Uit een Australisch onderzoek blijkt dat mensen na het starten van een blog zich steeds beter gaan voelen. Zo voelde een groepje testbloggers zich na twee maanden bloggen minder angstig, depressief en gespannen dan daarvoor.
Nu gaat het hier over wat-ik-vandaag-toch-weer-allemaal-gedaan-heb blogs, maar wellicht vergaat het RecruitmentMatters bloggers ook zo. Je uit een stuk frustratie (of blijdschap) en voelt niet iedereen zich beter als dat er eenmaal uit is?
De schaduwzijde van het Internet
Bloggen is een van de mooiste dingen die je kunt doen op het Internet. Dat er ook verschrikkingen gepaard gaan met het wereld wijde web hoef ik jullie niet te zeggen.
Hoe ga je bijvoorbeeld om met belastende foto’s die je ex-vriend op het internet heeft gezet (zover ik weet nog nooit meegemaakt)? Of: wat kun je doen als je stuk bijna letterlijk overgenomen wordt. Zonder naamsvermelding?
Gerechtigheid
Bloggers staan volgens de wet gelijk aan journalisten en uitgevers. Maar de huis-tuin en keukenblogger kan een jurist, gespecialiseerd in auteursrecht, vaak niet zo makkelijk betalen.
In Amsterdam opent daarom in september een rechtswinkel speciaal voor diegenen met vragen over of problemen met auteursrechtelijke aangelegenheden op het Internet. Zes masterstudenten Informatierecht gaan zich buigen over vragen die gedupeerden kunnen stellen via e-mail, telefoon of webcam.
Heel erg web 2.0. Sponsored by XS4ALL. The Clinic, want zo heet het project, zit op zolder bij SOLV Advocaten.
Jorrit Blok
says:@Frans
Blij dat je het met me eens bent. Ik had het echter niet op de persoon willen spelen 🙂
Frans Vrolijk
says:r
Frans Vrolijk
says:@Jorrit: goede nuancering!
Probleem bij een aantal bloggers en reageerders , zeker hier op recruitmentmatters, maar ook op marketingfacts e.a., is inderdaad het laatste: hun waarheid vinden ze dè waarheid. En als het dan niet gestoeld is op enige ervaring, professioneel onderzoek (en dan bedoel ik niet quasi wetenschappelijk onderzoek op HBO-niveau) of op zijn minst een objectief wereldbeeld, dan krijgen we een hele vreemde wereld die samenhangt van halve waarheden.
Maar goed, vroeg of laat vallen deze mensen toch door de mand, en zullen ze niet meer serieus genomen worden. Hopelijk vroeger dan later.
Jorrit Blok
says:@All
Bloggen is volgens mij vooral meningen weergeven. Het is aardig als de mening van een blogger gebaseerd is op feiten, maar soms ook best aardig als dat niet zo is. Want dat geeft andere mensen weer de gelegenheid hem daarop te wijzen. Op zich is daar denk ik ook niet iets mis mee.
Het stukje over de 60/40 procent van Chris geeft dat volgens mij goed weer en nog in versimpelde vorm. Het is aardig om verschillende invalshoeken te lezen, juist als het lijkt dat er sprake is van feiten. In waarheid…je kunt er pas enigzins zeker van zijn wat de feiten zijn als je ergens zelf bij bent geweest. En zelfs dán is er ruimte voor verschillende gezichtspunten.
Het wordt volgens mij vervelend wanneer een blogger dat niet begrijpt en zijn waarheid als dé waarheid gaat zien. Discussie is volgens mij het doel van elke blogger en als een feit echt vaststaat is er geen discussie mogelijk. Dus is het weergeven van feiten volgens mij niet het doel van een blogger. En dat vind ik prima, want anders zou het een duffe boel worden 🙂
Floor Drees
says:@ Chris
Wel als je absoluut niet in Zuid wilt (ik wil nog iets langer leven). Of met z’n zessen een douche wilt delen.
Chris Stapper
says:@Floor
Voor filosofie moet je behoorlijk nuchter zijn hoor! Waar komt toch dat zweverige imago vandaan.
Goed, OK, misschien van de soms ontzettend wazige mensen die ook filosoof zijn ..
Rdam lijkt me een toffe stad om te studeren. Ik zou me er thuis voelen. Het zo crimineel als Tilburg, maar dan groter. Kom er wel regelmatig:)
Maar is het zo moeilijk daar een kamer te vinden?
Floor Drees
says:@ Chris
Ik ben veel te nuchter voor filosofie. Toch bedankt!
En ik kom al buiten Leiden. Ik studeer in Rotterdam en ben druk op zoek naar een appartementje aldaar. Tilburg is niet alleen buiten Leiden, het is buiten Nederland 😉
Chris Stapper
says:@Floor
Je doet het dus vooral voor het papiertje? Een vriend van me (die nu wijsbegeerte doet), vindt dat hij weinig geleerd heeft bij journalistiek.
Ik denk dat het net als elke HBO is, dat je er zelf iets van moet maken. Het lijkt mij een erg leuke opleiding. Ik ben tevreden met P&A, maar had net zo graag journalistiek gedaan.
Mocht je ooit buiten Leiden komen, dan kan ik je de filosofieminor van Fontys in Tilburg erg aanbevelen..;)
@Kaan
Ik ben het zeker met je eens dat het de bedoeling is van een journalist om feiten weer te geven. Of in ieder geval van een goede journalist. Maar zoals Floor en Marc aangeven zie ik niet zozeer het verschil tussen een blogger en een journalist. Een goede blogger zal net zo goed proberen de feiten weer te geven. Een blog is net zo min ergens in beperkt als een stuk in de krant.
@Marc
Ik heb de HP in mn RSS gezet:)
Marc Drees
says:Een van mijn favoriete online kranten is The Huffington Post. Een combinatie van bloggers/journalisten met syndicated content van andere krantensites.
Het onderscheid tussen blogger/journalist is daar niet aanwezig. Ze zijn namelijk exact hetzelfde.
The Huffington Post is de snelst groeiende online krant in Amerika, en heeft een gezag waar veel kranten jaloers op zijn. Zo niet alle…
Floor Drees
says:@ Kaan
En de bedoeling van de blogger is om expres alles verkeerd de wereld in te sturen. Volgens mij noemt de verslaggever van de Story zich ook journalist. We weten allemaal hoeveel journalistieke hoogstandjes we in dat blad aantreffen.
Kaan Anit
says:Beste Chris,
Ik ben het eens met je stuk, echter hopelijk deel je wel de mijn mening dat de intentie van een jounalist is om feiten weer te geven.
De Valeriuskliniek rekent een hoop geld, maar de intentie is niog steeds om mensen te helepn (ha!)
Kaan
Floor Drees
says:@ Chris
Omdat, zo merkte ik laatst weer op een redactie, er nogal neergekeken wordt op bloggers. Aangezien ik toch graag op een dergelijke redactie terecht wil komen… Bovendien kan ik een lekker handje schrijven, maar er valt nog veel te leren.
En, ik heb het nooit onder stoelen of banken gestoken, ooit wil ik mijn eigen tijdschriftformule lanceren. Dan is het fijn in beide werelden (schrijven en ontwerpen) thuis te zijn.
Chris Stapper
says:@Kaan
Alleen al de keuze welke feiten er worden weergegeven en in welke volgorde en verwoording maken journalistiek behoorlijk subjectief.
Leuk voorbeeld: met precies hetzelfde onderzoek kun je iemand een compleet ander beeld geven van de situatie. Schrijf je over 60% die ruim tevreden is over recruitment, of over 40% die geen toegevoegde waarde ziet? Het is allebei even waar en toch geven de verschillende artikelen een compleet ander beeld.
Hopelijk schrijven journalisten doorgaans inderdaad vanuit feiten, maar of je dan een objectief beeld krijgt is een tweede.
@Floor
Ik ben trouwens wel benieuwd waarom je journalistiek wil gaan doen! Ik ken een paar mensen die het gedaan hebben en die zijn er om en om positief en negatief over. Eentje doet nu wijsbegeerte en de andere is freelancer.:)
Bas van de Haterd
says:@Kaan: droom vrolijk verder, journalisten en oprecht objectief…. Echter, zolang de wereld het gelooft… is er een meerwaarde. Maar als je vaak genoeg geïnterviewd bent zoals ik weet je dat de eerste vraag doorgaans is: ik ben bezig met een stuk over… kan jij dit onderbouwen?
Zie b.v. mijn interview van vandaag over niche jobboards in de regionale kranten. Ik ben bezig met een stuk over het feit dat grote jobboards hun positie verliezen, ik lees dat jij dat ook denkt, kan je daar over vertellen? Verder is o.a. Quintin van VNU gevraagd (die starten nu niche boards), maar monster, stepstone en co worden niet geïnterviewd hoor.
Kaan Anit
says:Over bloggen gesproken, als je de vergelijking met journalisten maakt: zij geven hopelijk niet hun mening maar geven feiten weer.
Anders, so long naar het journaal om 20.00
Kaan
Bas van de Haterd
says:To blog or not to blog, that is the question… ook op youtube
Chris Stapper
says:@Floor
Je hebt in ieder geval interessante leraren als het niet duidelijk is of ze leraar/lerares zijn en 3 benen hebben. Maar op zich wel vet als ze avontuurlijk zijn. Minder als je serieus les van ze wilt hebben
@Marc
Schade! Is toch best een mooie musical. Al is het een van de weinige musicalnummers die ik ken.
Aan het mezelf populair maken wordt hier dag en nacht gewerkt! In de huiskamer, want we hebben weer geen router.
Marc Drees
says:@Chris:
Ik heb een gierende hekel aan musicals. Dus ik snap ook absoluut niets van wat je bedoelt.
Maar wat ik wel snap:
Digitaal-Werven
e-mails
bloggen
Daar maak je je in ieder geval heel populair mee. Bij mij…
Floor Drees
says:Hahaha.
Klinkt bekend in de oren. Alleen stond de leraar of lerares nog met een been in de goot/bed/gaybar
Chris Stapper
says:(8) I’m so pop-u-lar (8)
(van de musical)
Marc Drees
says:@Chris:
Het wordt wel weer eens tijd dat je gaat bloggen!
Na Digitaal-Werven en e-mails wel te verstaan…
Chris Stapper
says:@Floor
Zal ik speciaal voor jou een blog wijden aan mijn minor. Hoe de ene week de studenten in Tilburg stonden en de leraar in Eindhoven. En de andere week de studenten in Eindhoven en de leraar in Tilburg. Terwijl daar telefonisch nog een en ander over was afgesproken.
En dat wordt pas grappig als je bedenkt dat ik onder andere leshad in (bedrijfs)organisatie..
Floor Drees
says:@ Chris
Ik ben benieuwd! Studie en organisatie. Twee dingen die niet met elkaar samen gaan. Niet alleen op de kunstacademie. Blijkbaar.
@ Annojo
Kijk aan!
Chris Stapper
says:@Floor
Zodra ik een aardig begin heb gemaakt aan Digitaal Werven ga ik een mooi blog maken:)
Kan ik zodra het studiejaar begint ook meteen de nodige organisationele frustraties van me afschrijven.
To blog or not to blog, that is no question? (…)
Annojo
says:Ik heb zelf ook gemerkt dat ik veel opgewekter ben sinds ik blog.
Harry van Loo
says:FrustratieMatters.nl is nog niet geclaimd…
Floor Drees
says:@ Chris
Doen! Ik sprak voorafgaand aan deze blog met Bas van de Haterd (voor IKKI) en hij vertelde mij dat hij echt is gestart met bloggen om die frustratie kwijt te kunnen. Toen dacht ik: verhip.
Bas van de Haterd
says:Tja, in Nederland hebben we dan vooral blogstress, Paul Molenaar was één van de weinige die er geen last van had.
Chris Stapper
says:Goede ontwikkeling.
Inderdaad gezond, bloggen. Vooral bepaalde recruitmentfrustraties zijn erg leuk om te delen met mensen die weten hoe het wel moet. Of met mensen die tot voor kort niet wisten dat het zo niet moest.
Wanneer ik tijd heb ga ik zeker ook een gewoon .nl domein aanvragen voor een blogje:)