Favoriete werkgevers: ASML

Beker 25e plaats Een hard core technologie bedrijf en een populaire werkgever: ASML. Op nummer 25 en daarmee halverwege de lijst van favoriete werkgevers.

De eisen aan de wervingssite van een populaire werkgever zijn hoger dan die van minder bekende werkgevers. Als deze populaire werkgevers zich tenminste rekenschap geven van de impact van hun wervingssite.

De homepage
En zo ziet de homepage van ASML er uit:

ASML: Homepage En in de global navigation staat het luid en duidelijk: Careers. En dat is waar we dus naar toe gaan:

Homepage wervingssite ASML

Nou, aan informatie geen gebrek, en zo te zien ook met de nodige interactiviteit.

Verschillen met het verleden
En ik tref een oude bekende aan, als ik bij het onderdeel Facts and figures op de link Read more klik:

ASML: schaapachtig lachen

Die rakker ben ik eerder tegen gekomen: Een meewarig lachende man met een licht debiele uitdrukking in de ogen en een douchemuts op. Gelukkig is hij niet langer op elke pagina te vinden; want ik weet nog dat ik daar redelijk nerveus van werd.

Wat ook van de site is verdwenen? Het onderdeel Weblogs. Bij mijn eerdere bezoek aan ASML gaf ik hier nog hoog van op:

De eerste werkgever die medewerkers regelmatig laat bloggen over hun ervaringen bij ASML. En hoewel de aantallen medewerkers en de frequentie van de blog entries misschien wat beperkt is toont het in ieder geval enige vooruitstrevendheid in het gebruik van Internet als wervingskanaal.

Niet dus… Want er is geen weblog meer te vinden. Ja, het lijkt allemaal leuk, maar er is toch een zekere passie nodig om met regelmaat te schrijven…

Informatie
Maar er is ontzettend veel informatie te vinden op deze site. Hier kan je wel een tijdje mee zoet zijn. Hoewel de meeste informatie jammer genoeg statisch is zijn er wel enkele interactieve elementen te vinden.

Maar die zitten weer verstopt achter een gigantische disclaimer:ASM: DisclaimerAls ik zo’n tekst zie durf ik al amper door te klikken. De lol is er wel meteen vanaf.

Helaas zijn de testimonials van medewerkers weer uitsluitend tekst en daardoor buitengewoon saai. Kans gemist om hier wat interactiefs van te maken; wat ik toch wel eigenlijk had verwacht van een technologie bedrijf…

Wel weer prettig zijn de smoelen van de recruiters, in dit geval twee:

ASML: Recruiters

Wat dan weer ongelofelijk sullig is; bij de recruiter wordt een e-mail adres getoond, bij de manager niet… Terwijl het e-mail adres wel heel erg makkelijk kan worden afgeleid uit de structuur van het e-mail adres van de recruiter.

En ik lees er uit dat ASML sterk hierarchisch is. De vraag is of ze dit ook willen uitstralen.

De sollicitatie
Maar ik ga toch maar solliciteren; hoewel dat de vorige keer bepaald geen pretje was. En wat zie ik bij het zoekscherm:

Detail zoekschermDe Clear knop (voor wie is die knop toch?) staat voor de Go ( waarom niet Search) knop en is ook nog eens groter. Wat gebeurt er dus? Ik klik op de Clear knop en denk dat er niets gebeurt. Dus klik ik een paar keer op de Clear knop… Tja, een chipbakker en usability….

Uiteindelijk vind ik de goede knop en kies ik vervolgens voor de functie van Experienced Researcher (Marie Curie Project). Altijd al willen worden. Als ik dan op Apply for this job klik krijg ik het volgende te zien:

Disclaimer

We zitten in MrTed, met een favicon van MrTed en met een bizarre disclaimer, met onder meer de volgende tekst:

The information you have submitted to ASML will be held for one (1) year. ASML. may contact you during this period and inform you with company information and job career opportunities.

Daar ben ik het natuurlijk niet mee eens, maar ik kan niet anders dan op Yes, I accept te klikken. En helaas dezelfde ellende moet ik wederom door; 4 stappen om te solliciteren:

image Nou, ik zal je de ellende besparen, maar het is niet veel goeds. Maar uiteindelijk is het me gelukt.

De e-mail
Dit is wat ik terug krijg:

image

Geinig… Verschillende lettertypes in een e-mail; die had ik nog nooit gezien.

Conclusie
Voor een favoriete werkgever een nogal magere ervaring. Elk onderdeel was een tegenvaller. Gelukkig maar dat ASML op het moment heel weinig mensen nodig heeft…

Geef een antwoord