Jawel, sinds eind januari hebben we er weer een vertical search engine bij; Jobservant. En dit is er weer eentje van de armzalige categorie.
De site zit weliswaar fatsoenlijk in elkaar, maar er is geen enkele toegevoegde waarde te ontdekken ten opzichte van het bestaande aanbod. En in vergelijking met de recent gelanceerde vertical Zoekmijnbaan is Jobservant zelfs volstekt overbodig te noemen.
Homepage
Dit is hoe de homepage er uit ziet:
Niet bepaald een presentatie waar je als werkzoeker veel wijzer van wordt. Het aantal zoekcriteria is buitengewoon beperkt; de informatie over de vacature is nihil, er is geen facet search en het is niet mogelijk om het zoekresultaat te verfijnen of grover te maken.
Met andere woorden; Jobservant is een site uit de oude doos.
Natuurlijk is de eigenaar, Servan Huegen, een andere mening toegedaan. Waarbij het er niet op lijkt dat de goede man een diepe kennis van en ervaring met online recruitment heeft. Wat vooral blijkt uit het volgende persbericht, wat Huegen op de eigen site heeft gezet:
- Het doorspitten van verschillende vacaturesites is een tijdrovende klus. De nieuwe website www.jobservant.nl maakt het werkzoekenden een stuk makkelijker
- Indien gewenst kan de werkzoekende zich aanmelden voor de gratis e-mail service en de resultaten direct, dagelijks of wekelijks ontvangen. "De tijdwinst is ongekend" […]. "Je hoeft niet meer regelmatig vacatures te zoeken. De vacatures vinden jou!"
Het lijkt er een beetje op alsof Huegen uit de Steentijd naar het heden is getransporteerd om de wonderen van het wiel aan te prijzen… Ik kan in ieder geval een meewarige lach een een langdurige geeuw niet onderdrukken.
De site wordt overigens geexploiteerd door Servan Huegen Consultancy; de eenmanszaak van Servan Huegen.
Servan Huegen
says:@Bas: Tnx! 🙂
Bas van de Haterd
says:@Servan: de eerste stap heb je al gezet: je volgt en leest de social media en gaat in gesprek. Daarvoor moet je al meteen een compliment krijgen.
Verder denk ik dat er zeker wel mogelijkheden zijn voor verticals en juist als ze geen Google heten. Google zal altijd te generiek zijn en nooit Nederland voldoende prioriteit kunnen geven om hier iets perfects op te maken. Ruimte is er, maar het moet wel goed ingevuld worden en dat lukt niet op een shoe string budget.
Servan Huegen
says:@Marc, Ondanks dat het even slikken was toch bedankt voor de opmerkingen. Ik zal niet ontkennen dat we een start-up zijn en nog veel moeten leren. We extraheren de voor ons interessante opmerkingen en gaan hiermee aan de slag.
Cees
says:@Marc, ik ken je motivatie, ik lees al een tijdje mee.
“Een groeiend aantal verticals heeft natuurlijk geen enkele relatie met de behoefte”.
Ben ik niet met je eens. Waarom zou iemand, wie dan ook, op 10 plaatsen willen zoeken als je het ook met 1 plek afkan? En Google is hierin natuurlijk uitstekend, maar niet gespecialiseerd op vacaturen.
“Het volledig ontbreken van een marketing budget en een lage Pagerank maakt dat vertical search engines in overgrote meerderheid ook volledig onzichtbaar zijn voor de werkzoeker”
Helaas is dit maar al te waar, mijn inziens is het echter een kwestie van tijd totdat een ‘echte’ partij, anders dan eenmanszaakjes van dit concept een succes maakt.
Marc Drees
says:@Cees:
Een vertical voegt weinig toe aan het landschap, tenzij die vertical Google zou heten. En voor de motivaties die ik daarvoor heb gegeven moet je effe zoeken op RecruitmentMatters.
Een groeiend aantal verticals heeft natuurlijk geen enkele relatie met de behoefte; maar vooral met het relatieve gemak en de lage kosten waarmee een vertical search engine kan worden opgezet. En het opportunisme van degenen die een vertical search opzetten om een graantje mee te pikken.
Het volledig ontbreken van een marketing budget en een lage Pagerank maakt dat vertical search engines in overgrote meerderheid ook volledig onzichtbaar zijn voor de werkzoeker. En dat is misschien ook wel het beste.
Cees
says:Tsja,
Weet je wat ik wel interessant vind Mark?
Naar jouw mening voegen verticals weinig toe aan vacature land, maar gezien het grote aantal dat uit de grond springt is er wel degelijk een behoefte voor. Nu vult de ene site dit beter in dan de andere, ben ik helemaal met je eens. Het fundament blijft volgens mij wel overeind. Vanuit een werkzoeken perspectief is het verschrikkelijk onhandig om 100 vacature sites te moeten afzoeken.