Gebruiksvriendelijkheid deel 10: Accessibility, 1

Drempelvrij waarmerk In de serie over Accessibility ga ik vandaag van start met de beoordeling van onze stamgasten. De negen vacaturesites die geheel onvrijwillig figureren in mijn onderzoek naar allerlei aspecten rondom gebruiksvriendelijkheid.

En het is natuurlijk niet erg vriendelijk om bepaalde groepen de toegang tot je site te ontzeggen doordat die groepen een bepaalde visuele, motorische of andere beperking hebben. In Engeland is het zelfs verboden!

Vandaag ga ik van start met: Totaljobs

Achtergrond
Ik gebruik een tweetal tools om de toegankelijkheid van de website te beoordelen: Total Validator en Wave

Met deze tools speur ik naar eventuele ‘overtredingen’ van de Priority 1 richtlijnen. Volgens W3C’s Web Accessibility Initiative moeten websites aan deze richtlijnen voldoen.

In een eerdere aflevering heb ik de 16 richtlijnen van Priority 1 kort beschreven. Daarvoor heb ik de verschillende soorten beperkingen beschreven die computergebruik kunnen compliceren. Of zelfs helemaal onmogelijk maken.

In Nederland kunnen sites die aan de Priority 1 richtlijnen voldoen het Drempelvrij waarmerk krijgen. In de voorgaande week heb ik sites met dit waarmerk met elkaar vergeleken (Werk.nl, Herensokken.nl, SNSbank.nl en Wehkamp.nl). Waarbij alleen Herensokken ook daadwerkelijk Drempelvrij bleek te zijn…

Goed, dan nu over naar de resultaten van Totaljobs:

De resultaten
Volgens Total Validator bevat de homepage van Totaljobs 19 Priority 1 (A) fouten; volgens Wave 11. Dat is een nogal fors verschil.

Beiden ontdekken het ontbreken van een alt text voor spacer images in de navigatie (8 keer). Maar Wave herkent niet het ontbreken van een titel bij elk iframe (Total Validator ontdekt er hier 9 van).

Als laatste ontdekt Total Validator nog het ontbreken van een alt text bij de transparante pixel die Totaljobs gebruikt voor doubleclick

Vreemd genoeg denkt Total Validator dat de grafische button zoek geen alt text heeft ; terwijl Wave zeer duidelijk laat zien dat dit wel het geval is:

Resultaat Wave voor grafische zoek button

Conclusie
Afgezien van de verschillende resultaten die de beide tools opleveren is de site van Totaljobs bepaald toegankelijk. Natuurlijk, formeel gesproken dienen de iframes en de spacer images natuurlijk ook voorzien zijn van een title resp. alt text.

Maar afgezien daarvan zit er in de homepage van Totaljobs niets fout. Een goed begin van deze reeks dus!

Geef een reactie