In een vorige aflevering heb ik een overzicht gegeven van de extra mogelijkheden die matching kan bieden voor online recruitment.
En vandaag wil ik dan de zesdevan die mogelijkheden behandelen: Regelen van eigen zichtbaarheid.
Regelen van eigen zichtbaarheid
Een variant op de vorige mogelijkheid; Regelen van eigen toegankelijkheid. In dit geval kan de kandidaat volstrekt onzichtbaar zijn voor een werkgever. Omdat de kandidaat heeft aangegeven niet zichtbaar te willen zijn vanaf een bepaalde matchscore.
Hoe werkt dat dan?
Ik heb als kandidaat een profiel. Met wat ik kan (werkervaring, opleidingen, vaardigheden) en wat ik wil (functie, salaris, arbeidsvoorwaarden). En met dat profiel kan voor elke vacature dus ook een matchscore worden bepaald.
Dan zou het prettig zijn als ik ook kan aangeven dat ik alleen maar zichtbaar wil zijn voor werkgevers voor functies die voor meer dan bijv. 80% aansluiten op wat ik wil. Dus waarbij de eisen die ik heb voor 80% of meer aansluiten bij wat de vacature te bieden heeft.
Op basis van de matchscore kan dus bepaald worden of de werkgever van die vacature mijn profiel mag zien. En da’s wel zo handig.
Zo kan ik ik bijvoorbeeld mijn profiel op volledig onzichtbaar zetten als ik net in een nieuwe baan ben begonnen. Of op volledig zichtbaar zetten als ik net ben ontslagen.
Zo voorkom je ook meteen dat werkgevers voor jan doedel een kandidaat benaderen. Wel zo prettig toch?
Wat betekent dat dan?
Matching kan dus niet alleen ingezet worden om vraag en aanbod op een efficiente manier bij elkaar te brengen. Het kan er ook voor zorgen dat ik als kandidaat me volstrekt kan verbergen voor werkgevers/recruiters.
En als kandidaat zelf kan bepalen tot welk matchpercentage ik onzichtbaar wil zijn. En dat kan natuurlijk varieren. Tenslotte zijn er periodes dat ik actief op zoek ben en periodes dat ik niet zo nodig hoef.
Maar ik voorkom er op elk moment mee dat ik benaderd kan worden met aanbiedingen die mij niet interesseren. En dat werkgevers voor niets contact met mij proberen te zoeken