Online referral services in Nederland: Friendhunter

word of mouthVandaag alweer de laatste Nederlandse online referral service die ik met een kritisch bezoekje zal vereren: Friendhunter.

Hiervoor heb ik al Spotajob, Zubka en Usersix bezocht.

In een eerdere posting heb ik de eisen beschreven die ik aan een online referral service stel.

De homepage
En als eerste ook bij Friendhunter de homepage:

Homepage Friendhunter

De linkerkolom toont een aantal vacatures met natuurlijk de bonussen. Het middendeel is bedoeld voor werkgevers en referrers en aan de rechterkant kan ik zoeken naar vacatures.

Maar laat ik me maar eens gaan registeren als referrer.

Registratie
Ik hoef slechts een beperkt aantal gegevens in te vullen:

Registratie 

Hoewel ik niet begrijp waarom ik mijn geslacht zou moeten opgeven. Maar het wordt erger, want nadat ik op de link in de e-mail ter activering had geklikt kreeg ik het volgende te zien:

Mijn profiel

Ja, en dit is natuurlijk volstrekte onzin. Zowel mijn geslacht als mijn leeftijd zijn niet relevant voor Friendhunter. En alle andere informatie (zoals plaatsnaam,rekeningnummer, etc.) is pas van belang als ik eenmaal een bonus heb verdiend.

En wat doet het veld Burgerservicenummer daar?

Nee, Friendhunter wil veel teveel informatie van mij hebben. Die ik dan ook niet heb ingevuld.

Vacatures zoeken
Er zijn op dit moment 51 banen op Friendhunter, en dat is aanzienlijk minder dan bij Spotajob en vooral Zubka.

En vacatures zoeken is verwarrend op Friendhunter:

Vacatures zoeken

Rechts staat een zoekbox, en daaronder een link voor uitgebreid zoeken. En links staat Zoek op trefwoord. En het zijn blijkbaar verschillende zaken, maar ik kom er niet uit.

Via de Zoek op trefwoord hyperlink kan ik een e-mail alert en RSS feed aanmaken, maar deze zijn volgens mij uitsluitend voor alle vacatures. En waarom zitten dit soort opties uberhaupt zo diep verstopt?

Uitgebreid zoeken geeft wel de nodige relevante criteria te zien, en dat is in deze serie voor het eerst:

Uitgebreid zoeken

Ik kan na zoeken het zoekresultaat niet verfijnen; wel kan ik het resultaat op een aantal criteria sorteren.

Vacaturedetails
En eenmaal een vacature gevonden, dan zien de details er zo uit:

Vacaturedetails

Belangrijke kenmerken van de vacature bovenaan, en een uitgebreide beschrijving van bedrijf en functie. Rechts zijn een aantal iconen beschikaar.

Ik kan een vacature aan een kandidaat voorstellen en de vacature opslaan.

Kandidaten aanmelden
Ik kies ervoor om een vacature voor te stellen aan een kandidaat. En  dan krijg ik het volgende te zien:

Vacature aan kandidaat versturen

Eindelijk een online referral service die het mij de gelegenheid geeft mijn bestaande contacten te gebruiken. Als ik op het icon Add from my address book klik krijg ik het volgende te zien:

Pop-up adressen

Een Plaxo widget, waarmee ik dus mijn contacten kan uploaden. Zo hoort het dus. Gemak voor de referrer!

En verder hoef ik niet allerlei gegevens van de kandidaat op voorhand op te leveren; zoals met Spotajob en Zubka wel het geval is.

Het is echter niet zo dat ik een bepaalde vacature naar meerdere kandidaten kan sturen.

Conclusie
Friendhunter heeft als enige online referral service het gemak van de upload van bestaande contacten. Verder is er eindelijk een uitgebreide zoekfunctie aanwezig; hoewel het aantal vacatures te beperkt is om daar op dit moment voordeel van te hebben.

Het registratieproces is echter helemaal fout door het grote aantal gegevens wat vereist isen de e-mail en RSS feeds zijn veel te diep verstopt.

Volgende keer de eindconclusie na deze tocht langs vier (of eigenlijk drie, tenslotte is Usersix volstrekt vacatureloos) online referral services.

Geef een reactie

13 Comments
  • Arno Bouwens
    says:

    Altijd informatief om te zien hoe je concurrenten scherp beoordeeld worden in eerdere evaluaties. Maar pijnlijk om de vinger op de zere plek gelegd te krijgen over je eigen dienst 😉

    @Marc: Op de hoogte blijven van vacatures kun je ook zonder je aan te melden, hiervoor kies je een rss-feed van alle vacature. En het lijkt inderdaad alsof we heel veel gegevens vragen na de initiële aanmelding. Dit moeten we nog netter oplossen in de toekomst.

    @Jolande en Bart: in onze gesprekken met de belastingdienst is afgesproken dat noch de adverteerders, onze white label partners of wijzelf kunnen worden afgesproken voor een vermeend dienstverband met de netwerker. Hiervoor hebben we een constructie via een stichting Derdengelden opgezet, deze functioneert als een kassier: inkasseert geld van de adverteerder en keert uit naar de netwerker. Daarvoor verstrekken we de belastingdienst jaarlijks een overzicht van de bedragen die zijn overgemaakt naar de netwerkers. De identificatie van de netwerker kan op basis van de volledige naam met geboortedatum of bsn. De verantwoordelijkheid voor de afdracht van belastingen ligt echter bij de netwerker. Als burger (en ook netwerker) ben je verantwoordelijk voor een correcte aangifte van je inkomstenbelasting. En ‘verdiende’ premies vallen onder overige inkomsten waar je bij de aangifte belasting over afdraagt.

  • Jolande de Ruyter
    says:

    @ Bas.

    Ik heb de belastingdienst gebeld:
    Je vermoeden was wel juist: ’t heeft  wel met inkomen te maken…
    Uitbetalingen aan derden moeten   jaarlijks opgegeven worden aan de fiscus . Hiervoor moet het BSN vermeld worden; Het moet wel gecontroleerd zijn. En dat doe je dus niet door gebruikers simpel een nummer in te laten voeren.  Dus als na controle van de fiscus blijkt dat BSN en bijv. bankrek. niet aan dezelfde persoon toebehoren, heeft Friendhunter een probleem want zij hebben nl. controleplicht(geen bewaarplicht van bsn)…Ik denk dat ze beter een kopie kunnen vragen; op deze manier is het BSN ook beschermd tegen hackers.

  • Ronald
    says:

    <!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

    /* Style Definitions */
    table.MsoNormalTable
    {mso-style-name:Standaardtabel;
    mso-tstyle-rowband-size:0;
    mso-tstyle-colband-size:0;
    mso-style-noshow:yes;
    mso-style-parent:””;
    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
    mso-para-margin:0cm;
    mso-para-margin-bottom:.0001pt;
    mso-pagination:widow-orphan;
    font-size:10.0pt;
    font-family:”Times New Roman”;
    mso-ansi-language:#0400;
    mso-fareast-language:#0400;
    mso-bidi-language:#0400;}

    Ik had nog 1 vraagje over de Plaxo Wizard.
    Het is inderdaad een mooie service dat de gegevens van kandidaten kunnen worden ingelezen. Echter ben ik altijd een beetje huiverig als ik de naam Plaxo zie.Ik zie hen (oookal hebben ze al verscheidene malen aangegeven hun leven te beteren) als een van de grootste spampartijen van de wereld. Ben ik de enige die deze ervaring heeft?

  • Bas van de Haterd
    says:

    Ik heb wel een donkerbruin vermoeden waarom ze je BSN nodig hebben. Namelijk de belastingdienst. Als je een persoon geld wil uitkeren vind de belastingdienst dat doorgaans heel snel loon en om het als bonus uit te keren moet je toestemming hebben. Ik weet dat friendhunter die (op dit moment) heeft, maar ik vrees dat ze daarvoor wel je BSN moeten hebben. Tenminste, ik denk dat het daar aan ligt.

    Maar je hebt gelijk Marc, een profiel zou kort opgebouwd moeten kunnen worden. In stappen dus.

    Leeftijd zal komen omdat je boven de 18 moet zijn om in aanmerking te komen voor zo’n bonus, wederom, belastingdienst. Alleen dit uitleggen… Dat zou beter kunnen dus.

  • Jolande de Ruyter
    says:

    Ik zou, net als Marc, hier nooit registreren.
    Waarom niet?

    Ik moet informatie invullen die gebruikt kan worden voor identiteitsdiestal. Bovendien moet ik deze informatie invullen op een “niet beveiligde pagina” (te herkennen aan het slotje of “https” voor de URL). Het verzenden van deze informatie is dus niet beveiligd; lekker makkelijk voor hackers. Informatie klaar voor gebruik (herinneren jullie je de inbraak in de Monster-database nog?).

    Geef NOOIT je bsn af op websites, dit is een persoonlijk nummer; hiermee kun jij geidentificeerd worden. Ik vraag mij af wat de CBP hiervan vindt?  Misschien is het vragen om een bsn wel schending van privacy?? En met de combinatie van naam + bankrekeningnummer kan simpel je bankrekening geplunderd worden.

    Mensen zijn zich te weinig bewust van “cyber crime”: wie heeft zich wel eens afgevraagd wat er met uw gegevens gebeurt als u uw adresboek upload door uw ID plus wachtwoord in te voeren?  Als uw contacten  en uw ID plus wachtwoord worden opgeslagen kunnen anderen die toegang hebben tot de database ze nl. misbruiken.