Scopings, de kandidaatzijde

image

Gisteren beloofde ik al dieper in te gaan om de functionaliteit van Scopings. Deze site biedt werkgevers de functionaliteit van een werving & selectiebureau als een SaaS oplossing op basis van een no cure – no pay model. Een mondvol!

Vandaag wil ik dieper ingaan op de functionaliteit die aan kandidaten wordt geboden. Waarbij Scopings er op dit moment blijkbaar van uit gaat dat kandidaten naar Scopings toekomen, op zoek naar een baan.

Registreren
Als ik mezelf wil registreren krijg ik de volgende keuze te zien:

opties voor registratie

Netjes. Ik kies voor de kandidaat optie en krijg het volgende scherm te zien:

registratie.

Heel erg netjes, slechts een e-mail en een wachtwoord nodig om te registreren.

Profiel aanmaken
Na registratie moet ik een profiel aanmaken.  En dat is natuurlijk weer heel erg jammer; geen CV extractie of Linkedin profiel upload om dit proces te vereenvoudigen. Dit klemt natuurlijk helemaal omdat Scopings zich richt op de passieve kandidaat!

Profiel aanmaken

Er wordt wel duidelijk gemaakt hoeveel stappen er moeten worden doorlopen, maar niet hoeveel tijd hiermee gemoeid is. Wat wel handig zou zijn als indicatie. Geeft je misschien iets meer moed, als passieve werkzoeker…

Maar de volgende stap, bepaal je werklocaties, is wel weer erg aardig en fraai opgelost:

Selecteer locaties

Heel duidelijk, nauwelijks inspanning.

En ook de andere stappen (Education, Management, Employement, Fields) vergen nauwelijks werk. Waarbij Fields een wat merkwaardige omschrijving is voor functiegebieden. Waarvoor Scopings overigens een taxonomie biedt:

Fields

Al met al kost het maximaal 10 minuten om een profiel op te stellen.

Mijn profiel
En zo ziet mijn profiel er dan uit:

Mijn profiel

Zeer fraai en overzichtelijk.

Zoals aan de bovenkant van mijn profiel kan worden gezien zijn er drie onderdelen aan mijn profiel:

  1. What you want. Dat is wat ik heb ingevoerd
  2. What we’ve learned about you. Dat blijft eerlijk gezegd op dit moment nogal onduidelijk.
  3. Your company preferences. Hier kan ik aangeven bij welke bedrijven ik al dan niet wens te werken; op basis van aard, marktsegment en bedrijfsgrootte.

Vacatures
Scopings zoekt dus vacatures voor mij, op basis van een matching met kenmerken in beschikbare vacatures. Ik kan als kandidaat dus alleen maar vacatures zien als ik een profiel heb aangemaakt en dat profiel komt overeen met beschikbare vacatures.

De Jobfox methode dus. Ook dat is bepaald geen pré als je probeert passieve kandidaten te targeten. En dan druk ik me nog voorzichtig uit.

Ik loop daar nu ook nog eens vast; er zijn geen oppportunities voor mij te vinden:

Mijn vacatures...

En daar wordt ik natuurlijk niet blij van! Dus heb ik als werkgever even een vacature gemaakt die als een bus op deze kandidaat past. Maar nog steeds geen resultaat…

Dus heb ik dat even aan Scopings gemeld, dus hier zal zeker een vervolg op komen.

Conclusie
Erg jammer dat er geen upload mogelijkheid is voor je profiel; want weer een profiel aanmaken is geen pretje, en zal zeker passieve kandidaten afschrikken. Net zoals het niet vooraf kunnen zien of er misschien interessante vacatures zijn.

Maar de wijze waarop Scopings je een profiel laat maken is wel buitengewoon prettig en eenvoudig. Een verademing. Moet je zeker eens proberen. En slim kopieren!

Alleen wil ik aan het eind dan natuurlijk wel vacatures zien! Maar daarover later meer. En vooral over de werkgeverzijde van Scopings, want daar is heel veel over te vertellen. Stay tuned

Geef een reactie

3 Comments