De vorige aflevering over Scopings heb ik besteed aan het begin van het recruiterproces. En vandaag wil ik de rest van dat proces doorlopen. Nadat ik een vacature heb geactiveerd.
Waarmee de vacature voor werkzoekers beschikbaar komt. Maar natuurlijk ook de recruiter de mogelijkheid biedt op basis van de vacature geschikte kandidaten te vinden.
En de functionaliteit voor de recruiters is buitengewoon uitgebreid. Zelfs zo uitgebreid dat ik soms verdwaal. Maar laten ik eerst eens beginnen.
Vraag en antwoord spel
Stel ik heb een kandidaat die interesse heeft getoond. Dan kan ik als recruiter natuurlijk meteen zien of de kandidaat gekwalificeerd is. Maar er is meer:
Want via deze workflow afbeelding zie ik direct het aantal geinteresseerde kandidaten en of ze al dan niet gekwalificeerd zijn voor de functie.
Als ik op de knop Create Round 1 klik kan ik tot vier vragen opstellen die aan de kandidaat/kandidaten gesteld gaan worden. En vragen opstellen via Scopings is werkelijk kinderspel:
Ik kan verschillende typen vragen selecteren en vervolgens de inhoud daarvan opgeven. Als laatste kan ik voor de opgestelde vragen een Answer key opgegeven. Waarmee ik dus feitelijk kan aangeven wat het/de juiste antwoord(en) zijn:
En dat is natuurlijk buitengewoon handig, omdat ik hiermee als recruiter automatisch kan filteren. Heel goed gedaan, en buitengewoon simpel te bedienen.
Het resultaat kan ik in het workflow scherm zien. Daarnaast kan ik van de kandidaten ook de antwoorden bekijken:
Met aan de rechterkant de voortgang en status. Heel makkelijk.
Refenties opvragen
Ik kan feitelijk een eindeloos aantal vragenrondes definieren; maar daar is de lol op een gegeven moment vanaf. Hoewel met een groot aantal kandidaten dit natuurlijk wel handig kan zijn.
Maar in de meeste gevallen heb je het na 1 of maximaal twee rondes wel in beeld. En vraag je de kandidaat of hij/zij een CV wil opsturen. Vanaf dat moment veranderd het proces; want de kandidaat geeft nu voor het eerst zijn/haar identiteit prijs.
En dat geeft weer nieuwe mogelijkheden in Scopings. Zoals het opvragen van referenties; waarbij in eerste instantie de kandidaat om de naam, relatie en conctactgegevens van referentiepersonen wordt gevraagd.
De recruiter kan vervolgens die referenties benaderen met een standaard set aan vragen in combinatie met het profiel van de kandidaat met daarbij een aantal vragen over de juistheid van de gegevens.
En ook de binnenkomst van de referenties wordt allemaal door Scopings bijhehouden.
Succes? Even laten weten
En neem je dan via Scopings een kandidaat aan dan kan je dat ook via Scopings laten weten:
Conclusie
De functionaliteit aan de recruiterzijde is zeer uitgebreid. Zo uitgebreid dat ik in ieder geval het spoor zo af en toe bijster raakte. Wat overigens niets afdoet aan de kwaliteit van de functionaliteit maar meer aan de usability. Ik zou graag een dashboard willen hebben waar ik in 1 oogopslag de campagnes en de kandidaten kan zien en van daaruit kan werken.
Maar wat een applicatie is Scopings. Er bestaat werkelijk niets wat ook maar een beetje in de buurt komt. Deze site is zijn tijd vooruit. In functionaliteit, gebruiksgemak (als je eenmaal gewend bent) degelijkheid (anonimiteit van kandidaten) is deze site volstrekt uniek. En een voorbeeld voor heel veel recruiters!
Als ik een ATS-bouwer was zou ik heel wat uurtjes besteden aan het besturen van Scopings. Of ik zou ze gewoon uit de markt rukken door ze een zak met geld te bieden.