Bedrijven die door de kredietcrisis de broekriem wel heel strak moeten aantrekken, kiezen er steeds vaker voor om werknemers via beoordelingsgesprekken te ontslaan. Dat zegt Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat en initiatiefnemer van ontslag.nl. Basti Baroncini, noteerde het één en ander op.
Van Gelderen: ‘Ik schat dat ik de afgelopen maanden al enkele tientallen keren verhalen heb gehoord van mensen die het vermoeden hadden dat slecht functioneren niet de enige reden voor het ontslag zou zijn. P&O’ers die ik spreek, bevestigen deze verhalen. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met dit soort verhalen, maar de hoeveelheid ervan heb ik nog nooit meegemaakt.’
Maar wie ontsla je? Degene die als laatste is binnengekomen? Wat nu als juist hij of zij een onmisbare aanwinst is voor het bedrijf? Kantinejuf Jenny, die al jaren trouw gehaktballetjes maakt op woensdag, maar wel aan de trage kant is?
Werknemers die altijd goed hebben gedaan, hebben in principe niet heel veel te vrezen, stelt van Gelderen. Let wel op als je in beoordelingsgespreken een flinke share aan kritiek hebt gekregen. En wanneer je baas je al een week of twee ontwijkt. En je niet meer betrokken wordt bij groepsmail. Doe even extra je best en druk die snor!
Floor Drees
says:@Simon
Goede opmerking!
Simon Asselbergs
says:Tsja, je zult maar een prima medewerker zijn die altijd loyaal was, samenwerkte andere mensen versterkte en met een grijns doorwerkte waneer nodig. En dan je afdeling sluit en daar sta je, op straat. Zag je het aankomen? Lullig, maar dat zijn de mensen die de meeste kans hebben weer een baan te vinden, nu de crisis nog nauwelijks onze economie in zijn greep heeft.
Pas echt lullig is het voor de mensen die echt moeilijk te krijgen zijn en waar voor de credietcrisis een grote vraag was. Dat zijn de mensen die nog even niets horen. De baas is misschien zo naief te denken dat de crisis overwaait. Als dat vervolgens niet zo blijkt te lopen moeten die mensen op een nog ergere arbeidsmarkt eruit.
Traag denken, wazige praatjes, ruis, onrust en politiek gedraai binnen grote bureaucratische organisaties.
Ben ik even blij dat ik zzp-er ben. De risico’s zijn in ieder geval dan wel zo tastbaar.
Simon Asselbergs
says:Was toch aardig ingeschat in 2008 😉
Cees
says:@Marc
We zullen zien.
Marc Drees
says:@Cees:
Ik vraag me sterk af of er een arbeidsmarkt komt waar de werknemer het niet meer voor het zeggen heeft. Demografie en structurele krapte in een aantal beroepsgroepen laten nog voldoende zeggingskracht over voor de werknemer. Zij het niet in alle takken van sport.
Cees
says:Ben wel benieuwd hoe generatie Y gaat reageren op een markt waarin de werknemer het niet meer voor het zeggen heeft.
Marcel
says:@Floor
Ik stel voor om het idee te copieren en de bezoekers te laten kiezen uit de meest onzinnige reacties.
De ‘winnaar’ krijgt dan een ip-ban
Floor Drees
says:@Marcel
Tsja. En bedankt voor de link. Ik ga eens kijken.
Marcel
says:Leuke discussie, die reacties hoor….anyway, onze zuiderburen hebben een effectievere oplossing:
http://www.youchoosewefire.be
Floor Drees
says:Keees is geen naam.
Keees
says:Opnoteren is geen woord.