Collegaatje pesten? Ga dan naar Coworkers!

Logotype CoWorkers.com Vergelijkingssites voor werkgevers zijn op zich niet ongewoon; maar wat te denken van vergelijkingssites voor werknemers? Jawel; beoordeeld worden door je collega, baas, ondergeschikte, etc. In eeen klap jouw personal brand naar de haaien.

Maar ze bestaan. Via een tip werd ik gewezen op de site Coworkers.com. Een vergelijkingssite voor werknemers dus. En dat moet natuurlijk van dichterbij bekeken worden.

De homepage
Coworkers laat er geen gras over groeien; de homepage maakt meteen duidelijk waar het allemaal om gaat:

Homepage Coworkers.com

Prominent in het centrum van de pagina wordt de gebruiker direct de mogelijkheid geboden om (anoniem) een collega te beoordelen; of is het veroordelen? Door het e-mail adres van de collega in te vullen, een algemene beoordeling te geven (1 t/m 10) en op de knop Continue te klikken.

Beoordelingspagina
En dan krijg je een gedetailleerd vervolgscherm, waar je met allerlei slidertjes een groot aantal kenmerken van de collega van een waardering kan voorzien beeld:

Beoordelingscriteria

Je kan ook nog wat proza toevoegen en een aantal extra velden invullen. En vervolgens deze review de wereld inslingeren.

Dus zonder enige vorm van registratie is het bij Coworkers mogelijk een ander te beoordelen. Volstrekt anoniem. Dit nodigt toch wat minder uit voor een Wisdom of Crowds resultaat, ben ik bang.

Wat ook direct blijkt uit de gemiddelde rating:

Beoordelingen; anoniem en geregistreerd

Anonieme beoordelingen liggen dus een volle twee punten lager dan beoordelingen van geregistreerde gebruikers. Goh, hoe zou dat nou toch komen.

Weinig impact te verwachten?
Overigens staat bij elke pagina van Coworkers aan de rechterkant een kolom met Google advertenties. Een aardige indicatie van het (gebrek aan) succes van deze site. Een beeld wat ook nog eens wordt bevestigd via Compete:

Compete.com statistiek voor Coworkers.com

Conclusie
Wat een akelige site! Wie verzint er nu een toepassing van user generated content waarbij collega’s elkaar af kunnen zeiken? Tenslotte blijft deze informatie altijd beschikbaar. Dus recruiters kunnen hier ook over struikelen. Onfatsoenlijk.

Hopelijk verdwijnt Coworkers.com snel in de Deathpool. Gezien haar statistieken geen onwaarschijnlijke toekomstverwachting.

Geef een reactie

2 Comments
  • Bas van de Haterd
    says:

    Kan je ook bij Linkedin, reviews heet dat. Alleen kan je die daar weigeren. Op zich vragen we toch (of vroegen we) altijd referenties. Dit is iets vergelijkbaars, alleen ben ik niet zo voor het anonieme.

    Maar eeh, een gemiddelde van een 9 en een 7 voor anonieme, vind ik erg hoog. Dus afzeiken is het niet.

    De vraag is: wat is de meerwaarde? volgens mij niet zo veel.