Zapoint komt met nieuwe, zinloze features

image Eind augustus schreef ik over een personal branding site genaamd Zapoint. Die als unique selling point hun Lifechart 2.0 aan het pushen waren. Een volstrekt waardeloze grafiek die je pas na uren invulwerk zou kunnen zien.

Ik had eerlijk gezegd verwacht dat deze site al halverwege de Deathpool was, maar gisteren kreeg ik onverwacht een mailtje van Zapoint. Waarin trots werd gemeld dat er allerlei nieuwe features aan de site waren toegevoegd.

En dat waren nogal ‘indrukwekkende’ nieuwe features:

E-mail Zapoint: nieuwe features

Waar halen ze het toch vandaan?

Maar het leek me zinvol Zapoint toch nog eens te checken; tenslotte boden ze als één van de weinige personal branding sites een automatische upload van een Linkedin profiel. Een upload die het in ieder geval bij mij overigens niet deed…

Blijkbaar was ik niet de enige, want die automatische upload is verdwenen. In plaats daarvan biedt Zapoint nu een CV-extractie functie. Oftewel mijn CV als Word document uploaden en na enige magische seconden zie ik alle informatie uit mijn CV keurig in mijn Zapoint profiel terug.

Tot zover de theorie… Want dit gebeurt er in werkelijkheid:

Foutmeldingen Zapoint Hij is fijn….

Van de 5 werkervaringen en 1 opleiding die ik in mijn sterk vereenvoudigde CV had opgenomen zijn 6 werkervaringen gemaakt die ik ook nog eens allemaal moet gaan bijwerken dankzij Zapoint…

En tijdens dat bijwerken blijkt dat er ook nog eens van alles verkeerd is gegaan met de extractie. Zoals functienamen die als bedrijfsnaam zijn gezien; vaardigheden die in de functie omschrijving zijn opgenomen waar ze niet thuishoren, etc.

Ik ben meer tijd kwijt met het uploaden van mijn CV en het corrigeren van het extractieproces dan het handmatig van scratch invoeren mijn mijn profiel.

Met andere woorden, bij Zapoint kom ik van de regen in de drup. Van (geen) Linkedin profiel uploaden tot mijn CV (niet) automatisch laten extraheren. Hoera…

Het enige voordeel is dat ik nu meteen mijn Lifechart kan zien. En die ziet er zo uit:

Zapoint: LifechartNou, daar word ik ook niet vrolijk van. Sinds 2000 is het volgens Zapoint slechts downhill gegaan met mijn professionele carriere. Dat kon ik er nog wel bij hebben na alle doemberichten van CPB. Blijkbaar wordt self-employed niet hoog ingeschat door Zapoint. Ik zit op dit moment zelfs onder mijn startniveau: Cobol-krasser…

Conclusie
Zapoint heeft volstrekt overbodige features toegevoegd waar ze beter energie, tijd en geld had kunnen steken in het op orde krijgen van het kernproces: hoe kan een gebruiker met een minimale inspanning een rijk profiel realiseren.

Maar nee, Zapoint heeft gekozen voor spiegeltjes en kraaltjes. En laat daarmee zien haar prioriteiten niet op orde te hebben. En dat voorspelt weinig goeds voor de toekomst van deze me-too personal branding site. Wat zich ook toont in een kleine vergelijking tussen drie van dit soort sites:

Compete.com: Vergelijking VisualCV, NotchUp en ZapointSlechts VisualCV lijkt een kans op overleven te hebben. Zapoint moet de lokroep van de Deathpool al hebben gehoord… Net als NotchUp overigens.

Geef een antwoord

1 Comment