Sinds enige tijd gebruik ik CopyGator, een site die in de gaten houdt of andere sites content van RecruitmentMatters gebruiken zonder een passende verwijzing naar de originele content.
En hoewel deze service volgens mij niet volledig dekkend is, krijg ik toch heel fraaie resultaten te zien. Voor niets, en met slechts een minimale initiële inspanning.
Het enige wat je namelijk hoeft te doen is de feed van je weblog bij CopyGator op te geven. En de site doet de rest.
En ik krijg via CopyGator inzicht in welke site eventueel ongepast content hebben ‘geleend’ van RecruitmentMatters. Zoals onderstaande situatie aantoont:
Mogelijk heeft de site Messengerlive.org dus content overgenomen. Door op de link Compare te klikken krijg ik vervolgens dit te zien:
En verdomd, het gaat inderdaad om hetzelfde artikel. Wat overigens slechts voor een klein deel op de site van de kopieerder staat:
Wat een of andere robot site is die overal maar content vandaan graait. Dus daar schiet ik niet zoveel mee op.
Maar het gaat om het principe; CopyGator heeft tenslotte deze overeenkomst gevonden ondanks het feit dat slechts een klein deel van de posting was overgenomen. En dat vind ik toch een indrukwekkende prestatie.
En misschien wel een tooltje wat voor anderen als een handige aanvulling in de gereedschapskist past…
Marc Drees
says:@Roberta:
Dit is een veel voorkomende vorm van ‘lenen’ en in dit geval een wel zeer slordige. Voor iedereen die de verschillen wil zoeken tussen de disclaimer van de Telegraag en die van Temperament; hier de disclaimer van de Telegraaf.
Roberta
says:Het is alweer even terug dat ik de CopyGator posting van Marc las. Het lezen van de disclamer https://www.temperament.es/disclaimer.html bracht de posting evenwel onmiddelijk terug in mijn herinnering, als een CopyGator in mijn grijze massa. Deze uitgever maakt het wel heel erg bont!
Naast jatten en onsecuur veranderen van bedrijfsnamen doet overigens ook de title van het document mij vermoeden dat er hier wel erg gemakkelijk met rechten wordt omgesprongen.
Marc Drees
says:@Chris:
Geen idee! Met een virtuele zwarte ebbenhouten knuppel langsgaan is ook niet erg effectief…
Chris Stapper
says:Ze kennen elkaar (lang leve LinkedIn), dus het is vast loos alarm. Blij dat ik alles eerst even ben gaan nalopen. Ik wacht nog even reactie af van de oorspronkelijke schrijver.
Moeilijk wat ik anders zou doen. Het bewuste weblog aanschrijven? Of degene die de content kopieert?
Marc Drees
says:@Chris:
Nou, laat de afloop maar eens horen.
Chris Stapper
says:Het lijkt er op dat iemand een artikel van Expand ongevraagd heeft gekopieerd, zonder bronvermelding. Even de oorspronkelijke schrijver aanspreken. En als het ongevraagd gebeurd is mag ik een paar mooie mailtjes gaan versturen.
Ik had ergens niet verwacht dat het echt zou gebeuren.
Jolande de Ruyter
says:Deze is leuk: als mensen jouw content kopieeren, krijgen ze er ongewild een linkje naar jouw site bij :
https://www.tynt.com/
Marc Drees
says:@Chris:
In het voorbeeld wat ik in het artikel geef heeft het weinig zin om de site te benaderen. Het is tenslotte een robot die overal en nergens maar wat vandaan plukt.
Is er echter sprake van plagiaat zonder zich te houden aan de Creative Commons licentie en gebeurt dat op een echte site dan zal ik zeker actie ondernemen.
Chris Stapper
says:@Marc
Maar wat doe je? Benader je de site? Of alleen als het vaker gebeurt? Of onderneem je geen actie?
Marc Drees
says:@Chris:
Als een (deel van een) artikel door een andere site wordt overgenomen. In mijn voorbeeld is er sprake van het eerste deel van mijn artikel over zoekmachines wat is overgenomen; wat in CopyGator ook blijkt uit de mate van overeenkomst die is geconstateerd.
Chris Stapper
says:Met mailen bedoelde ik dus plaatsen.
Marc, vraagje: wat doe jij als iemand je content overneemt?
Chris Stapper
says:Dank voor het mailen Marc! Daar ga ik zeker iets mee doen bij Expand.
Artikel
says:Momenteel gebruik ik nog copyscape premium. Niet gratis, maar de batchcontrol is zeer handig. Ik ga deze site een goed bekijken. Ik twijfel alleen of hij ook zo strikt is als copyscape
Thomas
says:Zou leuk zijn als je dit ook met je SN profielen kunt doen. Ik zie regelmatig dat vrije tekst onderdelen op bijvoorbeeld linkedin gekopieerd worden.
Ik als hardwerkende social networker zou uiteraard graag voorkomen dat mijn pennenvruchten worden misbruikt.