Ministeries zijn populair. Want na Defensie (42), Justitie (30) is vandaag Rijkswaterstaat aan de beurt. Toegegeven het is een onderdeel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat; maar toch.
De eisen aan de wervingssite van een populaire werkgever zijn hoger dan die van minder bekende werkgevers. Als deze populaire werkgevers zich tenminste rekenschap geven van de impact van hun wervingssite.
De homepage
Dit is de manier waarop Rijkswaterstaat zich toont:
Nou, da’s duidelijk: Werken bij RWS staat netjes in de global navigation. En dat geeft toegang tot de wervingssite van Rijkswaterstaat:
Nou, aan informatie geen gebrek. Een enorme waslijst aan keuzes aan de linkerkant. En voor wie nog niet voldoende heeft zijn er ook nog eens een aantal extra mogelijkheden aan de rechterkant. Tot en met het Jaarverslag 2007 aan toe. Hier kan je heel wat tijd verliezen.
Informatie
In het onderdeel Wie ben jij? wordt verteld naar wat voor type medewerker Rijkswaterstaat op zoek is. En is die informatie nog niet genoeg dan kan je daar ook nog eens een artikel uit het interne personeelsblad downloaden. Waar in nog veel meer detail wordt ingegaan op het karakter van de organisatie.
Een aardig ander onderdeel is Veelvoorkomende functies. Daarop geklikt wordt een submenu met een aantal functies getoond en tevens wordt kort elke functie toegelicht. Daarnaast kan je op de verschillende functies doorklikken. En dan krijg je dit te zien:
Hier wordt dus meer verteld over de functie; maar helaas is er geen interactiviteit. Oftewel iets van een video waarbij zo’n senior inkoopadviseur ook nog iets verteld over de functie.
Aan de rechtertkant staat wel Zie ook: Erik Keehnen: senior adviseur inkoop maar dat is stom genoeg geen hyperlink. Dus moet je zelf maar uitvogelen dat je hiervoor op de link Medewerkers aan het woord (in de linkernavigatie) moet klikken. Onhandig en vermijdbaar. Waar je vervolgens ook nog eens Erik Keehnen niet kan vinden…. Heel slordig.
Overigens is het onderdeel Medewerkers aan het woord wel goed opgezet:
En bijzonder uitgebreid. Want elke persoon licht aan de hand van tien onderwerpen (en 10 korte video’s) zijn of haar functie toe. De 10 onderwerpen staan aan de rechterkant; en wat er wordt verteld kan ook in tekst worden nagelezen.
In het onderdeel Solliciteren wordt duidelijk uitgelegd hoe de procedure verloopt en hoe je een open sollicitatie kan versturen. Netjes.
Nou, ik heb de smaak in voldoende te pakken; ik ga maar eens solliciteren!
Sollicitatie
Ik kies voor de functie Senior adviseur veiligheid Infrastructuur (RWS-PP-BD-125). Ik word altijd weer droevig van de enorme lappen letters en cijfers die het interne vacaturenummer uitmaken. Denkt Rijkswaterstaat nou werkelijk dat ze werkzoekers hiermee een plezier doet?
En ook de functie-omschrijving is gigantisch lang. Niet om doorheen te komen. Maar ik kan online solliciteren. En als ik daarvoor kies krijg ik dit te zien:
Zie je het! Rechts! Ik wordt na 20 minuten eruit gesodemieterd om veiligheidsoverwegingen… En ik ben dan ook nog eventueel ingevoerde gegevens kwijt. Wat een idiotie! Welke nerd heeft hier aan de site mogen sleutelen? Volstrekte bagger.
En het online solliciteren is een drama. Want het betekent het online invullen van een volledig CV en een sollicitatiebrief. Wat een gedoe. Wel prettig is het volgende:
Uitgebreide feedback en de mogelijkheid om een kopie van de sollicitatie te ontvangen. Dat is functionaliteit die ik veel te weinig tegenkom!
En wat te denken als ik op de knop Verzend sollicitatie heb geklikt:
Nou, wat dacht je hiervan. Feedback, keuzes; wat wil je nog meer. Een toppertje! Overigens denk ik dat ik hiermee ook geen e-mail response op de sollicitatie hoef te verwachten. Hier is alles al gezegd. En da’s toch wel jammer.
De e-mail
En inderdaad, een e-mail als response op mijn solliciatie zit er niet in. Of wel? Ik weet niet goed wat ik van deze e-mail moet maken:
Dit zou dus de kopie van mijn online sollicatie moeten zijn; maar dat zegt het nergens. En da’s toch behoorlijk verwarrend. En wat te denken van de onderste regel. Een hyperlink naar een uitgebreide disclaimer? Waar is de korte disclaimer? En waarom een disclaimer? Volstrekt krankzinnig.
Conclusie
Nou; zeker geen slechte site, al zitten er wel wat minpuntjes aan. Alleen het sollicitatieproces is veel te uitgebreid en de e-mail is bizar.
Jochem Beltman
says:Best wel een gedoe om te solliciteren zeg!
Bij Imtech is dat toch wel wat makkelijker!