Eduhub (g)een vergelijkingssite voor opleidingen en cursussen

Logotype Eduhub Vandaag is Eduhub officieel live gegaan. Eduhub? Wat is dat nu weer? Eduhub zegt dat het een vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen is.

En dat geheel van eigen bodem! Eduhub is namelijk het eigendom van Angry Monkey BV, en dat is weer het bedrijf van Ruben Timmermans, de usability specialist van Nederland. Dat laatste betekent natuurlijk dat ik met extra aandacht en nieuwsgierigheid richting Eduhub surf.

De homepage
En ik word niet teleurgesteld; want de homepage ziet er rustig, toegankelijk en zeer leesbaar uit:

Homepage Eduhub 

Het aanbod is in categorieën ingedeeld, en er is natuurlijk een categorie HR.

Klik:

HR opleidingen

Ook hier wordt het aanbod in categorieën getoond. Overigens onder een wat al te uitgebreide tekst over de categorie. Die daardoor niet veel gelezen zal worden…

En de categorie biedt helemaal niet over recruitment; laat staan over online recruitment. De opleidingsinstituten lopen flink achter, of het aanbod is nog niet volledig op Eduhub.

Als ik eens doorklik op een categorie zie ik het aanbod van de verschillende opleidingsinstituten, met aan de rechterkant een kort overzicht van de betreffende opleidingsinstituten:

Cursusaanbod

Nog steeds, prettig, overzichtelijk en goed leesbaar. Klik ik vervolgens op een specifieke opleiding dan krijg ik de details in beeld:

Cursus

Hier wordt het allemaal wat minder leesbaar; vooral de teksten onder de tabs Overzicht en Beschrijving zijn een letterbrij. Goed geformatteerde teksten van de oorspronkelijke site zijn blijkbaar zonder alinea breaks en andere lay-out kenmerken overgenomen.

Meerdere calls to action zijn duidelijk in beeld gebracht. Vreemd genoeg staat de voor het opleidingsinstituut belangrijkste call to action below the fold: Aanmelden voor de cursus.

En ik kan nergens vinden hoe de opleiding van deze aanbieder nou te vergelijken valt met vergelijkbare cursussen van andere aanbieders. En dat is op zijn zachtst gezegd nogal vreemd voor een vergelijkingssite!

Conclusie
Eduhub positioneert zichzelf als een vergelijkingssite. Het vandaag verschenen persbericht vergelijkt Eduhub zelfs met Kieskeurig. En dat terwijl Eduhub (op dit moment) toch echt geen vergelijkingssite is!

Eduhub is een vertical search engine voor opleidingen, trainingen en cursussen. En dan nog eens een hele fraaie en toegankelijke. En hoewel Eduhub een zeer fors aanbod heeft, zijn volgens mij lang niet alle aanbieders op de site aanwezig. Maar dat kan een kwestie van tijd zijn.

Geef een reactie

11 Comments
  • Paul van Oosterhout
    says:

    1 op 1 vergelijken is niet mogelijk omdat de opleidingen, itt bijvoorbeeld boeken,cds, computers en dvd niet een unieke productcode hebben. Kijk maar eens goed op kieskeurig overigens die kunnen ook niet helemaal 1 op 1 matchen volgens mij omdat ze bijvoorbeeld bij electronica niet matchen op SKU code. Het kan dus zijn dat je dezelfde laptop ziet met een ander werkgeheugen.

    Ik ben het het Ruben eens. Het is ook niet erg dat het niet kan vergelijken bij een opleiding maar ik denk dat het wel belangrijk is om ze naast elkaar te kunnen zetten, of ze kan selecteren en mailen.

    Als er op een gegeven moment reviews aan gekoppeld gaan worden en er een score bij komt heb je wel degelijk toegevoegde waarde denk ik.

  • Ruben Timmerman
    says:

    Ruben, interessant! Het domein is niet zo interessant uit politiek oogpunt: de ene opleider vindt dat ‘ie trainingen verkoopt, de ander wil het per se cursussen noemen, dus dan kun je beter een neutrale naam hebben 😉

    Neem anders via Eduhub even contact met me op, misschien kunnen we op een andere manier samenwerken.

  • Ruben @ Freep
    says:

    @Ruben met http://www.qreview.nl heb ik ooit een opzet gemaakt om te vergelijken op basis van klanttevredenheid. Een korte vragenlijst op basis van 4 dimensies. De input verzorgde vervolgens de variabele voor de vergelijking, naast natuurlijk de harde criteria als prijs, niveau enz. Werkte prima, alleen moet je data verzamelen. 
    Dat deed ik via de dienstverleners die een review systeem kregen en zichzelf konden benchmarken tegen concurrenten. Erg leuk alleen kwam Freep.nl er doorheen fietsen.
    Heb nog een database staan met 400 opleiders en het domein vergelijkopleidingen.nl interesse 😉

  • Ruben Timmerman
    says:

    Ja, “vergelijken” van trainingen kan niet zo makkelijk als bijvoorbeeld leningen of TV’s. Elke opleider bepaalt zijn eigen dimensies. Twee dingen die we wel kunnen en gaan doen zijn:

    – Filteren, a la Funda. Op prijs, afstand van je woonplaats, behandelde onderwerpen (we hebben nu 700 onderwerpen, door aanbieders zelf ingevoerd), lesduur, niveau etc.

    – Bewaren en naast elkaar zetten, ook vergelijkbaar met Funda.

  • Marc Drees
    says:

    @Chris:
    Ik heb niet zo 1-2-3 een goede vergelijkingsstructuur voor opleidingen, maar die zijn natuurlijk wel te verzinnen. En ik ben er van overtuigd dat ‘zoekers’ er heel erg blij van zouden worden als ze een objectieve vergelijking kunnen maken tussen de aanbieders.

    Wat onverlet laat dat Eduhub een heel fraai initiatief is.

  • Chris Stapper
    says:

    @Marc
    Goed stuk, leuk initiatief.
    Ik kan me ergens voorstellen dat je het vergelijken zelf moet doen (al is het dan niet echt een vergelijkingssite maar idd meer een vertical search engine). Anders zou er een soort op kernwoorden/eigenschappen gebaseerd vergelijkingssysteem moeten zijn. Lijkt me vrij lastig, maar zeer interessant.

    @Ruben
    Goede reactie! Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen van Eduhub. 50.000 opleidingen, dat wordt een hele klus, succes!

  • Ruben Timmerman
    says:

    Dank voor het leuke kritische stuk! De letterbrij verschilt nogal per aanbieder, zij kunnen dat namelijk zelf invoeren. Als je kijkt hoe het bij deze trainingen gaat, is het al een stuk leesbaarder:

    Wat betreft vergelijken, heb je gelijk. Het naast elkaar vergelijken van opleidingen kan nog niet, we hopen dit binnen twee weken te lanceren. In onze sector is dit 1-op-1 vergelijken echter niet zo belangrijk als bij bijv. Kieskeurig, want trainingen hebben nu eenmaal erg afwijkende eigenschappen. We verwachten (en zien) dat het vergelijken vooral een kwestie is van rustig orienteren en bij meerdere partijen info aanvragen. Pas daarna wordt de keuze gemaakt.

    Dit is ook de reden dat je niet direct via Eduhub kunt inschrijven: ik denk niet dat veel mensen dat willen. En opleiding boek je niet online, op thuiscursussen na wellicht.

    Dat we nog weinig recruitment hebben komt denk ik omdat er daarin minder opleidingen zijn. Maar, we hebben er pas 3200 en verwachten volgend jaar toch wel richting de 50.000 te gaan, er zijn nu eenmaal enorm veel trainingen…