Favoriete werkgevers: Nuon

Beker 23e plaats Hoe is het mogelijk. Was Essent in de ranglijst van favoriete werkgevers op plaats 24 terug te vinden; vandaag is Nuon aan de beurt op plaats 23. Twee energiereuzen (naar Nederlandse maatstaven) direct na elkaar. Dat maakt de beoordeling wel wat interessanter.

De eisen aan de wervingssite van een populaire werkgever zijn hoger dan die van minder bekende werkgevers. Als deze populaire werkgevers zich tenminste rekenschap geven van de impact van hun wervingssite.

De homepage
En zo ziet de homepage van Nuon er uit:

Homepage Nuon En helemaal onderaan staat het: Werken bij Nuon. Als je daar op klikt krijg je vervolgens deze, volledig overbodige tussenpagina te zien:

Tussenpagina Waar ik nog een keer op Werken bij Nuon moet klikken. Ik dacht toch echt dat ik dat al een keer had gedaan… Maar ja, als ik dan nog een keer op dezelfde tekst heb geklikt krijg ik wel waar voor mijn moeite:

Wervingssite Nuon Goedemorgen! Als ik hier niet kan vinden wat ik zoek heb ik een probleem. De wervingssite is in drie overzichtelijke delen gehakt: Vacatures, Organisatie en Starters & Studenten.

Aan de rechterkant wordt ook nog een Vacature top 5 getoond. Wat een dergelijke top 5 behelst is echter onduidelijk.

Als laatste is er ook de mogelijkheid om via een webform contact te zoeken. En dat is een mengeling van zoet en zuur:

Contactformulier Nuon

Wat zoet is? Dat de Categorie al is ingevuld; ik kwam tenslotte via Werken bij Nuon. En  ik hoef alleen nog een onderwerp te kiezen die binnen dat domein valt.

Wat zuur is? Drie stappen! Waar is dat in hemelsnaam voor nodig? Invullen en verzenden; meer dan genoeg. Nu heb ik het idee dat ik een heel proces door moet. Zwaar overdreven.

Informatie
Onder organisatie wordt heel veel informatie geboden: Nuon in het kort, Bedrijfsonderdelen, Functiegebieden, Maatschappelijke betrokkenheid, Balans tussen werk en privé, Beste werkgever, Bedrijfscultuur, Arbeidsvoorwaarden, Sollicitatieprocedure.

Dat kan bijna niet op.

En er zijn ook filmpjes van medewerkers, maar die zijn nogal diep verstopt. Ik struikelde er over bij het onderdeel Balans tussen werk en privé.

Video van medewerkersDe site is overigens uitstekend georganiseerd; met relevante extra content in context aan de rechterzijde. Verder is de site lekker rustig en wit. Een professionele, zakelijke uitstraling die vast de bedoeling was.

En alles over werken bij Nuon is wel op deze site te vinden. Ik ben er in ieder geval blij van geworden; en eerlijk gezegd is dat wel zo’n beetje de eerste keer…

Vacatures zoeken
Dus ga ik maar eens goed gemutst op zoek naar een leuke baan bij Nuon. En die goede muts ben ik in een klap weer kwijt. Want ik knal Peoplesoft in met een totaal andere ervaring en een gruwelijke interface:

ATS Nuon Dag prettige ervaring! Dag professionele uitstraling. Van de bekende hemel in de bekende hel beland. Nou, ik bijt mijn tanden maar even op elkaar om hier zo snel mogelijk doorheen te schieten.

De sollicitatie
Ik ga voor de Management Assistent Renewables (Ede). Wat het ook moge wezen. En helaas, als ik op Solliciteren klik moet ik me registreren:

Eenmalig registreren inloggegevens

Een fraaie in de categorie “Don’t make me think!” is dat ik natuurlijk twee keer een wachtwoord moet invullen. Maar de tweede keer invullen heeft als label Bevestigen. Waarom niet Wachtwoord (nogmaals)? Direct duidelijk, geen verwarring…

En daarna moet ik een CV en motivatiebrief uploaden en nog eens allerlei gegevens invoeren. Brrr… En ik had nog nooit van een Geboortenaam gehoord, dus daar vul ik maar mijn achternaam in:

Gegevens

En als ik eindelijk zover ben om te solliciteren, krijg ik ook dit nog eens onder ogen:

Door het invullen en verstrekken van uw (persoons)gegevens geeft u toestemming om deze gegevens gedurende een jaar in de database te bewaren.

Hoezo? Ik solliciteer op een specifieke functie, waarom moeten mijn gegevens dan een jaar bewaard blijven? Is dit eigenlijk geen proefprocesje waard? Ik ga dat eens uitzoeken…

De e-mail
En helaas, de e-mail is helemaal niets waard:

image Het e-mail adres van de afzender, de titel van de e-mail de aanhef en de disclaimer. Allemaal minpunten. Met een pluspunt: Wij verwachten je binnen 14 dagen te kunnen berichten over het verdere verloop van de procedure. Kijk, dat is tenminste concreet. Al duurt het wel wat lang…

Waar de vacature nog de naam van de recruiter en een telefoonnummer wist te bieden is in de e-mail niets persoonlijks overgebleven. Nooit geweten dat een afdeling (Nuon Recruitment Center) mij kan groeten…

Conclusie
Een zeer goede wervingssite wordt gekoppeld aan een gruwelijk sollicitatieproces en dito e-mail response. Maar gauw vergeten die Nuon. En voor een favoriete werkgever is hier een hele serie gemiste kansen te repareren.

Geef een reactie