Jobfox is betrapt op een wel zeer discutabele ‘marketing’ actie: het spammen van werkgevers via ‘collega’ vacaturesites. Door het online sollicitatie formulier te vullen met een reclameboodschap! Goedemorgen, spam aan werkgevers via je collega’s. Daar maak je geen vrienden mee.
Jobfox solliciteerde dus niet maar stuurde de volgende boodschap met dat sollicitatieformulier naar werkgevers:
We’d like to send you up to 50 highly matched candidates at no cost in order to show why Jobfox.com is one of the fastest growing job sites on the Internet.
Simply post your <functienaam> job on Jobfox.com with no obligation and you’ll have access to up to 50 qualified candidates interested in positions like yours-normally a $349 value.
Ten eerste val je recruiters lastig met een irrelevante boodschap vanuit het perspectief van die recruiter. Tenslotte verwachten die een CV en een kandidaat aan te treffen.
En dat doe je vervolgens via het sollicitatiekanaal van je collega.
Te grof voor woorden. En dan te bedenkenn dat Rob McGovern, de voormalige CEO van Careerbuilder, de oprichter van Jobfox is. De man heeft duidelijk manieren…
Oh ja, Jobfox was niet op de hoogte van deze actie, tenminste dat zegt Jobfox:
Jobfox hired a third-party vendor to help us extend free trial offers to employers, as a way to introduce our services. During a two-week period, the third-party vendor responded to a few postings on other job boards. We instructed the vendor to stop this practice once we became aware of it.
Natuurlijk. Interessante verklaring van Jobfox. Op zijn minst een interessante partnerkeuze. Meer waarschijnlijk een versie van plausible deniability. Of is het omdat McGovern al eerder blijk heeft gegeven van megalomanie?
De subtitel Be the hunted kan voorlopig wel even op Jobfox zelf slaan. Want er zullen vast een aantal collega’s zijn die graag een zeer stevig gesprek met McGovern willen hebben.
Met dank aan Cheezhead.
Marc Drees
says:@Jorrit:
Spam?
Jorrit Blok
says:@Marc
Over spam gesproken. Ik heb Cheezhead ook in mijn feeder staan, en had dit artikel dus al eens gelezen.
Overigens is ook het artikel van vorige week, over wiseworker.com van Joel afkomstig en ben je daar vergeten aan bronvermelding te doen.
Op Cheezhead heb ik ook de commentaren gelezen van mensen die de verklaring van Jobfox uitstekend konden weerleggen en daarmee dus aantoonden dat het hier een vooropgezette, uitgebreid gecoördineerde actie van Jobfox zelf betrof en dat de “derde partij” waarover ze spreken een handjes-outsourcer in india is (die dus gewoon doen wat ze verteld wordt). Dat de headers van de e-mail duidelijk maken dat het een e-mail is die vanaf Jobfox zélf afkomstig is én dat ze dus heel goed hebben geweten wat ze deden.