Het Centraal Plan Bureau (CPB) probeert de toekomst te voorspellen. Wat in roerige tijden volstrekt zinloos blijkt te zijn. Want binnen een half jaar tijd zijn we van een economsiche groei van 1,25% (volgens CPB) voor 2009 naar een economische krimp van 3,5% (alweer volgens CPB) gegaan.
Een verschil van bijna 5%! Daar zit je dan als CPB met al je miljoenen kostende modellen… Op de schroothoop. Want alleen in roerige tijden is een accurate voorspelling natuurlijk echt waardevol
De rest van de tijd dobber je een beetje mee op de golven. Maar die tsunami wil je toch graag wel van te voren gemeld krijgen. Niet dus. Althans niet via het CPB.
Toch is het vreemd dat er blijkbaar onder economen een soort collectieve doofheid bestaat die nadrukkelijk negatieve signalen sinds 2007 weet te negeren. Om vervolgens vol verbazing te constateren dat de economie ongekend rap in elkaar dondert.
Afijn, het zal blijkbaar niet beter kunnen. Maar ik heb mijn twijfels.
Oh ja, ik zou het bijna vergeten. Het CPB kwam ook nog even met wat cijfers over de werkgelegenheid. Of liever gezegd over de werkloosheid. En wat verwacht het CPB?:
- In 2009 stijgt de werkloosheid tot 5,5% (4,0%)
- In 2010 stijgt de werkloosheid tot 8,75% (6,5%)
Tussen haakjes staan de voorspellingen van CPB een half jaar geleden…
Afijn, de stormbal is dus gehesen, ook al is de storm allang in volle kracht aan land gekomen. Lang leve het CPB
bastiaan
says:correctie **160– euro maandelijks– over een –jaar
bastiaan
says:correctie **160 euro maandelijks over een jaar
bastiaan
says:Je word helemaal strontziek over die kredietcrisis,
een aantal mannetjes die tegen de storm in heeft belegt, terwijl de beurzen al jarenlang dalen, pensioenmaatschappij ziet zijn 400 miljard vermogen verdampen naar 40 miljard, van het rendement moeten ze (a 6-10% per jaar) de huidige groep pensioennemers betalen, dit voorbeeld: ze hadden beter niet kunnen beleggen in aandelen etc. omdat dit volatiel is, daarnaast wat als die zg crisis niet was ontstaan? Een oplopende olieprijs, waarvan de helft zeker van de olie gewoon uit de grond spuit als water, en alleen maar een afsluiter nodig heeft, dit is kapitaalleegloop, geld als water..(voor de oliemaatschappij) dat kon toch niet goedgaan.
Een gemiddelde Nederlander… de energieprijs is weer stabiel(geen verdubbeling energiekosten wonen)
40 liter brandstof aan de pomp wekelijks bespaard al bijna 1/3 nu voor autorijders.. (besparing circa 80 Euro)
Loon is iets omhoog gegaan (80 euro).
Zou dus die crisis die men noemt niet zich voorgedaan hebben… dan was ik dus 160 euro als autorijder en energieverbruiker over een jaar meer moeten betalen..(hogere olie/energie is hoger transportkosten maar is ook hogere prijs voor primaire behoeften, ook eten en ander duurzame goederen). (maar denk ook aan hogere prijs van vliegtickets (een ticket van 1000 euro zou dan 1500 euro kosten)
Als autorijder met hogere prijzen zou je gaan zoeken naar duurzamer rijden dan, langere afschrijving van een auto, ga mij nu niet vertellen dat men minder auto’s verkoopt door de zg kredietcrisis.
Pure onzin dus en al die negativiteit.
Het is echter wel zo dat wij mensen met zijn allen met minder geld vaak meer doen dan 20 jaar terug, dit komt o.a. door automatisering maar o.a. voornamelijk belangrijk deel door internet.
Lees ik dat de arbeidsparticipatie in 2008 nog eens met 1% is gestegen, loopt er toch iets scheef met al die rare en en volkomen onzinberichten. Vele banken hebben nu eenmaal lopen prutsen, de zg experts, een enkele bank blijft het nog steeds goed doen met zijn boeren verstand, zoals dat 20-30 jaar eerder ook door ander financiele instellingen werd gedaan.
Socialisereing van personen verliep vroeger 20 jaar terug veelal via werk, nu loopt een groot deel ook via o.a. Internet tecnologie, er vindt dus een verschuiving plaats. Nu is het vaak dat iemand ziek word, domweg ontslagen wordt en zijn of haar koophuis uitmoet, terwijk in het verleden mensne met een hernia of psychisch probleem voorgoed verdwenen in de ziektewet.
DAt maakt op zich niet uit zolang mensen maar geld kunnen blijven uitgeven, het vervelende is dat mensen tegenwoordig met minder geld meer kunnen of moeten doen, dan20 jaar eerder toen naar verhouding mensen meer geld konden besteden.
martijn betgem
says:Ik heb soms de indruk dat het CPB teveel naar de pijpen danst van Den Haag en dat er daardoor voor Den Haag bruikbare cijfertjes ontstaan.
BB
says:Heey Marc, vrije dag?