Recruiters visie op 2012

Enige tijd geleden heeft Louis Hak voor zijn afstudeersciptie een onderzoek gedaan naar de visie van recruiters op hun vakgebied in 2012. Ik heb heb daar destijds ook persoonlijk over gesproken als ‘expert’ en meegedaan aan die onderzoek. Het levert wat interessante cijfers op. Louis is overigens in het dagelijks leven ook werkzaam voor Totaljobs. Dat heeft mogelijk zijn onderwerp wel bepaald, maar de uitkomsten van het onderzoek natuurlijk niet.

Ik ga niet elke grafiek hier bespreken. Laat iedereen vooral zelf de cijfers bekijken die hij of zij interessant vind. Ik pak er een paar uit die ik wel leuk vind.

Ten eerste valt me op dat (vraag 5) nog steeds 33% van de respondenten geloven dat in 2012 print nog ingezet zal worden voor personeelsadvertenties. Ik geloof dat dat nog wel zal gebeuren, vooral omdat die 33% dat gelooft. Self-fulfilling prophecy heeft dat.

Interessanter nog vind ik vragen 7 en 8. Namelijk dat blogs en het creëren van online communities volgens de respondenten in 2012 een grote invloed hebben op het werkgeversmerk. Wat mij vooral opvalt is dat er meer mensen geloven in het tweede dan het eerste, terwijl ik denk dat het eerste meer impact heeft. Tenminste, als je die twee dan nog los kan zien, want dat geloof ik dan weer niet. Een blog is een community namelijk. En als je er goede tools omheenbouwt heet het een social network.

Vraag 11: video CV’s worden met twijfel ontvangen, ik geloof er zelf eigenlijk niet in. Wel video als online personal branding tool. Waarbij mensen dus gewoon zich via video presenteren, maar niet specifiek als video CV.

En ook is de meerderheid (vraag 12) sceptisch over niet face-to-face solliciteren. Ik moet zeggen: ik ook. In ieder geval in Nederland wel heel erg, we zijn klein genoeg. Internationaal zie ik daar wel grote toepassingen voor.

Ook zijn recrutiers (vraag 15) sceptisch over het gebruik van 3D werelden in recruitment. Ik ook, in zoverre dat ik het op dit moment nog niet zie gebeuren. Maar binnen 5 jaar zijn ze niet meer weg te denken, net zo min als google of linkedin.

Maar zonder twijfel de meest boeiende antwoorden zijn vragen 17 en 18. Generieke vacaturesites gelooft 60% van dat ze een grote rol zullen spelen in recruitment. Voor specialistische (niche) vacaturesites is dat 83%. De ‘winner takes all’ mentaliteit die tot op heden gold in online recruitment gaat op de schop. We gaan weer voor kwaliteit boven kwantiteit, we willen de juiste man, de juiste functie. En als je generiek bent kan je gewoon niet de kwaliteit van een niche speler bieden. De trend is nu ingezet zie ik al en de recruiters geloven duidelijk dat deze zal doorzetten.

Tot slot beantwoord vraag 26 Marc’s vraag waarom de Clickbeurs nu ineens twee keer per jaar komt: dat vinden de respondenten dus best mogelijk. Ik ben benieuwd of de jobseekers dat ook vinden.

Geef een reactie

4 Comments
  • Marc Drees
    says:

    @Bas:
    Misschien is het goed om het antwoord op vraag 34.19 eens te bekijken. Dat zet het antwoord op vraag 26 in het juiste perspectief. Het lijkt erop alsof uitsluitend Clickbeurs gebruikers aan deze test hebben deelgenomen. Of althans 80% van de respondenten…

    Lekkere steekproef…

  • Chris Stapper
    says:

    Ik denk dat print in 2012 nog steeds wordt ingezet omdat, als er bijna niemand meer in print zit, de mensen die wél in print zitten daar weer opvallen. En dat degelijke print nog wel een toekomst heeft. Zo ben ik met veel plezier van intermediair. Maar goed, dat is gratis, vakbladen niet, maar dat vind ik allemaal wel online.

    Ik hoop dat er een goede invulling gegeven zal worden aan virtuele werving, daar zijn enorm veel mogelijkheden. Maar het zit nog niet in ons systeem om daarmee te werken. Het zal behoorlijk wat pioniersmentaliteit vereisen om daar iets mee te doen. Niet in het minst omdat veel mensen nog niet zo warm lopen voor virtuele werelden. Afgezien van world of warcraft dan.

    Erg interessante resultaten en goed om het een keer door te lezen!