Alexander Crépin beklaagde zich vorige week op RM over het denken in ‘plussen’. Ik weet niet wat het is, maar ik lees sindsdien alleen nog maar posts over oudere generaties en allerhande weboplossingen voor deze doelgroep (sorry Alexander). Zoals Goedenwel.
Goedenwel (sinds 6 februari 2009) is “een sociaal netwerk voor actieve, ondernemende 55-plussers. Daarnaast bevat de website een aantal uitbreidingen specifiek gericht op de doelgroep. Een redactionele component, de mogelijkheid om vragen te stellen aan een uitgebreid expertpanel rondom verschillende thema’s, een vacatureoverzicht en de mogelijkheid om te ontspannen met games.” Aldus Eduard Brenninkmeijer, in een gesprek met Denise Lappain van Frankwatching.
“Met Goedenwel wil Achmea iets terug doen voor de doelgroep in het algemeen, en haar verzekerden in het bijzonder. De 3e levensfase, die volgens veel mensen start rond het 55e levensjaar, brengt een hoop nieuwe vragen met zich mee. Hoe lang wil ik nog werken, hoe is mijn pensioen geregeld, hoe blijf ik gezond, maar ook wat wil ik allemaal nog gaan doen, welke kansen wil ik nog benutten, welke droom wil ik nog realiseren?”
Een gigantische online vraagbaak maken bleek echter onmogelijk. Dan is een community natuurlijk wel handig. Die vind je niet op niet-sociale netwerken Plusonline, Vijftigplusser of Seniorennet.
De adviezen van experts zijn toegankelijk (en deelbaar) voor alle gebruikers. Hiervoor is het netwerk samenwerkingen aangegaan met Rabobank, Actus Notarissen, Centraal Beheer, Pensioenkoers.nl, Seniorgroep, Agis en Achmea Health Centers. Goedenwel heeft op dit moment 50.000 unieke bezoekers per maand en 150.000 pageviews.
Niet zo gek ook, lees ik op Molblog: ’22 procent van de Nederlandse online 50-plussers (869 duizend) is lid van minstens één sociaal netwerk. Hyves en LinkedIn zijn het populairst.’ Vooral voor privé-doeleinden overigens, minder voor professionele doeleinden.
Zonde, want: ‘oudere’ werknemers die tijdens de crisis worden ontslagen, vinden haast nooit een andere baan. Of ze moeten inleveren. Dat is in ieder geval de ervaring van Fried Le Poole en Willem Peeters (respectievelijk 46 en 65 lentes jong) van bemiddelingsbureau 50+ Carriere (in de nrc.next van vrijdag 24 april). Wellicht kunnen juist zij profijt hebben van een LinkedIn profiel…
In Nederland is 74 procent van de 50-plussers actief op het internet. Opvallend feitje: er is een groot verschil tussen de sociale netwerken die deze doelgroep kent en de netwerken waar ze echt lid van zijn. Zo is MySpace het bekenste netwerk (38 procent), maar slechts vijf procent is lid.
Dat we sowieso met een groep moderne babyboomers te maken hebben blijkt uit een ander stuk op Molblog. Zo blijken ‘ouderen’ intensiever te gamen dan men vaak denkt, volgens een onderzoek van EPN.
“Ruim de helft van de vijftigplussers in de steekproef zegt onvoldoende kennis te hebben om zelf games te kopen. Men speelt vooral ‘gratis’ spellen. 43 procent geeft aan gratis games te downloaden van een website. Drie procent maakt wel eens de gang naar een gespecialiseerde gamewinkel.”
Nu zie ik mijn nauwelijks e-mailende moeke nog geen Half Life 2 spelen. Dat klopt ook, aldus EPN. 89 procent van de ouderen speelt liever geen gewelddadige spellen.
Goed. Een hele hoop nieuwigheden. Nu wil ik graag weten wat jullie van deze ontwikkelingen en bevindingen vinden!
Alexander Crépin
says:@ Floor
nog even een beeld uit de praktijk …..
Leeftijddiscriminatie
In de praktijk ervaart driekwart van de respondenten (75%) wel eens discriminatie op leeftijd. Opvallend daarbij is dat de 60-plussers zich minder gediscrimineerd lijken te voelen. De problemen lijken vooral te zitten in de categorie 45-60 jaar.
‘Kalenderleeftijd’ is de belangrijkste reden (47%) voor een afwijzing bij sollicitaties. Andere argumenten zijn ’te duur’ (38%) en ‘overgekwalificeerd’ (33%). Ook het vooroordeel dat de ervaren generatie niet binnen de groep past is een veelgebruikt argument (31%). Argumenten voor afwijzing lijken vooral gebaseerd op onjuiste associaties bij de kalenderleeftijd. In de praktijk verdwijnt het ervaren van discriminatie op het moment dat men is opgenomen in het arbeidsproces. Vooroordelen worden dus in de praktijk weerlegd (er is hoop!)
Recent is ook dit bericht uit de uitzendwereld:
“Flexbranche is nog onvoldoende leeftijdsbewust”
Gebaseerd op: Flexmarkt (april 2009)
De flexbranche is nog niet voldoende leeftijdsbewust en dat is een gemiste kans in een tijd van toenemende vergrijzing en groeiende jeugdwerkloosheid. Door rekening te houden met de kenmerken van diverse generaties kan een uitzendbureau beter en gerichter bemiddelen………………
Er is enige beweging te constateren, maar zoals naar mijn idee ook uit bovenstaande publicaties blijkt, is het jou onbekende “plus denken” is nog een behoorlijke drempel om sowieso de kans krijgen om op sollicitatiegesprek te mogen komen. Laat staan een baan aangeboden te krijgen. Deze problematiek illustreert hoe moeilijk het is om los te komen van traditionele denkbeelden. In het industriële tijdperk uit de vorige eeuw was je wellicht na 30 tot 40 jaar aan het eind van je latijn. In het informatietijdperk gaat dat niet meer op. Daar gaat het er om dat je employabel bent en blijft.
Zo kan ik nog wel even door gaan. Maar ik laat het hierbij.
Fijn in ieder geval te constateren dat jij bij organisaties komt waar men al stappen in de “goede” richting zet en daar de vruchten van weet te plukken.
Bas van de Haterd
says:@Alexander: hij is groot, maar of hij zo groot is weet ik niet. Ik weet dat de groep die nu met pensioen gaat ruim 4% groter is dan die erbij komt en de groep die in 2010-2015 met pensioen gaat nog veel groter. Cijfers heb ik ergens op RecTec staan, nu even niet direct paraat
Floor Drees
says:Bedankt voor de reacties!
@Alexander
Behalve een bloggende vader heb ik nog een webwijze baas, maar ook een lieve, oude stagebegeleider. En bazen van allerhande bijbaantjes. En werknemers die nog zeer weinig van internet weten maar op een heleboel andere fronten heel veel weten. Dat referentiekader is dus wel iets groter. Ik zie dat juist organisaties met een goeie generatiemix in een continue leermodus zit. En dat is mooi.
Alexander Crépin
says:@ Bas,
de wereld accoording to….. Ik citeerde een FD krantenknipsel uit november vorig jaar. Een bericht n.a.v. een rapport van het Adecco Institute in London….. Als ik tijd heb zal ik e.e.a. verifiëren.
Jij hebt er ook al meerdere keren op gewezen, dat het arbeidspotentieel boven de 50 jaar groot is.
Het CPB rapport waarover ik eerder blogde, geeft aan dat langer doorwerken wel consequenties heeft en dat dat die nog niet altijd onderkend worden.
Bas van de Haterd
says:@Alexander: 43% boven de 50 jaar in 2010? Weet je dat zeker? Ik zou even in de CBS database duiken, want dat lijkt me een tikje overdreven denk ik persoonlijk. Dat zou inhouden dat in de categorie 25-50 (25 jaar) bijna net zoveel mensen zitten als in de categorie 50-65 jaar )15 jaar). De vroegpensioenen (in de 55+) en de werkende jongeren (40% van 20-25 werkt al) niet meegeteld…
Marc Drees
says:@Floor:
godzijdank, ik hoor dus nog altijd bij een minderheid. En Halflife 2 is aan mij meer dan besteed. Hoewel tegenwoordig Fallout 3 natuurlijk het grootste deel van mijn tijd opslurpt..
Alexander Crépin
says:Beste Floor,
dank voor je research. Jij zal je wellicht verwonderen over mijn consequente aandacht voor leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt. Dat het deze week 2 blogs opleverde is toeval. Maar de “oude twitteraars” was te mooi om te laten gaan en het CPB onderzoek is een belangrijke publicatie, maar dit terzijde.
Met een bloggende vader, is de wereld waar ik het over heb wellicht een andere dan die jij kent.
Ik heb hier nog een stukje uit het FD voor mij liggen met de titel:
Koester oudere werknemers. Werkgevers klagen, maar zien niet in, dat 50-plussers goed vacatures kunnen vervullen. In 2010 is 43% van het personeelsbestand in ons land 50 jaar of ouder. Niettemin blijven ondernemingen de oplossing voor vacatures zoeken in het aantrekken van aanstormend jong talent. Het Nederlandse bedrijfsleven is vooral passief bezig met de voorbereiding op de (organisatorische AC) gevolgen van de vergrijzing.
Naar mijn idee refereer jij met de sites waar jij naar verwijst vooral naar organisaties die deze grote kapitaal krachtige doelgroep commercieel interessant vinden.
Zie daar, verdiep je er in en dan blijkt die doelgroep “beter/meer” met zijn tijd mee te gaan dan menigeen vermoedt. Dank voor jouw aanvulling. Je laat met jouw voorbeelden zien dat “plus denken” geen recht doet aan deze doelgroep. Wellicht weer een stapje in de goede richting waarbij kandidaten boven de 50 jaar minstens zo positief beoordeeld worden als de “jonkies” daaronder.
Hermann
says:Hoi Floor,
Weer een goed en informatief stuk uit jouw pen!
Goed je te volgen.
Ook al ben je 50+ 😉