Grote Nederlandse vacaturesites lijken zich te hebben gerealiseerd dat de wereld om hen heen is veranderd. En langzamerhand beginnen de resultaten van die realisatie te verschijnen.
Nationale Vacaturebank was de eerste die zich als ‘vernieuwer’ presenteerde. Met een fraaie, moderne interface maar verder weinig tot geen nieuws op het gebied van functionaliteit of gebruiksvriendelijkheid.
Maar er gebeurt natuurlijk meer; ook al is daarvan nog weinig zichtbaar. Een rondje langs de grotere vacaturesites maakt dat duidelijk.
Bouw- en verbouwplannen
Monsterboard is bezig met een fundamentele vernieuwbouw, als we Forrester moeten geloven. Begin van dit jaar onderging een deel van de site een facelift. Begin 2009 moet dat volgens planning worden opgevolgd door een verbetering/vernieuwing van de functionaliteit.
Totaljobs is ook bezig met en vernieuwingstraject. Althans, dat zijn de geruchten. De omvang van de vernieuwing is nog onbekend; evenals het tijdstip waarop deze aan de wereld getoond gaat worden.
JobTrack heeft een vernieuwingsslag achter de rug maar heeft enkele dagen geleden een mislukte poging gedaan om de nieuwe versie live te zetten. Dit zal echter binnen afzienbare tijd gebeuren.
Naast JobTrack heeft Wegener natuurlijk ook Spotajob gekocht en onder handen genomen, en zeer binnenkort zal er meer nieuws te melden zijn.
JobbingMall gaat vanaf 15 oktober als Careerbuilder door het leven; waarbij de site slechts van naam, logo en kleur lijkt te veranderen. Careerbuilder kan als grootste vacaturesite ter wereld toch geen genoegen nemen met een plaats in de achterhoede, dus ik verwacht hier nog wel andere ontwikkelingen binnen korte tijd.
VNU heeft naast Nationale Vacaturebank ook de nodige andere initiatieven. Allereerst is daar CompanyRating, een vergelijkingssite voor werkgevers. Verder komt mogelijk Jobadvisor op de markt, een online referral service op basis van Zubka.
Werk.nl ontbreekt in dit rijtje. Er staan, voor zover mij bekend, ook geen vernieuwingsplannen op de rol. Met de op handen zijnde integratie binnen UWV en de recente successen van UWV op IT-vlak hoeft hier voorlopig ook niet al teveel verwacht te worden.
Consequenties
Wat zijn nu de consequenties van al deze veranderingen en vernieuwingen? Dat is op zich moeilijk te voorspellen.
Het enig wat overduidelijk is, is dat vacaturesites een steeds lager rendement laten zien. En dat terwijl de kosten voor hun dienstverlening blijven stijgen. Deze combinatie noodzaakt de sites met meer te komen dan een paar cosmetische ingrepen.
De tsunami aan sociale media en de daarmee samenhangende hype maakt het alleen al uit defensieve optiek noodzakelijk om gebruikers meer te involveren. Feitelijk laten alleen Wegener en VNU met hun aanpalende initiatieven zien dat ze dit hebben begrepen.
‘Klassieke’ vacaturesites zijn niet langer toereikend. Een lik verf zal hier natuurlijk geen verandering in brengen. Nationale Vacaturebank en vooral JobbingMall/Careerbuilder laten zien hoe het niet moet.
Het wordt dus interessant om te zien waar JobTrack, Totaljobs en vooral Monsterboard mee op de proppen gaan komen. De komende maanden worden zeer interessant.
Marc Drees
says:@Maarten:
😉
En nou maar wachten tot een grote vacaturesite hierop reageert…
Als je afgestoft moet worden, bel dan even
Maarten Dullaert
says:Beste Geert-Jan en NIenke,
Misschien kan ik jou en Nienke helpen met cijfers van de niche site http://www.logistiek.nl/vacatures. Hierbij de actuele cijfers van 1-9 tm 1-11-2008:
253x is er een vacature geplaatst
127.988x is een vacature bekeken
354x is direct gesolliciteerd
1,4 sollicitatieratio
Dit alles bij een gemiddelde prijs van € 100,- per geplaatste vacature.
Graag benchmark ik deze gegevens met de logistieke functies bij Monsterboard, Intermediair en Nationale vacaturebank.
Kan iemand helpen?
Â
Geert-Jan
says:@ Nienke,
ik vind je verhaal logisch, sterker nog ik geloof het ook, MAAR ik wil graag het bewijs zien. Gewoon feiten. x-aantal sollicitaties en de kosten daaraan verbonden versus die van een vacaturebank. Dat maakt je verhaal nog veel sterker.
Nienke Smit
says:@ Geert-Jan, ik zie dat ik je oproep gemist heb voor onderbouwde cases. Bedoel je nu serieus dat ik moet gaan bewijzen dat een site voor bijv. Actuarissen met 170 actuariële vacatures beter scoort dan een site als Monsterboard (met 23 actuariële vacatures waarvan de helft anoniem via een bemiddelingsorganisatie)? Waar zou jij gaan kijken Geert-Jan, als je actuaris was? Ik ben geen actuaris maar deze kansberekening durf ik nog wel aan.
Het enige terrein waar generieke banken nog wel kunnen scoren, is in de startershoek. Maar dat is ook logisch, tenslotte kom je pas in een niche nadat je een (eerste of vervolg) keuze gemaakt hebt.
Jolande de Ruyter
says:Monster licht een tipje van de sluier op:
https://www.ere.net/2008/10/31/monster-creates-expo-buzz-over-its-coming-user-centric-launch/
Geert-Jan Waasdorp
says:een suggestie mijnerzijds…. zullen we het eens onderbouwen met cijfers? Wat is het rendement van vacature A op een generieke vacaturesite (aantal views, doorclicks, sollicitaties (en aannames) afgezet tegen kosten) versus dezelfde vacature op een niche-site. Ik kan namelijk minstens zoveel voorbeelden geven van die keren dat een generieke site beter scoorde dan een niche-site en visa versa.
By the way…. het medium zorgt slechts voor bereik. De vacaturetekst zorgt voor de conversie. ongeacht of dit een niche-site of een generieke site is. Hoe goed het medium ook zal zijn…. een slechte tekst scoort nooit.
Maar… ik nodig Nienke en andere van harte uit om hun waarnemingen eens concreet met onderbouwde cases te maken. Laten we eens – voorzichtig – met 5 voorbeelden beginnen.
Marc Drees
says:@Sandra:
Werk.nl? Weet je het zeker?? En zo ja, wat zijn ze dan aan het doen? Cosmetisch of functioneel?
Sandra
says:Zowel Monsterboard als Werk.nl zijn op dit moment bezig de website aan te passen. Ben benieuwd!
Bas van de Haterd
says:Maar ze heeft wel gelijk, hoor ik tenminste van veel van mijn klanten.
Marc Drees
says:@Nienke,
Ik had deze reactie van jou al verwacht!
Nienke Smit
says:@Marc, helder verhaal, kleine nuancering, ´Het enig wat overduidelijk is, is dat vacaturesites een steeds lager rendement laten zien´, geldt met name voor de grote, algemene vacaturebanken. Nichesites laten juist een steeds hoger rendement zien in de vorm van vacaturevervullingen. En waarschijnlijk zijn dit, om allerlei redenen, communicerende vaten.