nichesites lijkt me dat je (1) wellicht niet alle nichesites kent en (2) je gevaar loopt dat de ideale functie net op een andere(anderssoortige) nicesite staat.
Natuurlijk zijn er ook talloze voordelen die vóór nichesites spreken.
Nienke Smit
says:@Marc, inderdaad zijn hele bevolkingsgroepen nog niet zo digitaal als wij denken (of wel eens hopen), dacht ik vanochtend toen ik een e-mail kreeg met de volgende inhoud:
L.S.
Kunt u mij toevoegen aan uw distributielijst van uw nieuwsbrief? Zijn hier kosten aan verbonden? Kan deze nieuwsbrief ook naar mijn privé-emailadres verzonden worden?
Hoogachtend,
En dit is geen incident (bijna dagelijks). Praten we over hoogopgeleide veertigers die op prachtige posities in het bedrijfsleven zitten, gezien de automatische handtekening in de e-mail…
Het loopt zo’n vaart inderdaad nog niet. En dat deze doelgroepen geen zin hebben in een vacaturebank vol spamachtige massaplaatsingen, dat begrijp je dan tegelijkertijd ook.
Marc Drees
says:@Ruben:
Het enthousiasme voor NUwerk is meer gebaseerd op het business model dan op het medium vacaturesite. En natuurlijk het feit dat het feitelijk wordt geplaatst op een locatie waar veel mensen al clusteren: Nu.nl
Dat betekent een potentieel succes, hoewel alle goeroe’s natuurlijk roepen dat uitsluitend sociale media nog te toekomst hebben; ook waar het recruitment betreft.
Maar dat zal allemaal niet zo’n vaart lopen. Er zijn nog steeds hele volksstammen die nog nooit iets met sociale media hebben gedaan of nog nooit van gehoord hebben. De vraag is of ze iets missen…
Ruben @ Freep
says:Heeft deze daling niet gewoon te maken met de economische recessie in de VS.
Begreep van een vriend die in de VS woont dat veel bedrijven even een pas op de plaats maken.
Zelf had ik eigenlijk ook het idee dat vacaturebanken hun langste tijd hadden gehad,
maar waarom is iedereen dan zo enthousiast over nuwerk.nl. Kun twee significante wijzigingen ( alleen werkgevers mogen plaatsen, adverteren onder de neus van latente kandidaten ) een afzetkanaal een heel nieuw leven in blazen? Of zal het slechts een tijdelijke opleving van de vacaturebank opleveren?